Waarom wij het Laravel Framework gebruiken voor de ontwikkeling van jouw applicatie.

Onze developers maken veel gebruik van Laravel bij het maken van webapplicaties. Waarom vraag je je af? Het antwoord is simpel; Het is een eenvoudig toegankelijk framework dat voor veel toepassingen ingezet kan worden. Daardoor kunnen wij maatwerk oplossingen maken voor organisaties. Wij vertellen je graag alle ins en outs over dit populaire raamwerk en waarom het perfect is voor het maken van applicaties. Ben je op zoek naar een specifiek onderwerp? Klik op onderstaande titels om snel te navigeren naar dit hoofdstuk.

populaire framework Laravel

1. Wat is Laravel?

Laravel neemt de afgelopen jaren steeds meer toe in populariteit. Wereldwijd hebben nu in totaal zo’n 31.500 mensen de Laravelcode ‘geforked’, oftewel gekopieerd. De code is vooral zo populair omdat het gemakkelijk in gebruik is. Dat maakt Laravel veel toegankelijker dan andere frameworks.

Wat is Laravel precies vraag je je misschien af? Het is een open source framework dat geschreven is in de codetaal PHP. Het functioneert volgens een Model, View en Controller (MVC) structuur en maakt daarnaast gebruik van object relational mapping (ORM) systeem. Klinkt ingewikkeld? We leggen elk aspect uit zodat je een beter idee hebt wat het precies is.

Open source

Open source betekent dat ieder persoon de broncode van Laravel kan kopiëren en aanpassen. Je hoeft hier dus niet voor te betalen of ergens voor in te schrijven. Doordat iedereen de code zo kan kopiëren zijn er veel developers die daarvan gebruik maken. Wanneer iets in de online wereld populair begint te worden, dan vormt er snel een grote community. Zo zijn er veel Laravel developers die elkaar te hulp schieten bij problemen.

Software framework

Een software framework is misschien wel het beste te omschrijven als een digitale kapstok. Een framework dient als basis voor een software applicatie of programma. Developers kunnen de broncode gebruiken als basis voor hun eigen code. Een software framework heeft als doel om onderdelen te automatiseren die vaak voorkomen in de ontwikkeling van software. Doordat de broncode door iedereen gebruikt kan worden hoeft het wiel niet continu opnieuw uitgevonden te worden. Bovendien scheelt dit heel veel tijd dat je goed kan gebruiken voor de ontwikkeling van jouw applicatie!

PHP

Ongetwijfeld heb je wel eens gehoord dat er verschillende codeertalen bestaan. Een voorbeeld daarvan is het populaire PHP. Dit is sinds 1995 in gebruik en wordt onder andere gebruikt door het CMS WordPress. Ruim 30% van alle websites op het internet zijn gemaakt met dit CMS.

MVC

De afkorting MVC staat voor Model-View-Controller. Het is een ontwerppatroon dat complexe toepassingen opdeelt in drie eenheden met ieder een unieke verantwoordelijkheid. model is het datamodel, view is de datapresentatie en controller is de applicatielogica. Deze drie onderdelen vormen samen een structuur die elkaar beïnvloeden. De gebruiker voert een actie uit in een applicatie. Allereerst wordt dan de ‘controller’ in werking gesteld. Deze bepaald wat er gebeurt, wanneer een gebruiker een bepaalde actie uitvoert. Deze controller beïnvloed vervolgens de ‘Model’ die de juiste gegevens bij het ingediende verzoek zoekt. Deze gegevens worden geüpdatet zodat de gebruiker de juiste gegevens krijgt.

ORM

De afkorting ORM staat voor Object Relational Mapping. Dit is een techniek waarmee je gegevens uit een database kunt opvragen en manipuleren met een object georiënteerd systeem. Een voordeel van een ORM is dat je zoekopdrachten kan invoeren in de door jouw geprefereerde codetaal. Daarmee kan je eenvoudig communiceren met de database van jouw applicatie.

De ORM van Laravel gaat bij de naam Eloquent. Het ORM systeem van Laravel is ingebouwd in het framework. Dit systeem wordt gezien als één van de beste ORM-systemen dat bestaat. Een belangrijk voordeel is dat het ORM weinig configuratie nodig heeft doordat het eenvoudig in gebruik is.

2. Waarvoor is Laravel gemaakt?

Laravel is oorspronkelijk ontwikkeld door Taylor Otwell. Hij werkte naast het ontwikkelen van dit framework als developer. Zijn gedachte was om een meer geavanceerd systeem te maken als alternatief voor het Codelgniter framework. Hij wilde een alternatief maken omdat hij veel functies miste tijdens het programmeren. De hoofdzaken dat hij miste waren:

  • Geavanceerd maar eenvoudig te gebruiken framework
  • Authenticatie voor webapplicaties
  • Autorisatie voor webapplicaties

Zoals eerder gezegd is Laravel een raamwerk dat snel terreinwinst heeft geboekt in termen van populariteit. Dit kan je ook zien in onderstaande grafiek van Google Trends. Ook zie je daarin de interesse van gebruikers voor andere frameworks. Ook laat de grafiek zien dat, om en nabij, het jaar 2014 Laravel een snelle stijging heeft gemaakt ten opzichte van andere frameworks. Op dit moment is Laravel het meest populaire raamwerk voor het maken van applicaties.

3. Belangrijke functionaliteiten Laravel

Laravel beschikt over een aantal functionaliteiten die ervoor zorgen dat het framework uniek is. In onderstaande punten beschrijven we de belangrijkste functies.

1. Authenticatie

Het gebruik van Laravel om authenticatie te implementeren voor jouw webapplicaties is heel eenvoudig. Authenticatie is een proces waarbij een systeem controleert of degene die inlogt, daadwerkelijk is wie hij beweert te zijn. Het populaire raamwerk biedt verschillende instellingsopties voor authenticatieservices.

2. Lokalisatie

Laravel biedt een lokalisatiefunctie waarmee je eenvoudig verschillende talen kan ophalen. De zogenoemde ‘strings’ zorgen ervoor dat meerdere talen moeiteloos ondersteund worden in de applicatie.

3. Routing systeem

In de routing bepaal je wat er gebeurt wanneer een bezoeker klikt op een bepaald onderdeel. Het framework biedt ook de mogelijkheid voor een omgekeerde routing. Laravel heeft elke onnodig moeilijkheidsniveau uit de routing gehaald waardoor dit gemakkelijk in gebruik is.

4. Applicatiestructuur

Met de applicatiestructuur van Laravel kan je eenvoudig kleine en grote applicaties maken. De applicatiestructuur is eenvoudig in gebruik voor iedere developer. Dit zorgt ervoor dat je jouw applicatie precies zo kan instellen, zoals jij dat wil.

5. Artisan CLI

Artisan is de naam van de opdrachtregel interface van Laravel. Met slechts één Artisan opdracht kan je database migraties, seeders, listeners, modellen, controllers en evenementen maken.

6. Blade template engine

Met de Blade template engine kan je heel eenvoudig elke vorm van logica toevoegen aan een HTML-bestand. Wanneer je een header template aanmaakt dan kan je deze vervolgens op elke pagina gebruiken. Indien je een header wil aanpassen dan hoef je enkel het template bestand te wijzigen.

7. Model View Controller structuur

Door de MVC-software van de applicatie werkt de datastroom van de applicatie gestructureerd. Daarbij maakt het gebruik van drie onderdelen Model, view en controller.

8. Object relational mapping

Deze functie stelt je in staat om rechtstreeks met vooraf bepaalde objecten te communiceren. Daardoor kan je eenvoudig opdrachten invoeren en daaruit informatie verkrijgen. Het ORM systeem van Laravel wordt gezien als één van de beste gezien die er is. Dit komt doordat het eenvoudig in gebruik is en weinig configuratie vereist.

4. Voordelen van Laravel

Laravel beschikt over belangrijke voordelen waardoor het boven andere frameworks plaatst. Bekijk onderstaande punten wat de belangrijkste voordelen zijn van dit populaire framework.

  • Snelheid applicaties. De snelheid van de webapplicaties die gebouwd zijn met Laravel is hoog.
  • Voldoet aan eisen van grote webapplicaties. De functionaliteiten van Laravel zijn uitgebreid genoeg om aan de eisen van grote webapplicaties te voldoen.
  • Voldoet aan eisen van kleine- en middelgrote webapplicaties. Met Laravel is het mogelijk om perfecte applicaties te maken die klein- tot middelgroot van formaat zijn.
  • Perfect voor PHP web ontwikkelaars. Ben je werkzaam als een web ontwikkelaar en codeer je graag in de PHP-taal? Dan is dit framework perfect voor jou.
  • Eenvoudig te leren. Het framework van Laravel is eenvoudig te leren en daarom geschikt voor beginnende developers.
  • Complex genoeg voor ervaren developers. In het framework zitten genoeg functionaliteiten ingebouwd waardoor ervaren developers hoogwaardige applicaties kunnen maken.
  • Veel beschikbare tools. Met dit framework is een overvloed van tools beschikbaar.

5. Nadelen van Laravel

Ook heeft het framework enkele nadelen. Bekijk onderstaande punten om te kijken welke nadelen er zijn.

  • Minder ingebouwde ondersteuning. Laravel is een lichtgewicht framework, dus andere frameworks zoals Django en Ruby on Rails hebben meer ingebouwde ondersteuning. Dit is echter eenvoudig op te lossen door tools van derden te integreren.
  • Nog relatief nieuw. Laravel is in vergelijking met frameworks nog niet heel volwassen. De ‘composer’ is nog niet zo sterk als bijvoorbeeld Npm (Node.js) en Pip (Python).
  • Integreren van oude systemen. Verouderde systemen kunnen niet heel gemakkelijk overgebracht worden naar Laravel.

6. Ook iets voor jou?

Laravel is gemaakt voor zowel beginnende als ervaren webdevelopers. Het framework legt de focus op een makkelijk te gebruiken code, waarbij er geen functionaliteiten verloren gaan. Taken waarbij normaal gesproken veel tijd verloren gaat, kan met Laravel binnen enkele minuten uitgevoerd worden. Dit scheelt tijd in zowel het bouwen als onderhouden van applicaties.

De Laravelcode is te verkrijgen op Github, het facebook onder de developers. Doordat het framework open source is ben je niet afhankelijk van één partij. Er zijn namelijk meer dan 10.000 developers die je wellicht kunnen helpen.

7. Waar gebruiken wij Laravel voor?

Wij willen voor onze klanten alle wensen omzetten tot realiteit. Dat is de reden waarom wij ervoor kiezen om Laravel inzetten voor het maken van applicaties. De mogelijkheden met het framework zijn ongelimiteerd waardoor wij unieke gebruikerservaringen kunnen creëren voor bezoekers van websites. Neem eens een kijkje tussen de succesvolle projecten die we hebben afgerond door het inzetten van Laravel.

Haaer – verlofregistratie

Een succesvolle Laravel applicatie is de verlofregistratie software van Haaer. De applicatie brengt werknemers en werkgevers bij elkaar. Het doel van de applicatie is om een gebruiksvriendelijke en overzichtelijke applicatieomgeving te realiseren. Werknemers kunnen eenvoudig gewerkte uren, verlofdagen en ziekte doorgeven. De applicatie slaat alle gegevens op waardoor de werkgever een duidelijk overzicht krijgt.

1000 banenplan – registratietool

Voor Werk In Zicht heeft Convident meegeholpen met het 1000-banenplan. Voor dit project is met Laravel een registratietool ontwikkeld zodat werkzoekenden zich kunnen aanmelden. Het 1000-banenplan zorgt ervoor dat de werkgelegenheid die voortkomt uit getroffen aardbevingsschade gebieden ten goede komt aan de werkzoekenden en bedrijven in datzelfde gebied.

BCM ouderenzorg – intranet

Ten slotte hebben we voor BCM ouderenzorg een intranet gemaakt. De doelstelling was om medewerkers gebruik te laten maken van gedeelte documenten, agenda functionaliteiten, vacatures, prikbord, smoelenboek, veelgestelde vragen, intern solliciteren en een verjaardagskalender. Het intranet is door Convident op maat gemaakt in een Laravel omgeving. Voor deze klant was gebruiksgemak en veiligheid een belangrijk aspect. Voor al onze mogelijkheden met Laravel, neem eens een kijkje tussen de diensten die wij aanbieden.

Kickoff gesprek custom development webdesign

Meer weten? Neem contact met ons op

Met Laravel kunnen wij responsieve en kwaliteit webapplicaties maken die aan alle wensen voldoen. Ben je benieuwd of wij jou kunnen helpen met het ontwikkelen van een Laravel applicatie neem dan contact met ons op. Wij leggen je graag alle mogelijkheden uit wat we voor jou kunnen betekenen. Heb je al een applicatie idee en ben je benieuwd hoe dit gerealiseerd kan worden? Wij sparren graag met jouw applicatie ideeën onder het genot van een goede kop koffie!