Voor een SEO specialist en een SEA specialist bij Convident start het online marketing traject altijd met een uitgebreid zoekwoorden onderzoek. In het zoekwoorden onderzoek analyseren onze online marketeers verschillende factoren met betrekking tot zoektermen. Zo wordt er bijvoorbeeld gekeken naar het zoekvolume en de relevantie van zoekwoorden. Maar wat komt er nog allemaal meer bij kijken en waarom is een zoekwoorden onderzoek zo belangrijk?

Wat is een zoekwoorden onderzoek?
Een zoekwoorden onderzoek is een gedegen analyse van de zoektermen waar jouw doelgroep(en) opzoekt. Als internetgebruikers iets willen weten of opzoeken dan wordt het internet, meestal Google, geopend. In de zoekbalk wordt vervolgens ingetikt waar de gebruiker naar opzoek is en het algoritme van de zoekmachine gaat opzoek. Voor jouw ingetikte zoekwoord gelden vele verschillende zoektermen en relevante begrippen. Wanneer internetgebruikers of potentiële klanten zoeken op zoektermen die relevant zijn voor jouw producten of diensten, dan wil je getoond worden door zoekmachines met jouw website of webshop. Deze internetgebruikers zoeken op relevante zoektermen voor jouw producten, dus hebben hiervoor een wens of behoefte.
Alle relevante zoekwoorden voor jouw business worden opgezocht door gebruik te maken van verschillende tools of programma’s. Een SEO- of SEA specialist stelt een document op waarin alle zoektermen zijn te vinden waar jouw doelgroep(en) (mogelijk) opzoekt. Bovendien staat er in deze rapportage meerdere gegevens die handig kunnen zijn voor jouw online marketingactiviteiten. Daar straks meer over, maar eerst hoe gaat een SEO- of SEA specialist te werk bij een zoekwoorden onderzoek?
Bij ieder traject starten we met een zoekwoorden onderzoek
Wil je teruggebeld worden?
Content is veel meer dan alleen geschreven teksten
Hoe werkt een zoekwoorden onderzoek?
Bij het starten van een SEO-traject begint een SEO specialist altijd met een gedegen zoekwoorden onderzoek. Ook bij het starten van een SEA-traject bij Convident begint een SEA specialist met een uitgebreid zoekwoorden onderzoek. Onze specialisten bekijken eerst jouw website of webshop. Hierbij analyseren wij de producten of diensten die jij aanbiedt en verwante begrippen. Jouw website bevat enkele webpagina’s waarop jouw diensten worden toegelicht. Een webshop bevat tientallen webpagina’s waarop zijn producten worden toegelicht. Op al deze webpagina’s is content aanwezig over het desbetreffende product of dienst. De content op deze pagina kan bestaan uit geschreven teksten, afbeeldingen, video’s of andere interactieve elementen. Van belang is dat de content op jouw webpagina’s relevante zoekwoorden bevat met betrekking tot het zoekgedrag van jouw doelgroep(en).
Nu een SEO- of SEA specialist jouw website of webshop heeft onderzocht, is duidelijk geworden wat jij aanbiedt en op welke manier. Hierdoor kunnen onze specialisten gericht uitzoeken welke zoektermen passen bij jouw activiteiten. Hiervoor maken wij bijvoorbeeld gebruik van de zoekwoordenplanner van Google Ads. Binnen de zoekwoordenplanner kunnen zoektermen ingetikt worden. Google Ads geeft vervolgens aan hoeveel er maandelijks op het betreffende zoekwoord wordt gezocht. Daarnaast geeft Google Ads het zoekvolume en het concurrentieniveau aan van het betreffende zoekwoord. Het prettige aan Google Ads is dat naast informatie over het ingetikte zoekwoord, er ook zoekwoorden wordt getoond die verwant zijn aan jouw ingetikte zoekterm. Zo kan via Google Ads worden uitgezocht wat andere zoektermen zijn waar jouw doelgroep(en) opzoekt.

Vind zoektermen waar jouw doelgroep(en) opzoekt
Wat is het zoekvolume en het concurrentieniveau?
Binnen de zoekwoordenplanner van Google Ads worden verschillende factoren met betrekking tot de gevonden zoektermen getoond. Het belangrijkste gegeven is misschien het gemiddelde maandelijkse zoekvolume. Men kan zien binnen de zoekwoordenplanner dat op algemene zoekwoorden, zoals ‘online marketing’, een gemiddeld maandelijks zoekvolume kan zitten van 5.400. Maken we deze zoekterm specifieker, bijvoorbeeld ‘online marketingbureau’, dan zien we dat het gemiddeld maandelijks zoekvolume 3.600 is. Gaan we nog een stapje verder dan zien we bij de zoekterm ‘online marketingbureau Groningen’, een gemiddeld maandelijks zoekvolume van 170. Wat opvalt is dat hoe specifieker jouw zoekterm wordt hoe lager het zoekvolume is. Klinkt logisch, maar hoe het precies werkt zien we zo bij de verschillende zoekwoorden.
Naast het zoekvolume geeft de zoekwoordenplanner van Google Ads ook het concurrentieniveau aan op bepaalde zoektermen. Het concurrentieniveau is opgedeeld in drie opties: hoog, normaal en laag. Het woord zegt het eigenlijk al, maar het concurrentieniveau geeft aan hoe groot de concurrentie is het ingetikte zoekwoord. Bij een hoog concurrentieniveau willen veel ondernemers de betreffende zoekterm opnemen in hun advertenties of SEO-teksten. Bij een laag concurrentieniveau zullen weinig ondernemers omkijken naar het ingetikte zoekwoord. Een laag concurrentieniveau betekent dat er weinig concurrentie is en dus is de prijs die voor het zoekwoord dient te worden betaald ook laag. Dit betreft de prijs die de ondernemer moet bieden om het zoekwoord te kunnen gebruiken in zijn of haar advertenties. Kom meer te weten over het veilingsmodel en bieden op zoekwoorden binnen Google Ads!

Projecten waar we trots op zijn.
Haaer verlofregistratie
ProCare
Weldon Corlido Material Handling

Verschillende soorten zoekwoorden
We zagen zojuist al dat er verschillende soorten zoekwoorden bestaan. Het ene zoekwoord is kort en algemeen en het andere zoekwoord is lang en specifiek. Welk soort zoekwoord jij dient te gebruiken hangt af van een aantal factoren. Voor SEA specialisten is het zeer belangrijk om te bepalen wat voor soort zoekwoord te gebruiken. SEA specialisten ontwikkelen advertenties en koppelen deze aan een bepaald soort zoekwoord. Wanneer dit zoekwoord breed is zal de advertentie aan meerdere zoekwoorden worden gekoppeld. En dus zal de advertentie een stuk vaker worden getoond. Wil je met jouw advertentie maar één specifiek zoekwoord targeten, dan zal de SEA specialist een exact zoekwoord moeten kiezen voor zijn advertentie.
We lichten de verschillende soorten zoekwoorden toe en noemen voorbeelden voor wanneer ze zijn te gebruiken.
Exacte zoekwoorden
Exacte zoekwoorden zijn de meest specifieke zoekwoorden uit het zoekwoorden onderzoek binnen Google Ads. Wanneer gebruikers dus een exact zoekwoord intikken in de zoekmachine, worden alleen resultaten getoond die dit specifieke zoekwoord bevatten of sterk gelijke varianten van dit zoekwoord. Stel als ondernemer verkoop je rode jassen en heb je een advertentie ontwikkeld op basis van het exacte zoekwoord: ‘rode jas’. Wanneer een internetgebruiker zoekt op de volgende zoekopdracht: ‘rode jassen’, wordt jouw advertentie getoond aan de internetgebruiker. In dit voorbeeld is rode jassen het meervoud van het exacte zoekwoord ‘rode jas’.
Exacte zoekwoorden zijn zeer specifiek

Woordgroepen (long tail)
Wanneer binnen Google Ads een zoekwoord wordt opgegeven als woordgroep betekent dit dat een advertentie wordt getriggerd bij het intikken van het exacte zoekwoord en zinnen die daar sterk op lijken. We nemen weer hetzelfde voorbeeld als hiervoor. Stel als ondernemer verkoop je rode jassen en ontwikkel je een advertentie met als gekoppelde woordgroep ‘rode jas kopen’. Wanneer een internetgebruiker zoekt op het exacte zoekwoord ‘rode jas kopen’ wordt jouw advertentie getoond. Maar ook wanneer een internetgebruiker zoekt op een verwante zin, zoals ‘kopen jas rood’, wordt jouw advertentie getoond.
Meer informatie?
Wil je meer informatie of ben je er over uit dat Convident jouw online marketing partner is?
Neem telefonisch of per mail contact op met ons op!
“Een zoekwoorden onderzoek geeft meer inzicht in jouw doelgroep en bedrijf”
Brede zoekwoorden (shorttail)
Brede zoekwoorden zijn de meest algemene vorm van zoektermen en worden ook wel shorttail zoekwoorden genoemd. Bij brede zoekwoorden worden meestal één of twee woorden gebruikt en zijn dus niet specifiek. Een zoekmachine toont jouw webpagina aan een internetgebruiker wanneer hij/zij zoekt op jouw brede zoekwoord. Daarnaast toont de zoekmachine ook jouw webpagina aan internetgebruikers als zij zoeken op zoekopdrachten die in verband staan met jouw brede zoekterm. Stel je bent ondernemer en ontwikkeld een advertentie voor het brede zoekwoord: ‘rode jas’. Wanneer een internetgebruiker zoekt naar ‘kopen rode jas in Groningen’, zal jouw advertentie omhoog komen omdat het in verband staat met jouw brede zoekterm. Maar ook wanneer een internetgebruiker zoekt naar ‘jas repareren’, zal jouw advertentie omhoog komen. Misschien verkoop jij alleen rode jassen en repareer je deze niet. Als ondernemer dien je dus goed op te letten wanneer je een breed zoekwoord opgeeft.
Voor het instellen van de juiste shorttail zoekwoorden is ervaring nodig

Gemodificeerde zoekwoorden
Een manier om het risico van brede zoekwoorden uit te sluiten is het gebruik maken van gemodificeerde zoekwoorden. Bij gemodificeerde zoekwoorden geef je bij Google Ads aan dat bepaalde woorden binnen jouw zoekwoorden móeten zitten wil je jouw webpagina getoond hebben. Dit wordt in Google Ads aangegeven door een plusteken voor het gemodificeerde zoekwoord te plaatsen. Stel je bent ondernemer en vult het volgende gemodificeerde zoekwoord in voor jouw advertentie: ‘+rode jas kopen’. Alleen internetgebruikers die specifiek opzoek zijn naar een rode jas zullen jouw advertentie getoond krijgen, omdat voor ‘rode’ een plusteken staat. De advertentie wordt dus alleen getoond door Google Ads wanneer de zoekopdracht de zoekterm ‘rode’ bevat.
Negatieve zoekwoorden (uitsluitingszoekwoorden)
Binnen Google Ads is het ook mogelijk om een bepaald zoekwoord te bestempelen als negatief of uitsluitingszoekwoord. Dit betekent dat men kan aangeven wanneer een advertentie niet getoond dient te worden voor een bepaald zoekwoord. In Google Ads kan dit door een minteken voor een zoekwoord te plaatsen. Stel je bent ondernemer en hebt een advertentie ontwikkeld voor jouw rode winterjassen. Wanneer je in Google Ads de negatieve zoekterm ‘rode winterjassen -zomerjas’ aangeeft, zal jouw advertentie niet getoond worden wanneer iemand zoekt op ‘zomerjas’.
Door een negatief zoekwoord wordt jouw advertentie niet getoond
“In het kennismakingsgesprek bespreken we onze bevindingen uit het zoekwoorden onderzoek”

Welke zoekwoorden gebruik je?
Welke zoekwoorden jij dient te gebruiken hangt sterk af van jouw doelgroep(en). Probeer via tools en programma’s als zoekwoordenplanner achter het zoekgedrag van jouw doelgroep(en) te komen. Natuurlijk lijken zoektermen met een hoog gemiddeld maandelijks zoekvolume en laag concurrentieniveau zeer aantrekkelijk. Het is goed om zoekwoorden te gebruiken waar een hoog zoekvolume op zit, maar denk wel altijd na over de relevantie. Een breed zoekwoord heeft een hoog zoekvolume, maar dit kan te algemeen zijn en daardoor niet relevant zijn voor jouw bedrijf.
Het kan ook zeer handig zijn om eens te zoeken op jouw concurrenten. Op welke zoektermen proberen zij te ranken in de organische zoekresultaten van Google? Bekijk met welke webpagina’s jouw concurrenten hoog scoren in Google, analyseer de content en gebruikte zoekwoorden en schrijf vervolgens een sterkere en betere SEO-tekst voor jouw website of webshop. Bovendien kan je binnen Google ook zien waar internetgebruikers verder op zoeken of wat veel gestelde vragen zijn. Internetgebruikers zoeken vaak op het internet naar antwoorden op hun vragen. Zoekopdrachten beginnen bijvoorbeeld vaak met: ‘Waarom is een’ of ‘Hoe werkt een’. Door deze zoektermen op te nemen in de content van jouw webpagina’s of specifieke landingspagina’s te schrijven voor deze zoekwoorden, realiseer je veel relevant verkeer naar jouw website of webshop.
Kijk naar je doelgroep, bedrijf, markt én concurrenten
Waarom is een zoekwoorden onderzoek belangrijk?
Een zoekwoorden onderzoek is bij Convident het startpunt van een SEO- of SEA-traject. Zonder zoekwoorden onderzoek weten onze online marketeers niet precies waar jouw doelgroep(en) opzoekt. Wanneer wij niet weten waar jouw doelgroep(en) opzoekt kunnen wij geen sterke SEO-teksten ontwikkelen om hoog mee te scoren in Google. Natuurlijk zijn er standaard zoektermen die duidelijk relevant zijn voor jouw business. Maar vaak worden in Google of de zoekwoordenplanner nieuwe zoektermen gevonden die iets specifieker zijn voor jouw producten of diensten. Door middel van een zoekwoorden onderzoek komen wij achter zoektermen waar je misschien zelf niet aan hebt gedacht. Bovendien gebruiken internetgebruikers soms zoektermen die je zelf niet had verwacht, met een zoekwoorden onderzoek komen we achter deze zoektermen.
Wil je teruggebeld worden?
Laat ons een vrijblijvende scan uitvoeren van jouw website of webshop
Wat kost een zoekwoorden onderzoek?
Een zoekwoorden onderzoek kan bij het starten van een SEO of SEA-traject worden uitgevoerd door een van onze online marketeers. Omdat wij veel ervaring hebben met het uitvoeren van een gedegen zoekwoorden onderzoek kunnen wij spoedig de resultaten ervan bekijken. Vervolgens kunnen we direct aan de slag met jouw (afgesproken) online marketing sprint. Twijfel je over de content op jouw website of webshop? Laat één van onze online marketeers een vrijblijvende scan uitvoeren van jouw gebruikte zoektermen! Dan kunnen wij in korte tijd aangeven of jouw content sterk is of dat wij jouw website of webshop nog enorm kunnen optimaliseren.
Zoekwoorden onderzoek uitbesteden aan Convident
Wat wij merken is dat ondernemers vaak content schrijven vanuit hun expertise. Deze ondernemers zijn gespecialiseerd in hun vak en gebruiken vaak vaktermen om te communiceren. Helaas zoekt jouw doelgroep(en) alleen niet altijd op deze vaktermen. Integendeel, soms zien wij de meest interessante zoekopdrachten van internetgebruikers. De online marketeers van Convident kijken met een andere bril naar jouw content en denken vanuit het perspectief van de potentiële klant. Welke behoeften en wensen heeft de potentiële klant en welke zoekopdrachten gebruikt hij/zij om zijn wensen en behoeften te vervullen? Met een zoekwoorden onderzoek van Convident heb jij een volledig overzicht van relevante zoektermen voor jour producten of diensten. Bovendien staat hierin het concurrentieniveau aangeven en hebben we de concurrenten geanalyseerd. Zo weet jij precies op welke zoekopdrachten jij kan scoren met jouw advertentiecampagnes.

Benieuwd naar de deuren die een zoekwoorden onderzoek opent voor jouw business? Laat één van onze online marketeers een gratis zoekwoorden onderzoek uitvoeren voor jouw website of webshop! Kom vervolgens langs op kantoor voor een bakje koffie en een goed gesprek voor eventuele online marketing kansen.