Met je website wil je natuurlijk je doel bereiken, zoals het verkopen van je product/dienst of klanten interesseren hiervoor. Maar ook reacties op artikelen of meer volgers op social media kan een doel zijn. Om dit te bereiken maken we gebruik van call to actions. Met slimme call to actions willen we ervoor zorgen dat onze bezoekers gegevens achterlaten, inschrijven voor de nieuwsbrief of doorklikken op de website. Dit kan ervoor zorgen dat de potentiele klant een betalende klant wordt. Maar wat is een call to ation nou eigenlijk? En waar moet je op letten? Lees hieronder meer:
Indeling van een call to action
Vorm
Als we kijken naar verschillende call to action buttons zien we dat het opvalt dat er voornamelijk ronde hoeken gebruikt worden. Uit onderzoek is dan ook gebleken dat ronde hoeken ‘vriendelijker oogt’ dan ‘harde puntige hoeken’. Puntige hoeken zorgen ervoor dat bezoekers sneller de aandacht verliezen. Zorg er wel voor dat een call to action een button is en niet lijkt op een banner. Dit kan snel de bezoeker het gevoel geven dat het een advertentie is en zullen hier minder snel op klikken.
Kleur
De kleur die het beste ingezet kan worden voor een call to action is oranje! Als je huisstijl kleur ook oranje is zoals Convident, zorg er dan voor dat je call to action buttons niet wegvallen in de huisstijl maar juist naar voren komt. Oranje wordt ook wel omschreven als een goede conversiekleur en staat ook voor passie en zelfverzekerdheid. Ook rood is een kleur die we veel zien bij het gebruik van call to actions. Rood roept een gevoel van gevaar, stop of oppassen op bij bezoekers. Meer weten over kleurgebruik op je website? lees dan ons eerder geschreven artikel.
Waar plaats je een call to action
Wanneer we een website bezoeken en een tekst lezen doen we dit altijd van links naar rechts. Call to actions worden daarom ook vaak rechts geplaatst naast een afbeelding van het product. Bezoekers eindigen vaak bij dit punt met lezen en besluiten dan om door te klikken. Bij webshops zien we dit anders gebeuren, call to actions staan vaak waar de prijs is vermeld of waar de maat ingevuld moet worden.
Tekst
In je call to action kun je weinig tekst vermelden. Met alleen de tekst ‘klik hier’ raken bezoekers niet getriggerd. Kijk dus goed wat past bij je bezoekers en wat ze willen weten wanneer ze op je website terecht komen. Stem hierop je tekst af in je call to action. Daarnaast willen bezoekers willen graag weten wat er gebeurd als ze verder klikken. Laat dus duidelijk zien wat de vervolgstap is.
Tips voor het inzetten van een call to action
- Plaats je product/dienst opvallend op de homepagina.
- Wees duidelijk naar je bezoekers en zorg dat je call to action klopt met de verwachting
- Zorg voor meerdere call to actions op verschillende pagina’s
- Bekijk je call to action door de ogen van de bezoeker. Is alles duidelijk genoeg?
Contact
Convident is een full-service webbureau dat zelf up-to-date blijft met marketing trends en ontwikkelingen. Naast dat onze eigen creatievelingen daar zelf midden in zitten en altijd de laatste snufjes willen ontdekken, doen we dit natuurlijk ook voor onze klanten. Hiermee voorzien we onze relaties van de laatste trends met het oog gericht op de toekomst. Heeft jouw organisatie een specifiek vraagstuk en kan Convident je helpen op het gebied van (online) marketing, branding of met het ontwikkelen van een toekomstgerichte website, webshop of app? Neem dan contact met ons op of plan gelijk een afspraak!
Wat is een call to action?
Een call to action is een begrip uit de marketingwereld. Denk hierbij aan teksten, buttons of afbeeldingen die je als bezoeker van een website kan laten overhalen om een specifieke actie uit te laten voeren. Een call to action is belangrijk om het doel te bereiken op de website. Bezoekers worden gemotiveerd door een call to action om actie te ondernemen. Een voorbeeld van netflix, de hele pagina is ingericht om op de button te klikken zodat je een maand gratis kan kijken. Er zijn bijna geen andere opties waar je gebruik van kan maken. De opvallende witte tekst trekt direct de aandacht op de website.