WordPress 6.0 Arturo – Major release

WordPress 6.0 is een belangrijke release die een aantal nieuwe functies en verbeteringen bevat. Hoogtepunten zijn onder meer een nieuw beveiligingssysteem, verbeterde prestaties en een betere organisatie van je site. Deze release wordt aanbevolen voor alle WordPress-gebruikers. In dit artikel bekijken we wat er nieuw is in WordPress 6.0 en hoe je er vandaag nog mee aan de slag kunt.

Wordpress 6.0 arturo

Waarom de nieuwe WordPress 6.0 release?

WordPress is een populair contentmanagementsysteem (CMS) dat wordt gebruikt om miljoenen websites van techniek te voorzien. De community achter WordPress komt regelmatig met nieuwe updates voor het systeem. Vaak zijn dit kleine bugfixes en toevoegingen echter komen er ook geregeld grotere releases. De WordPress 6.0 update is een van deze major releases waarbij naast fixes ook nieuwe functionaliteiten worden geïntroduceerd.

Het up to date houden van je WordPress installatie is essentieel om de veiligheid daarvan te kunnen garanderen. Om deze reden worden er met grote regelmaat kleinere releases gelanceerd. Deze krijgen een nummer achter de punt. We waren in in april aangekomen bij 5.9.3. Een minor release waarin onder andere toegankelijkheid fixes zijn doorgevoerd maar ook nog zo’n 40 andere bugs verholpen zijn. Aangezien we inmiddels bij 5.9 “Joséphine” update waren was het al wel duidelijk dat de grotere update van 6.0 eraan zat te komen. Eind mei was het dan zo ver en is de 6.0 Arturo major update gelanceerd.

Waar komt de naam Arturo vandaan?

Net als de andere grotere WordPress versies is deze ook vernoemd naar een bekende artiest. In dit geval Arturo O’Farrill. Een Jazz pianist en leider van een band. Meer informatie vind je op zijn eigen website, https://arturoofarrill.com. Een website die natuurlijk ook gebouwd is met de WordPress techniek.

WordPress 6.0 Arturo Major release – Wat is er verandert?

Gutenberg

Binnen WordPress is al langere tijd een route ingeslagen om de Gutenberg builder belangrijker te maken bij het aanpassen of toevoegen van content aan je website. Met de laatste release zijn hier weer vele functionaliteiten aan toegevoegd. Zo wordt het steeds meer een “full site editor”. Een functionaliteit die andere pagebuilders al reeds als mogelijkheid hebben. Deze zijn echter geen volledig onderdeel van de WP techniek maar kunnen geïnstalleerd worden als plugin.

Toevoegingen aan de Gutenberg blocks zijn bijvoorbeeld:

  • Mogelijkheid om te werken met stijlen.
  • Meer verschillende templates
  • Het vastzetten van een block
  • Gemakkelijk indelen van de blocks op een pagina

De volledige lijst is te vinden op https://wordpress.org/news/2022/05/arturo/

Snelheid en code optimalisatie

Waar wij vooral blij van worden zijn de optimalisaties in code om WordPress sneller te laten werken. Met onze focus op SEO vriendelijke websites is het optimaliseren van de laadsnelheid een belangrijk onderdeel van het eindresultaat. Dat vanuit de kern hierin weer verbeteringen doorgevoerd zijn maakt dit weer een stukje gemakkelijker. De verbeteringen zijn o.a. doorgevoerd in:

  • Optimalisatie van laden pagina’s / posts
  • Query’s snelheid verbetering
  • Caching functie

Toegankelijkheidsupdates

Waar we tevens blij van worden is de verbeterde focus van het WordPress team op toegankelijkheid. Anno 2022 is toegankelijkheid niet meer weg te denken in websites. Het meest populaire CMS systeem kan dan ook niet achter blijven om in de basis hierin zoveel mogelijk geoptimaliseerd te zijn. In de 6.0 update zitten 50+ specifieke toegankelijkheidsupdates. Denk aan automatisch ingestelde alt teksten bij afbeeldingen, controles op contrast, juist inzetten van aria-labels en nog veel meer.

Onze ervaringen & doorvoeren

Al met al zijn we erg tevreden met de stappen die genomen worden in de 6.0 update. Natuurlijk hebben we direct deze nieuwe versie in de praktijk getest. Een dergelijke major update is altijd even spannend. Er zijn grote aanpassingen gedaan in het systeem dus is het mogelijk dat bepaalde bestaande technieken in thema’s of plugins niet 100% compatible zijn. We testen daarom dergelijke nieuwe versies altijd op een aantal websites voordat we het actief gaan doorvoeren voor onze klanten. Hieruit bleek dat we weinig bugs tegen komen. We zullen daarom deze update ook door gaan voeren voor onze eigen websites en klanten. Ook wereldwijd zien we dat veel websites over aan het gaan zijn op de Arturo update, inmiddels zit een percentage van rond de 45% al op deze versie waaruit blijkt dat deze erg positief ontvangen is.

Conclusie

De WordPress 6.0 Arturo update is een mooie stap voor gebruikers van de Gutenburg blocks. Daarnaast zijn er goede optimalisaties doorgevoerd op het gebied van preformance en toegankelijkheid. Er worden weinig fouten ontdekt vanuit het update van 5.9 naar 6.0. Gezien al deze punten kan gezegd worden dat het een succesvolle update is die met een gerust hart doorgevoerd kan worden binnen je WordPress website.


Rutger
Co-founder