Web analytics

Waar komen mijn bezoekers vandaan? Welke pagina’s worden het meest bezocht? Naar welke informatie zijn mijn bezoekers op zoek? Web analytics geeft je antwoord op deze vragen! Wil jij weten wat web analytics jou kan opleveren en welk stappenplan je moet volgen voordat je met web analytics aan de slag kan gaan? Lees dan snel verder!

Over web analytics

Met web analytics meet, verzamel, rapporteer en analyseer je al je websitegegevens. Hierbij wordt het gedrag van jouw bezoekers opgeslagen. Convident gelooft in de effectiviteit van web analytics en richt de website van haar klanten daarom ook altijd zo in dat het meten van deze gegevens geen moeilijke opgave meer is. Hierbij kijkt Convident naar de specifieke meetwensen van haar klant. Inzicht in de effectiviteit van jouw website is om een aantal redenen van groot belang:

  • Betere gebruikservaring

    Meer inzicht in het gedrag van jouw bezoeker zorgt ervoor dat je meer informatie hebt over wat bezoekers willen bereiken met een bezoek aan jouw website. Met deze informatie kan je je website zo inrichten dat je bezoekers sneller de weg door de website vinden en hun doel zullen bereiken. Hierdoor wordt jouw site als gebruiksvriendelijk ervaren.

  • Een relatie met de klant door de klant beter te begrijpen

    Doordat jij de bezoekers van je website beter begrijpt kan je goed inspelen op haar wensen. Jouw klant zal hierdoor tevredener zijn en het gevoel hebben dat je haar ook écht begrijpt. Hierdoor ontstaat er vertrouwen en zal de relatie met je klant versterkt worden

  • Het meten van marketingactiviteiten

    Web analytics geeft je de mogelijkheid om je websitegegevens te verzamelen en te analyseren. Op deze manier kan je meten of de investering die je gedaan hebt in je marketingactiviteiten, je ook daadwerkelijk iets opleveren. Dit is vooral handig als je ook werkt met Facebook, Linkedin of SEA Shopping campagnes.

Convident gaat graag met de klant aan tafel voor een persoonlijk gesprek, zodat de website zo ingericht kan worden dat het gedrag van de bezoeker van de website makkelijk meetbaar wordt!

Stappenplan voor het ontwikkelen van een relevante en effectieve webanalyse

Voordat jij kan gaan starten met het meten van de effectiviteit van je online activiteiten op basis van web analytics zijn er een aantal stappen die je moet nemen. Je wilt namelijk dat jouw bezoekers een gebruiksvriendelijke reis afleggen op jouw site, waarbij je deze reis kunt volgen en elke beslissing van je bezoeker in kaart kan brengen.

1. Start met het bepalen van je doel!

Voordat je je website gaat bouwen moet je een aantal vragen aan jezelf stellen. Namelijk: Wat wil je bereiken met de website? Wie is de doelgroep die je wilt aanspreken? Wat wil je dat je bezoekers uiteindelijk gaan doen op je website? Door jezelf deze vragen te stellen zorg je ervoor dat je het doel van je website scherp voor ogen krijgt.

2. Bepaal je doelstellingen.

Wanneer je het doel van je website bepaalt is, is het van belang om te kijken naar hoe je dit doel wilt gaan bereiken. Doelstellingen helpen bij het schetsen van wat er nodig is om de doelen van jouw website te bereiken. Een voorbeeld van een doelstelling is: Zoveel mogelijk online gebruikers voorzien van specifieke branche-informatie.

3. Welke call-to-action ga je gebruiken?

Vervolgens bedenk je een call-to-action, ook wel CTA genoemd. Een call-to-action zorgt ervoor dat een bezoeker van jouw website wordt aangespoord om een bepaalde actie te ondernemen die jou helpt om je gestelde doelen te bereiken. Een voorbeeld vane en call-to-action is: Vraag nu een brochure aan!

4. Stel je KPI’s vast

KPI’s staat voor Key Performance Indicators. Hiermee worden metrics bedoeld, waardoor doelstellingen omgezet worden in meetbare variabelen. Door de variabele meetbaar te maken kan je gemakkelijk inzicht verkrijgen in hoe effectief je online marketing is. Een voorbeeld van een KPI is: Hoeveel bezoekers de website per dag heeft of het aantal pagina’s dat de gemiddelde bezoeker bezoekt.

5. Bepaal je targets

Als laatste is het belangrijk dat jij je targets vaststelt. Deze targets zijn drempels die bepalen of je jouw doelen en doelstellingen behaald hebt. In je target zit dus een eis waaraan jouw resultaten moeten voldoen om je doel te bereiken. Denk bijvoorbeeld aan een maximale bounce-rate van het aantal bezoekers. Met deze targets kun je je uiteindelijke resultaat en effectiviteit gaan meten.

 Dit stappenplan is het begin van de optimalisatie van je huidige website of het bouwen van een meetbare nieuwe website. Hierbij wordt dus heel precies gekeken naar de specifieke meetwensen.

Hulp nodig?

Heb jij vragen, of heb je hulp nodig bij het inrichten van een goed meetbare website? Convident gaat samen met jou kijken naar hoe jouw website het beste meetbaar gemaakt kan worden en geeft advies over hoe je het beste aan de slag kan gaan met web analytics! Neem voor vragen of hulp contact met ons op!