Zoekwoord onderzoek

Je wilt gevonden worden op de juiste zoekwoorden maar welke zijn dat? Er dient onderzocht te worden welke zoekwoorden relevant zijn dit wordt gedaan met een uitvoerig zoek onderzoek. Welke zoekwoorden zijn relevant en bevatten de juiste hoeveelheid volume om jouw doelgroep doeltreffend aan te spreken? Je zoekt een marketeer die begrijpt waar jouw platform over gaat.

 

Een online marketing traject bij Convident start altijd met een uitgebreid zoekwoord onderzoek. Onze ervaren marketeers weten de juiste vertaalslag te maken naar een duidelijke rapportage waarna snel gestart kan worden met SEO en/of SEA.

  • Uitgebreide analyse
  • Perfecte basis voor verdere online marketing werkzaamheden
  • Marketeers die jouw doel snappen

 

Wat is een zoekwoord onderzoek?

Een zoekwoord onderzoek is een vorm van deskresearch om meer over het zoekgedrag van de doelgroep te weten te komen. Middels een zoekwoord onderzoek wordt er in kaart gebracht hoe de markt zoekt naar een product, dienst of andere vormen van informatie. Hierdoor kan er nauwkeurig in kaart gebracht worden welke zoekwoorden relevant zijn om te implementeren in je website. Hierbij wordt er gekeken naar het hoofdzoekwoord, long tail zoekwoorden en synoniemen. Ditalles wordt gedaan om het best mogelijke antwoord te geven op een vraag, een dienst of product zo duidelijk mogelijk te omschrijven. Dit wordt niet alleen gedaan om de pagina zo goed mogelijk te optimaliseren voor Google (of andere zoekmachines). Maar voornamelijk om de zoekende te voorzien van de best mogelijke informatie zodat deze persoon snel vindt waar hij naar op zoek is. Middels een zoekwoord onderzoek wordt dus in kaart gebracht welke zoekwoorden relevant zijn en wordt er uitgezocht welke termen hier nog meer bij aansluiten.

Welke termen geschikt zijn voor een bedrijf onderzoeken we door gebruik te maken van tools (mede) gefaciliteerd door Google. De marketing specialist stelt een document op waarin deze allen worden geordend. Vervolgens wordt het onderzoek onderbouwd en nader uitgelegd door de marketing specialist. Het zoekwoord onderzoek kan gebruikt worden voor zowel een SEO als SEA campagne.

img-50 img-fifty

Meer informatie?

Wil je meer informatie of ben je er over uit dat Convident de geschikte online marketing partner is? Neem telefonisch of per mail contact op met ons op!

Waar wordt het onderzoek voor gebruikt?

Zoals veel mensen weten wordt het zoekwoord onderzoek gebruikt om doeltreffende Google Ads campagnes op te zetten en te optimaliseren. Wanneer de Zoekwoordplanner van Google Ads wordt gebruikt om inzicht te verkrijgen in het zoekgedrag dan worden hier netjes de bedragen oftewel CPC’s weergeven. Deze twee kolommen, bod voor boven aan de pagina (laag bereik) en bod voor boven aan de pagina (hoog bereik) geven je een duidelijk inzicht in de kosten van de campagne.

Echter wordt het onderzoek ook ingezet om een doeltreffende SEO campagne neer te zetten. Het SEO zoekwoorden onderzoek wordt gebruikt op vele verschillende manieren;

  • Opbouwen van een logische URL structuur
  • Opbouwen van een content structuur
  • Het priorisieren van zoekwoorden per pagina
  • Optimaliseren van Meta Keys en Descriptions
  • Optimaliseren van afbeeldingen
  • Opbouwen van een off-page tactiek

Nog vaak horen we om ons heen dat men denkt dat een dergelijk onderzoek wordt gebruikt om ‘wat zoekwoorden door een tekst te strooien’. Dit nemen we hen ook niet kwalijk aangezien dit tien jaar geleden nog ontzettend goed werkte. Tegenwoordig dient er een ware SEO campagne neergezet te worden, hier kunnen de experts van Convident je alles over vertellen.

Hoe werkt een zoekwoord onderzoek?

Bij het starten van een SEO-traject begint een SEO specialist altijd met een gedegen zoekwoord onderzoek. Ook bij het starten van een SEA-traject bij Convident begint een SEA specialist met een vergelijkbare handeling. Onze marketeers bekijken eerst de website. Hierbij analyseren zij de producten of diensten en leren ze de organisatie kennen. Bij grotere portalen of webshops zijn er vele termen waarop een site gevonden kan worden. Een eenmalig zoekwoord onderzoek omvat dan vaak een klein deel van de totale opties waarop internetgebruikers zoeken. Gedurende het online marketing traject wordt het onderzoek aangepast, aangevuld en compleet gemaakt. Voor organisaties met een focus op minder termen is het mogelijk in één sessie een volledig aanbod te vinden.

Nu een SEO- of SEA specialist de site heeft onderzocht, is het voor de marketeers duidelijk waar zij moeten beginnen. Door het onderzoek in te zetten kunnen onze specialisten gericht uitzoeken welke zoektermen passen bij deze activiteiten. Hiervoor maken ze bijvoorbeeld gebruik van de zoekwoordenplanner van Google Ads. Binnen de planner kunnen zoektermen ingetikt worden. Google Ads geeft vervolgens aan hoeveel er maandelijks op het betreffende zoekwoord wordt gezocht. Daarnaast geeft Google Ads het zoekvolume en het concurrentieniveau aan van het betreffende zoekwoord. Het prettige aan Google Ads is dat naast informatie over het ingetikte zoekwoord, er ook opties wordt getoond die verwant zijn aan jouw ingetikte zoekterm. Zo kan via Google Ads worden uitgezocht wat andere zoektermen zijn waar jouw doelgroep(en) opzoekt.

Meer over zoekvolume

De tool van Google Ads, de zoekwoordplanner, laat veel informatie zien over een specifiek zoekwoord (en) of synoniemen. Afhankelijk van het doel wordt er al snel gekeken naar het gemiddelde maandelijkse zoekopdrachten per maand. Een logische stap wanneer je zoveel mogelijk bezoekers op je website wilt krijgen.

Wist je dat ruim 31% van het verkeer op de nummer 1 positie in Google klikt?

Echter is veel meer toffe informatie te vinden in de zoekwoordplanner. Bijvoorbeeld belangrijke wijzigingen in zoekgedrag over een specifiek zoekwoord. Het concurrentieniveau op een bepaald zoekwoord, zelfs in combinatie met een duidelijke geïndexeerde waarde. Schreven we ons tijdens de coronapandemie nog suf op landingspagina’s over dit onderwerp, doen we dat tegenwoordig veel minder of zelfs helemaal niet meer.

Afhankelijk van het feit welk doel je wilt behalen bij het implementeren van een specifiek zoekwoord zegt zoekvolume niet alles. Een zoekwoord met een maandelijks zoekvolume van 110.000 zoals ‘schoenen’ hoeft bij voorkeur niet meer verkopen of leads op te leveren dan een zoekwoord met een maandelijks zoekvolume van 70 zoals ‘Adidas yeezy kopen’

Bij een goed zoekwoord onderzoek is het belangrijk in acht te nemen met welk doel het specifieke zoekwoord ingezet dient te worden.

img-50 img-fifty

Het concurrentieniveau

Naast het zoekvolume geeft de zoekwoordenplanner van Google Ads ook het concurrentieniveau aan op bepaalde zoektermen. Deze is opgedeeld in drie opties: hoog, normaal en laag. Het woord zegt het eigenlijk al, maar het concurrentieniveau geeft aan hoe groot de concurrentie is het ingetikte zoekwoord. Bij een hoog niveau willen veel marketeers de betreffende zoekterm opnemen in hun advertenties. Bij een laag volume zullen weinig personen omkijken naar het ingetikte zoekwoord. Een laag niveau betekent dat er weinig andere bedrijven gevonden willen worden op dit woord en dus is de prijs die voor het dient te worden betaald ook lager. Het concurrentieniveau geeft dus vooral informatie over het betaald adverteren op een bepaalde term. Toch kan het ook voor SEO interessante informatie. Wanneer men bereidt is flink te betalen voor een advertentie op een bepaalde term mag er vanuit gegaan worden dan het ook lastiger ranken is op dit woord.

“Een zoekwoord onderzoek geeft meer inzicht in de doelgroep, bedrijf en kansen”

Verschillende soorten zoekwoorden

Zoals inmiddels duidelijk is weten we dat er veel verschillende soorten zoekwoorden bestaan. Het ene zoekwoord is kort en vrij breed en het andere zoekwoord is lang en specifiek. Welk soort jij dient te gebruiken hangt af van een aantal factoren. Voor marketeers is het bepalen of je je op lange of korte zoekwoorden gaat richten een essentieel onderdeel van de online marketing strategie. Het heeft invloed op de SEO structuur en daarmee techniek van de website. Ook bij het opzetten van een SEA campagne kan het een grote invloed hebben op de winstgevendheid van de advertenties.

We lichten de verschillende soorten zoekwoorden toe en noemen voorbeelden voor wanneer ze zijn te gebruiken.

Exacte zoekwoorden

Exacte zoekwoorden zijn de meest specifieke zoekwoorden uit het zoekwoorden onderzoek binnen Google Ads. Wanneer gebruikers een exact zoekwoord intikken in de zoekmachine, worden alleen resultaten getoond die dit specifieke zoekwoord bevatten of sterk gelijke varianten van dit zoekwoord. Stel een webshop verkoopt rode jassen en heb je een advertentie ontwikkeld op basis van het exacte zoekwoord: ‘rode jas’. Wanneer een internetgebruiker zoekt op de volgende zoekopdracht: ‘rode jassen’, wordt jouw advertentie getoond aan deze persoon. In dit voorbeeld is rode jassen het meervoud van het exacte zoekwoord ‘rode jas’. Door exacte zoekwoorden te gebruiken weet je zeker wat de behoefte is van de gebruiker. Je kan hierdoor een advertentie opstellen die hier perfect op aan sluit. Omdat het opzetten en bijhouden van advertenties tijd kost moeten deze exacte matches wel voldoende volume hebben.

Woordgroepen

Wanneer binnen Google Ads een zoekwoord wordt opgegeven als woordgroep betekent dit dat een advertentie wordt getriggerd bij het intikken van het exacte zoekwoord en zinnen die daar sterk op lijken. We nemen weer hetzelfde voorbeeld als hiervoor. Stel als ondernemer verkoop je rode jassen en ontwikkel je een advertentie met als gekoppelde woordgroep ‘rode jas kopen’. Wanneer een internetgebruiker zoekt op het exacte zoekwoord ‘rode jas kopen’ wordt de advertentie getoond. Maar ook wanneer een internetgebruiker zoekt op een aanverwante zin, zoals ‘kopen jas rood’, wordt de advertentie getoond.

Ook in SEO marketing zijn de verschillen merkbaar. Denk bijvoorbeeld aan het woord schilder. Door de slimme algoritmes van Google weten ze te achterhalen waar het bedrijf gevestigd zit. Zonder het actief te benoemen kan een schilder uit Almere gevonden worden door een internet gebruiker in Almere die zoekt op “schilder”. Wanneer je echter gevonden wilt worden in een groter gebied kan het verstandig zijn voor de schilder om meer zoekwoorden toe te voegen. Denk aan “Schilder Lelystad” of misschien wel “Schilder Utrecht”.

Meer informatie?

Wil je meer informatie of ben je er over uit dat Convident jouw online marketing partner is? Neem telefonisch of per mail contact op met ons op!

Brede zoekwoorden

Brede zoekwoorden zijn de meest algemene vorm van zoektermen. Bij deze opties worden meestal één of twee woorden gebruikt en zijn dus niet specifiek. Een zoekmachine toont een webpagina aan een zoekende wanneer hij/zij zoekt op het brede zoekwoord. Daarnaast toont de zoekmachine ook de webpagina aan internetgebruikers als zij zoeken op zoekopdrachten die in verband staan met jouw brede zoekterm.

Stel je bent ondernemer en ontwikkelt een advertentie voor het brede zoekwoord: ‘rode jas’. Wanneer een internetgebruiker zoekt naar ‘kopen rode jas in Groningen’, zal de advertentie omhoog komen omdat het in verband staat met het brede zoekwoord. Maar ook wanneer een internetgebruiker zoekt naar ‘jas repareren’, zal de betreffende advertentie omhoog komen. Misschien verkoop jij alleen rode jassen en repareer je deze niet. Als ondernemer dien je dus goed op te letten wanneer je een breed zoekwoord opgeeft.

Gemodificeerde zoekwoorden

Een manier om het risico van brede zoekwoorden uit te sluiten is het gebruik maken van gemodificeerde zoekwoorden. Bij gemodificeerde zoekwoorden geef je bij Google Ads aan dat bepaalde woorden binnen de zoekintentie moet zitten wil je de advertentie getoond worden.

Stel een advertentie dient alleen getoond te worden in combinatie met een kleur, in dit geval rode jas kopen. Wanneer men specifiek zoekt op rode jas krijgen zij de advertentie te zien. De advertentie wordt dus alleen getoond wanneer de zoekopdracht de zoekterm ‘rode’ bevat.

Negatieve zoekwoorden (uitsluitingszoekwoorden)

Binnen Google Ads is het ook mogelijk om een bepaald zoekwoord te bestempelen als negatief of uitsluitingszoekwoord. Dit betekent dat men kan aangeven wanneer een advertentie niet getoond dient te worden voor een bepaald zoekwoord. Stel een campagne dient niet gevonden te worden op tweedehands aangezien er alleen nieuwe producten worden verkocht. Dan kunnen zoekwoorden als in tweedehands opgegeven worden als uitsluitingszoekwoord. Dit heeft als voordeel dat de advertentie wel getoond word in combinatie met andere (aanverwante termen) zoals nieuw. Door een campagne op deze manier in te zetten kan er veel data vergaard worden uit het zoekgedrag van de zoekende.

Kennismakingsgesprek

“In het kennismakingsgesprek bespreken we onze bevindingen uit het zoekwoorden onderzoek”.

Welke zoekwoorden gebruik je?

Welke zoektermen er ingezet dienen te worden hangt sterk af van de doel van de SEO of SEA campagne. Hierbij kan er bijvoorbeeld gedacht worden aan meer winkelbezoek, meer online verkopen of wellicht meer offerte aanvragen. Via verschillende tools gaan de marketingexperts van Convident opzoek naar de juiste zoektermen die passen bij jouw website, shop of portaal. Voordat we überhaupt starten met het onderzoek stellen we een aantal vragen aan de opdrachtgever om achter de intentie van het zoekwoordonderzoek te komen.

Hierbij geven wij aan in het onderzoek wat ons de best mogelijke zoekwoorden lijken in combinatie met de opdracht die gegeven is. Wij kijken naar de intentie van de doelgroep, het zoekvolume en het concurrentieniveau. Tot slot doen wij aansluitend bij het zoekwoordonderzoek ook een concurrentieonderzoek. Wij nemen verschillende concurrenten onder de loep en kijken wij hoe zij scoren in de zoekmachines. Welke pagina’s bevatten de websites van de concurrentie, welke zoekwoorden passen zij toe en hoeveel verkeer komt er organisch op de website?

Om tot een zo goed mogelijk antwoord te komen komt het vaak ook voor dat er meer informatie vereist is. Dit kan in de vorm van het uitschrijven van veel gestelde vragen, echter komt het ook voor dat er meer uitleg is vereist. In dat geval kan er voor gekozen worden om een extra pagina of blogartikel hieraan toe te wijden. Hiermee toon je aan aan de zoekmachine dat je een ware expert bent. Dit is één van de meest belangrijke aspecten van het E-A-T principe (Expertise, Authority en Trustworthiness).

Elk online marketing traject bij Convident begint met een uitvoerig zoekwoordonderzoek. Een goed onderzoek is de basis van elk succesvol marketingtraject. Het is de basis van de Planning, Technische SEO, on-page SEO en off-page SEO.

Hoeveel tijd kost het?

Het inschatten van de tijdsduur van een zoekwoordonderzoek is altijd maatwerk. Dit is namelijk afhankelijk van veel verschillende factoren. Een goed uitgewerkt zoekwoordonderzoek levert na loop van tijd altijd tijdswinst op. Het wordt een zoekwoordonderzoek altijd gebruikt als startpunt van een online marketing traject.

De online marketeers van Convident kijken met een andere bril naar jouw content en denken vanuit het perspectief van de potentiële klant. Welke behoeften en wensen heeft de potentiële klant en welke zoekopdrachten gebruikt hij/zij om zijn wensen en behoeften te vervullen? Met het onderzoek van Convident heb jij een volledig overzicht van relevante zoektermen voor de producten of diensten. Een zoekwoordonderzoek laten uitvoeren of verder sparren over de kansen die er wellicht voor jou nog liggen? Wij gaan graag me je in gesprek.