Instagram ging 6 oktober 2010 voor het eerst live en werd één van de grootste en meest gebruikte sociale media platformen ter wereld. Het medium wordt vandaag 11 jaar en dat is te merken aan de talloze veranderingen die het platform al heeft doorstaan. Het originele idee is al ongelooflijk uitgebreid, dit kan je verder lezen in de volgende Instagram evolutie.
Alles begon met twee mensen, Kevin Systrom en Mike Krieger, die het idee hadden om een app te maken voor iOS, waarmee je enkel foto’s kan delen met vrienden en familie. Ze baseerden zich op de iconische polaroid foto’s en kozen daarom ook de polaroidcamera als icoontje. De eerste foto werd gepost door één van de oprichters en na een week hadden 100 000 mensen zich aangemeld, tegen december 2010 had Instagram al één miljoen gebruikers.
In 2011 steeg het aantal gebruikers van de app naar 10 miljoen en werden er ook hashtags toegevoegd. Daarnaast kwamen er een nieuw logo en meer opties voor filters, fotokaders en hogere foto resolutie.
In 2012 werd Instagram ook beschikbaar voor Android gebruikers en verkregen ze welgeteld 50 miljoen gebruikers. In april 2012 werd Instagram verkocht aan concurrent Facebook voor maar liefst 1 miljard dollar.
In 2013 steeg het aantal gebruikers naar 100 miljoen. 2013 was ook het jaar dat er verschillende toepassingen werden toegevoegd zoals mensen taggen, video’s delen, foto’s privé versturen en de foto’s van jou-tab. De opkomst van Instagram influencer’s begon ook en eind 2013 introduceerden ze gesponsorde posts. Na de overname van Zuckerberg, waren er ook de eerste controversie waar Instagram in contact mee kwam. Hun gebruiksvoorwaarden werden namelijk opgewaardeerd waardoor ze nu zonder toestemming of compensatie foto’s van gebruikers konden verkopen aan derden.
In 2014 steeg het aantal gebruikers naar 300 miljoen mensen. Daarnaast werden er ook constant filters toegevoegd en werden er ook opties toegevoegd om de helderheid te veranderen, contrast en schaduw. Er werd ook enorm gefocust op adverteren, waardoor er veel meer bedrijven betrokken waren in de app.
In 2015 werd de ‘Boomerang’ geïntroduceerd, wat korte video’s zijn waar de beelden vooruit en achteruit gaan. Deze video’s zijn voor de particulier 15 seconden lang en voor betalende bedrijven 30 seconden, de lengte van een normale advertentie. Daarnaast kon er ook gelinkt worden naar andere website en webshops.
In 2016 werd het logo vernieuwd naar degene die we nu kennen, die iets meer simplistisch is dan de originele polaroid camera. Daarnaast werden de ‘Instagram Story’s’ en ‘live broadcasten’ toegevoegd, die duidelijk gebaseerd waren op het succes van hun concurrent Snapchat. Verder zorgde het algoritme ervoor dat je enkel de ‘beste’ posts kon zien en kan je nu ook inzoomen op foto’s. Er kwamen ook mogelijkheden om reacties te filteren en bedrijven kregen een inkijk op hun Analytics.
Tot nog toe is 2017 het rustigste jaar, aangezien de enige toevoeging was de mogelijkheid tot het plaatsen van meerdere foto’s tegelijk. Er was wel een nieuwe concurrent op komst, genaamd TikTok, deze lanceerde in september 2017.
Na 8 jaar verlieten beide oprichters het bedrijf in 2018. Dit baarde zorgen bij velen doordat Mark Zuckerberg alles nu volledig in handen had en er enkele privacy problemen waren in verband met Facebook. IGTV werd wel toegevoegd, wat diende als de nieuwe rivaal van YouTube.
In 2019 kwamen er andere problemen voor Instagram. Sociale media werd namelijk gezien als de reden van mentale problemen zoals stress, depressie, cyberpesten en eetstoornissen. Dit komt voornamelijk door de verspreiding van onrealistische schoonheidsstandaarden door influencers en beroemdheden die hun lichaam en gezicht fotoshoppen of in hedendaagse termen ‘facetunen’. Om dit te verhelpen, startte Instagram een project in Australië, waarbij het aantal ‘likes’ niet meer getoond wordt.
In 2020 verkreeg Instagram 1 miljard gebruikers, wat 1,6 miljard minder gebruikers is dan Facebook, maar nog altijd meer dan TikTok. Om met hun nieuwe Chinese concurrent om te gaan, installeerde Instagram Reels om zich te adapteren aan de vraag.
Doorheen deze evolutie is Instagram ook actiever geworden op vlak van e-commerce. Dit bestaat uit de Instagram-shopping feature en ook de mogelijkheden van bedrijven om advertenties en posts te plaatsen en hiervan de Analytics te kunnen zien. Het moedigt bedrijven dus zeker en vast aan om deel te nemen aan social media marketing. Zeker wanneer je statistieken ziet zoals in het artikel van Tabor (2019) waarin verteld wordt dat “54% van de Instagram-gebruikers onmiddellijk een aankoop doet”.
Dit lijkt genoeg redenen om te starten met jouw social media marketing campagne! Samen met onze experts bij Convident kan je vandaag nog beginnen aan een social media marketing campagne die past bij jouw bedrijf. Wil je meer informatie? Klik op deze link en wordt doorverwezen naar onze social media marketing pagina.