Het maken van een WordPress back-up kan veel ellende, tijd en geld besparen. Niet vreemd dat hier een speciale dag voor in het leven is geroepen dus! In dit artikel leggen we je graag uit wat een back-up is, waarom je een back-up zou maken en wat het verschil is van verscheidene back-up systemen. Daarnaast leggen we je ook uit hoe je zelf een back-up van jouw WordPress website maakt.
Convident biedt bedrijven met webhosting ruimte aan voor het opslaan van informatie (content), afbeeldingen / impressies of andere inhoud die online toegankelijk is. Om veiligheid en snelheid te garanderen en ervoor te zorgen dat een webpagina altijd beschikbaar is, worden deze opgeslagen op onze server.
Alleen Convident klanten komen exclusief op onze server(s). Hierdoor kunnen we jouw WordPress website of webshop bestanden veilig en secuur opslaan. Convident maakt standaard 1x per week een back-up van een website óf webshop. Indien gewenst kan er gekozen worden om vaker een back-up te maken.
Je gegevens en bestanden kwijtraken kan reden zijn tot paniek. Het is daarom verstandig om regelmatig back-ups te maken zodat deze informatie niet verloren gaat. Het kwijtraken van je bestanden kunnen we beter voorkomen dan genezen. In één klap jouw website kwijtraken kan gebeuren door een technische of menselijke fout. Gelukkig kun je door het maken van back-ups jouw website direct weer up and running krijgen. Het terugzetten van een back-up wordt dan ook wel ‘disaster recovery’ genoemd.
Het maken van een WordPress back-up is gelukkig eenvoudiger dan het klinkt. Voornamelijk wanneer je een relatief kleine website beheert is het maken van een back-up eenvoudig. Ben je dus van plan om binnenkort groot onderhoud aan je website door te voeren, een technische ontwikkeling te doen of een andere grote ingreep door te voeren? Vergeet dan niet om eerst een back-up van je website te maken. Dit kan je namelijk ontzettend veel tijd schelen! Gelukkig zijn er vele WordPress plug-ins beschikbaar die het maken van een back-up super eenvoudig maken. Onderstaand een aantal voorbeelden:
Voor het maken van back-ups is er een geliefde WordPress plug-gin genaamd Updraft Plus. Met meer dan 3 miljoen actieve gebruikers is dit één van de meest bekende backup-plugins binnen WordPress. Het voordeel hiervan is dat deze plugin veel erkenning heeft en constant geüpdate wordt. Het nadeel van deze plugin is dat er verschillende prijspakketten beschikbaar zijn en deze licenties maar een jaar lang geldig zijn.
Met meer dan 600.000 uploads is BackWPup één van de grote jongens die actief is op het WordPress CMS. Hiermee worden vier verschillende back-ups gemaakt, namelijk:
Wat BackWPup extra fijn maakt is de mogelijkheid om mappen en bestanden naar keuze uit te sluiten, waardoor deze niet meegenomen worden in de back-up.
Om een website te back-uppen, herstellen of migreren kun je ook BackupBuddy gebruiken. Deze plugin staat het toe om gemakkelijk hele websites op te slaan. Deze worden naar een Cloud locatie of andere computer gestuurd. Met BackupBuddy kun je back-ups automatiseren en inplannen. Zo kun je belangrijke data vaker laten back-uppen dan minder relevante data, hier kan zelf prioriteit aan gegeven worden.
Namens WordPress zelf is er ook de mogelijkheid om een back-up te maken. Dit doe je vanaf je Dashboard > Gereedschap > Exporteren. Je kunt dan de keuze maken om de gehele inhoud van de website te downloaden of bepaalde gedeeltes te exporteren. Deze manier van back-ups maken is snel en eenvoudig, maar niet geautomatiseerd.
Wanneer je een contract afsluit bij een hostingprovider ontvang je gegevens voor een FTP (File Transfer Protocol)-programma waarmee je bestanden kopieert en elders opslaat. Mocht er iets mis gaan kan hetzelfde programma geraadpleegd worden om de bestanden weer terug te zetten.
Hulp nodig bij het hosten of onderhouden van je WordPress website? Wij helpen hier graag bij, ook bij doorontwikkelingen van jouw WordPress website staan we graag voor je klaar.
Wij gaan graag met je in gesprek om een passend hosting- en onderhoudsadvies te geven.