Convident bouwt websites in WordPress CMS, waardoor je zelf zonder technische expertise eenvoudig het online visitekaartje in beheer hebt. Van thema’s en stijlen tot plug-ins en layouts, de mogelijkheden binnen WordPress zijn eindeloos. Al deze verschillende technieken zijn erg interessant voor de kenner, maar erg ingewikkeld voor een onbekende. In deze blog helpen we jou bij de basis. Stap voor stap lees je hoe je een pagina aanmaakt, afbeeldingen toevoegt en nieuwsberichten beheert. Kortom, WordPress voor beginners.
Na deze blog weet jij:
Naast de homepage wil je graag meer pagina’s toevoegen aan je website. Het is fijn om meerdere pagina’s te hebben, zodat je jouw website kan onderverdelen. Zo maak je gemakkelijk een contactpagina of een ‘over-ons’ pagina. We leggen je stap voor stap uit hoe je jouw eigen pagina’s toevoegt en deze goed klaarzet. Gelukkig heeft WordPress een conceptfunctie en hoeft je nieuwe pagina niet direct live te staan.
In de backend van je website (het dashboard dat je ziet na het inloggen) zie je aan de linkerzijde een menu staan. Klik binnen dit menu op ‘Pagina’s’ en vervolgens op ‘Nieuwe pagina’. Je komt nu in de standaard WordPress builder waar je kun beginnen aan jouw nieuwe pagina.
Nu je in je nieuwe pagina zit, is het handig om een duidelijke URL slug te kiezen. Wanneer je geen handmatige slug kiest, zal WordPress de titel van de pagina als slug gebruiken. In veel gevallen is dit niet erg, maar het is fijn om een URL zo kort mogelijk te houden. Kies een slug die relevant is en de lading van de pagina dekt. Deze slug kun je instellen aan de rechterzijde van de WordPress builder onder ‘Permalink’. Hiermee verander je dus de URL van je nieuwe pagina: (voorbeeld: [www.jouwwebsite.nl/SLUG]).
WordPress werkt in blokken. Het eerste verschil dat je ziet is het titel- en tekstblok. Nadat je jouw pagina een titel hebt gegeven is het tijd om de content op je webpagina te plaatsen. Je kunt direct beginnen met typen of het kopiëren/plakken van je eerder geschreven teksten. Wat opvalt, is een klein plusje aan de zijkant van je tekstvak. Via dit plusje kun je verschillende blokken toevoegen aan jouw pagina. Zo kun je een nieuw paragraaf invoegen of een opsomming maken, maar ook kun je er afbeeldingen mee toevoegen. Meer over het toevoegen van afbeeldingen op je website lees je een stuk verder in deze blog.
Je pagina is aangemaakt, heeft de juiste slug en is gevuld met content. Nu is het verstandig om je pagina eerst als concept op te slaan. Bovenaan de WordPress builder zie je ‘Concept bewaren’ staan, hiermee sla je jouw pagina als concept op. Dit houdt in, dat je pagina wordt opgeslagen maar nog niet zichtbaar is voor bezoekers van jouw website. Bekijk het voorbeeld van jouw pagina, dit is hoe de pagina er uit komt te zien wanneer deze live staat. Zodra je tevreden bent over de content en het uiterlijk van de website is het tijd om je pagina online te zetten. Dit doe je door in de builder op het knopje ‘Publiceren’ te klikken. Gefeliciteerd, je pagina staat live!
WordPress maakt het toevoegen van afbeeldingen op je website erg gemakkelijk. Je hoeft maar één keer een afbeelding toe te voegen, vervolgens blijft deze in je mediabibliotheek staan en kun je deze vanuit elke pagina plaatsen. We leggen je stap voor stap uit hoe je jouw afbeelding goed tussen je tekst krijgt.
Vanuit het WordPress dashboard klik je op de knop ‘Media’ aan de linkerkant van je scherm. Je komt in je mediabibliotheek terecht. Hier zie je alle afbeeldingen die aan je website zijn toegevoegd. Vanuit je mediabibliotheek kun je afbeeldingen verwijderen en toevoegen.
Om een afbeelding naar je website te uploaden klik je op ‘Nieuw bestand’ in je mediabibliotheek. Vervolgens selecteer je het bestand die je wilt uploaden of je sleept deze in het daarvoor bestemde vak.
Wanneer je op de afbeelding in je mediabibliotheek klikt, krijg je allerlei opties om deze te bewerken. Dit is handig als je jouw afbeelding een andere titel wilt geven of de grootte wilt aanpassen. Ook kun je een stuk van de afbeelding bijsnijden.
Nu je jouw afbeelding hebt toegevoegd aan de mediabibliotheek, is het mogelijk deze in je tekst te verwerken. Ga naar je pagina waar je de afbeelding in wilt plaatsen en druk op ‘bewerken’ of ‘bewerk pagina’. Je kunt nu, via het plusje, een afbeeldingblok toevoegen aan je tekst. In dit afbeeldingblok klik je op ‘Mediabibliotheek’. Je complete mediabibliotheek wordt nu weergeven. Zoek je afbeelding, klik op selecteren en voilà. Je afbeelding staat tussen je tekst. Vergeet naderhand niet de pagina op te slaan.
Tip: Als je veel aan de slag gaat met afbeeldingen is het handig om deze een herkenbare titel mee te geven. De mediabibliotheek heeft namelijk een zoekfunctie, zo vind je gemakkelijk jouw afbeelding terug.
In het dashboard zien we de optie ‘Berichten’, dit is de ideale plek om nieuwsberichten of blog artikelen neer te zetten. Maar voordat je hier het ene na het andere artikel op los laat, gaan we hier een aparte pagina voor maken.
Allereerst willen we een pagina hebben waar de blogberichten op terecht komen. Maak dus een pagina aan zoals je eerder in deze blog hebt geleerd. Geef dit een herkenbare titel, zoals ‘Blog’ of ‘Nieuws’.
De nieuwe pagina die we hebben gemaakt gaan we instellen als berichten pagina. Dit doen we door aan de linkerzijde van het dashboard te gaan naar ‘Instellingen’ -> ‘Lezen’. Bij de ‘lezen instellingen’ kun je aangeven welke pagina je wilt instellen als berichten pagina. Kies hier voor je nieuw gegenereerde pagina.
Om de nieuws- of blog artikelen overzichtelijk te houden, kun je gemakkelijk categorieën aanmaken in WordPress. Zo maak je simpel een onderscheid tussen bijvoorbeeld financiële onderwerpen en technische onderwerpen. In het dashboard, klik op ‘Berichten’ -> ‘Categorieën’. Direct op deze pagina kun je een categorie aanmaken. Vul de naam in en wederom een slug. Het is handig als de slug overeenkomt met het onderwerp van de categorie. Klik onderaan op ‘Nieuwe categorie toevoegen’ om deze op te slaan.
Nu je berichten pagina is ingesteld, kun je artikelen gaan plaatsen. Nadat je een nieuwsbericht of blog hebt geschreven, kun je in het document aan de rechterzijde klikken op ‘Categorieën’ en je bericht onderverdelen bij je net toegevoegde categorieën.
Zelf weet je erg goed wie je doelgroep is, maar dit vertalen naar een perfecte website is lastig. Gelukkig heeft Convident de kennis en middelen in huis om geoptimaliseerde websites te bouwen en onderhouden. Benieuwd wat Convident voor jou kan betekenen op het gebied van websites maken, hosting, onderhoud en SEO/SEA? Neem contact op.