Top 5 Webdesign Trends voor het nieuwe jaar 2022

De wereld om ons heen is constant aan het veranderen. In de eerste maand van 2022 ondervindt men veranderingen die het dagelijks leven moeilijker of minder voorspelbaar maken. Men verlangt naar een groter gevoel van stabiliteit en balans. In de wereld van het webdesign zien wij dit terugkomen in verschillende trends. In deze blog bespreken we uitgebreid de Top 5 webdesign trends voor het nieuwe jaar 2022. Met voorbeelden laten wij zien hoe Convident ook in het nieuwe jaar de populairste en waardevolste webdesign trends toepast!

1. Een meeslepend webdesign zal leiden tot meer conversies

Tegenwoordig is men steeds langduriger aanwezig op het internet. De afgelopen jaren hebben wij een enorme toename gezien in het aantal gebruikers vanuit de mobiele telefoon. En deze trend zet zich voort in 2022. Internetgebruikers zoeken dagelijks vanaf hun desktop of mobiel naar entertainment, sociale contacten en gebruiken het internet voor werk. De rest van de tijd is men opzoek naar informatie over producten of diensten om naast de digitale wereld te doen. Vaak zijn gebruikers in deze positie opzoek naar een gevoel en inspiratie. Dit komt mede omdat bij het verkopen van een product of het vertalen van een real-world ervaring de gebruiker in op zijn digitale scherm naar een gevoel zoekt. Bij Convident zien wij dat een meespelend webdesign ertoe leidt dat consumenten worden geïnspireerd. Een gebruiker die geïnspireerd is en het juiste gevoel heeft zal eerder overgaan tot conversie, zoals het kopen van een product of dienst.

 Een branche waarin het overbrengen van een gevoel erg belangrijk is, is bijvoorbeeld bij bedrijven die producten verkopen voor binnen- en buitenshuis. In het dagelijks leven is men van de ene plek naar de andere aan het rennen. Wanneer we thuis op de bank zitten wil men kalmte, comfort en een gevoel van veiligheid. Bij websites van interieurzaken zien wij dat het interessant is om een ontwerp te gebruiken voor de website dat uniek, inspirerend en levendig voelt. Ook buitenshuis bedrijven proberen met een slim webdesign ervoor te zorgen dat consumenten zich kunnen voorstellen hoe de producten er bij hen in de tuin uit zullen zien. Zo is in onderstaande afbeelding te zien hoe Polygon Design op een slimme manier in het webdesign zijn producten integreert, om op deze manier het gevoel bij de consument over te brengen.Webdesign TrendAfb 1. Polygon Design – Uniek en levendig webdesign voor overbrengen van gevoel.

2. Een veranderende typografie en kleurgebruik vestigt de aandacht op de content

Typografie omarmt alles dat komt kijken bij het design van teksten. Denk hierbij aan de keuze van het lettertype, de kleur, de grootte, de regelafstand of de witruimte binnen teksten. Een trend die Convident in 2022 ziet is dat door middel van integratie van de typografie en het design van de website, de aandacht op belangrijke content kan worden gevestigd. We zien bijvoorbeeld dat beweging van teksten steeds vaker voorkomt. Door het toepassen van een sterke strategie kan tekst eruit springen wanneer beweging hierin wordt verwerkt. Buttons op jouw website of webshop kunnen veranderen in kleur of grootte wanneer gebruiker eroverheen gaan en ervoor zorgen dat de gebruiker er eerder op klikt.

Daarnaast wordt steeds dieper nagedacht over de keuze in kleur op jouw website of webshop. Niet alleen op het gebied van de typografie, maar ook het kleurgebruik over het gehele webdesign. Bekend bij webdesigners is dat verschillende kleuren ook verschillende emoties teweegbrengen. De kleur geel wordt snel geassocieerd met een gevoel van blijdschap. Echter, zal het aanbrengen van een ‘splash’ geel in jouw webdesign niet direct leiden tot blijdschap bij de gebruiker. Denk na over de emotie die jij bij jouw gebruiker wil opwekken en hoe je dit het beste kan integreren in de typografie en het verdere webdesign.

3. Verschillende type achtergronden komen weer terug in het webdesign

De laatste jaren hebben we bij Convident gezien dat het gebruik van achtergrond video-sliders is toegenomen. Bovendien wordt vaak op de homepage gekozen voor een achtergrond met afbeeldingen die automatisch langskomen. Daarnaast blijft in 2022 de trend voor donkere achtergronden zich voort te zetten. Eén van de nieuwe trends voor het top 5 webdesign van 2022 is het gebruik van Line-art achtergronden en achtergronden geïnspireerd op Art Deco.

Allereerst zijn line-art achtergronden steeds populairder. Line-art achtergronden worden op websites meestal gebruikt om de gebruiker te helpen bij het navigeren over de verschillende pagina’s. Daarnaast wordt de line-art achtergrond ingezet om gebruikers een bepaalde richting op de website in te duwen. In onderstaande afbeelding van BeAgency is duidelijk te zien hoe de line-art achtergrond op een abstracte manier de gebruiker helpt in het lezen en zien van de beschikbare content. Het webdesign van Be.co-work gebruikt twee zeer simpele bogen in de hoeken om de aandacht van de gebruiker te vestigen op hetgeen dat belangrijk is, namelijk ‘Book a space’.Webdesign TrendAfb 2. BeAgency – Abstracte line-art navigeert gebruiker over de content.Webdesign Trend

Afb 3. Be.co-work – Line-art vestigt de aandacht van gebruiker op het centrale element.

4. Interactief webdesign biedt toegevoegde context voor gebruikers

Een grote trend die de webdesigners van Convident zien in 2022 is het gebruik van interactief webdesign. Met name websites met een commerciële achtergrond of webshop zetten interactieve elementen in om toegevoegde waarde te bieden aan de gebruikers. Hiermee dient het webdesign de bezoekers aan te trekken, deze vervolgens te betrekken bij de inhoud en ze te converteren. Voorbeelden van een interactief webdesign zijn video- en afbeeldingslideshows of medewerkers van een bedrijf die van positie veranderen wanneer de gebruiker er langs scrollt/overheen gaat met de muis. Daarnaast worden interactieve sliders waarmee gebruikers before & after-resultaten kunnen zien bieden toegevoegde waarde. Zie onderstaande video waarin BeDentist hier erg slim gebruik van maakt.

Video 1. BeDentist – Interactieve slider biedt toegevoegde waarde.

Maar let op! Want een andere trend die wij zien is de opkomst van de minimalistische benadering voor het design van websites of webshops. Het uitgangspunt van de minimalistische benadering is dat een minimaal webdesign zal resulteren in maximale snelheid. Tegenwoordig worden gebruikers op het internet overvallen met advertenties, promoties, inspringende elementen of andere berichtgeving. Wij zien dat bedrijven steeds meer begrijpen hoe een aantal sterke boodschappen in hun webdesign kan leiden tot meer conversies. Uitgebreide teksten met uitleg maken plaats voor korte duidelijke statements die nog steeds de essentie van de boodschap bevatten. Onze webdesigners zien dat de minimalistische benadering voor het webdesign de user experience in vele gevallen bevordert.

5. Niet-traditioneel scrollen

De websitegebruikers van tegenwoordig gedragen zich anders op een website dan 20 jaar terug. Het overgrote deel van de gebruikers vindt zijn toegang tot het internet via een mobiel touchscreen-apparaat. Traditioneel was alleen verticaal scrollen op website of webshop mogelijk gezien het gebruik van het toetsenbord en de computermuis. Met de mobiele apparaten kan een webdesign worden ontwikkeld met een vloeiendere en intuïtievere gebruikerservaring. Gebruikers kunnen naast verticaal ook horizontaal of diagonaal swipen om de inhoud van de website te bekijken op hun mobiele apparaten. Zo ziet Convident het design van bepaalde websites steeds meer gameachtige worden. In onderstaande afbeelding is bijvoorbeeld een ontwikkeld webdesign van ons te zien voor BVO (Bevolkingsonderzoek) die gebruik maakt van een non-traditionele manier van scrollen en navigeren over de website!

Video 2. BVO – Non-traditionele manier van navigeren door webdesign.

Benieuwd naar de mogelijkheden van de top 5 webdesign trends voor 2022? Neem gerust contact met ons op of kom langs op kantoor voor een bakje koffie. Onze webdesigners en webdevelopers staan je graag te woord hoe deze nieuwe trends bij jouw website of webshop geïntegreerd kunnen worden!

Contact opnemen


Sander
Online marketeer