Wat is een Google Penalty

Een Google Penalty is een straf die je kan krijgen omdat je regels hebt overtreden van Google. Er zijn vele verschillende soorten straffen die je kunt krijgen, de één is minder heftig dan de andere. Al deze straffen zorgen ervoor dat je zult zakken in de zoekmachine en in het meest schrijnende geval kan Google ervoor zorgen dat je website helemaal niet meer vindbaar is in de zoekmachine. Aangezien Google een marktaandeel heeft van zo’n 92% in Nederland hoef je geen expert te zijn om te begrijpen dat dit grote gevolgen kan hebben voor de vindbaarheid van je onderneming.

Veel eigenaren van een website of een webshop zullen ongetwijfeld wel eens gehoord hebben van een Google Penalty. Maar wat houdt dit precies in, en wat kan je er zelf aan doen om dit te voorkomen? En mocht dit wel gebeuren, wat kan je er aan doen om dit op te lossen? Zonder hier ontzettend diep op in te gaan wil ik je graag meer vertellen over dit onderwerp. Zodat jij dit kan voorkomen voor je eigen website én wat je kan doen om een Penalty op te sporen en wanneer nodig, te verhelpen.

Waarom zou ik een Google Penalty ontvangen?

Er zijn talloze manieren waarom je een straf kan krijgen van Google. In sommige gevallen kan je hier als eigenaar van een website helemaal niets aan doen. Wanneer je website gehackt wordt kan dit al een reden voor de zoekmachine zijn om je te straffen. Vaak heb je zelf niet eens door wanneer je website gehackt is. Een goede reden om Google Search Console aan je website te koppelen mocht je dit nog niet gedaan hebben. Dit slimme programmaatje houdt bij wanneer er iets bijzonders op je website gebeurd maar geeft ook inzicht in zeer belangrijke statistieken!

Google Penalty

Vermijden van een Google Penalty

  • Vermijd het overnemen van content van andere websites.
    Google ziet dit simpelweg als diefstal en zal je hiervoor straffen. Wees creatief en schrijf unieke content. Zorg ervoor dat het artikel waardevolle informatie bevat en dat de bezoeker de tijd neemt om deze informatie te lezen. Hierdoor zul je ook sneller beloond worden met een hogere ranking.
  • Ga zorgvuldig om met de indeling van je koppen
    Gebruik slechts één H1 per pagina en laat je koppen op een logische manier doorlopen naar een H2, H3 enzovoorts. Wanneer Google een pagina indexeert is een H1 titel één van de eerste dingen die het algoritme leest. Kortom dit is de meest belangrijke titel.
  • Vermijd slechte backlinks
    Het eindeloos versturen van irrelevante links naar je domein is nooit een goed idee. Google pikt deze slechte links er simpelweg tussenuit en zul je in loop van tijd voor gestraft worden. Zorg ervoor dat de links van uitstekende kwaliteit zijn en dat deze goed aansluiten bij het onderwerp van je website.
  • Een derde partij verstuurd slechte links naar je domein
    Helaas kan het voorkomen dat iemand met slechte bedoelingen ineens heel veel links van slechte kwaliteit naar je website verwijst. Het is daarom belangrijk om je backlinks regelmatig te checken. Kom je na het lezen van dit artikel erachter dat je honderden al dan niet duizenden vreemde backlinks naar je website verwijzen? Dan is het verstandig om dit proces door te lopen.
  • Het kopen van een bestaand domein
    Wanneer je een domeinnaam van iemand overneemt dan doe je er goed aan om het backlinkprofiel van dit domein te checken. Zie je verdachte links, of voldoen deze niet aan je kwaliteitseisen? Laat je website resetten door Google, hierdoor voorkom je problemen in de toekomst. Gebruik hiervoor de Disavow Tool en begin met een schone lei.
  • Keyword stuffing
    Het vaak laten vallen van een onderwerp op een pagina, omdat je beter gevonden wilt worden in de zoekmachine kan gezien worden als spam. Benoem het onderwerp van een pagina niet aan de lopende band. Schrijf gewoon een leuk artikel en varieer met synoniemen.
  • Verwijder kapotte links
    Wanneer je een bezoeker wilt doorverwijzen naar een andere pagina om hen te voorzien van extra informatie, dan kan het voorkomen dat deze pagina in loop van tijd wordt verwijdert. Controleer daarom regelmatig de links die je gebruikt op je website of in een artikel. Google associeert deze kapotte links met een slechte UX (User Experience) en kan je hiervoor bestraffen.

Voorkomen is beter dan genezen

Wanneer een website een Google Penalty krijgt is er geen gemakkelijke oplossing om dit probleem te achterhalen. Google Search Console kan hierbij helpen, echter dien je handmatig te achterhalen waar het probleem zich bevindt. Zij geven je slechts een hint in de vorm van een straf.

Je dient hier handmatig een rapport voor op te stellen in bijvoorbeeld een Excel document. Dit document kan je indienen bij Google en zij zullen achterhalen of je alle penalty’s hebt opgelost.

Schrijf goede content, deel deze content netjes in, vermijd duplicatie, check regelmatig de backlinks van je website en verwijder backlinks die je niet vertrouwd.

Beter vindbaar worden in de grotere zoekmachines? Plan vrijblijvend een afspraak in.

Neem vrijblijvend contact met ons op

Sander
Online marketeer