Backlinks verwijderen, hoe doe je dat?

Het is tegenwoordig erg belangrijk dat je goed gevonden wordt in Google. Hier kunnen kwalitatieve backlinks erg bij helpen. Een kwalitatieve backlink is een link die iemand plaatst op zijn website en doorverwijst naar een andere website. Dit kan iemand bijvoorbeeld doen om zijn of haar bezoekers van meer informatie te voorzien, een bedankje voor een fijne samenwerking, bezoekers erop te attenderen dat een andere website erg leuke spullen verkoopt. Of nog eenvoudiger, omdat iemand gebruik heeft gemaakt van een bron. Dit zie je vaak op nieuwswebsites.

Helaas zijn er ook personen of bots die opzettelijk slechte backlinks versturen naar websites. Google neemt slechte backlinks erg serieus. Beschikt je website over slechte backlinks? Dan kan dit zomaar resulteren in een Google penalty (lees hier wat een Google Penalty precies inhoudt). Daarom is het geen overbodige luxe om regelmatig te checken of je website over slechte backlinks beschikt.

Nu vraag je je natuurlijk af hoe je je backlinks op een eenvoudige manier kan controleren. Gelukkig zijn hier genoeg gratis tools voor te vinden. Een aantal van deze websites zijn de volgende:

Alhoewel deze gratis tools soms kunnen afwijken van de realiteit, kunnen deze een hele goede indicatie geven hoe je eigen backlinkprofiel er uitziet. Haal je website voor de zekerheid door een aantal van deze tools heen. Hierdoor krijg je uiteindelijk een duidelijk beeld hoe je eigen backlinkprofiel eruit ziet.

Wil je niks aan het lot overlaten? Neem dan contact met ons op, wij maken gebruik van premium tools die dit erg zorgvuldig kunnen controleren.

Hoe ziet een slechte backlink eruit?

Nu je de backlinks van je eigen website in kaart hebt gebracht is het de kunst om te ontdekken welke van deze links slecht zijn. Dit kan je op een aantal manieren ontdekken, denk hierbij aan de volgende indicatoren:

  • Spammy backlinks (veelal gebruik gemaakt van dezelfde anchor teksten)
  • Links vanuit het buitenland
  • Links met een hoge spamscore
  • Links geplaatst door spam bots (bijvoorbeeld in de comments van bepaalde websites)

Zie je tussen de uitgeladen Excel-sheet vreemde URL’s staan? Neem dan even een kijkje op deze website. Krijg je een naar gevoel bij deze website en komt deze niet betrouwbaar over? Onthoud deze website dan goed, later lees je hoe je deze verwijzing kan verwijderen.

4 mogelijkheden om backlinks te verwijderen

Het verwijderen van backlinks kan op een aantal manieren. De ene stap is minder ingrijpend dan de ander en bepaalde stappen wil je niet eens uitvoeren tenzij het echt niet anders kan. Lees hier 4 manieren om de slechte backlinks definitief van je website te verwijderen:

De site-eigenaar vragen

De makkelijkste manier is om de site-eigenaar te vragen of hij de links wil verwijderen. Ga opzoek naar de gegevens van de eigenaar en vraag hem beleefd of hij dit voor je wil doen, bijvoorbeeld via deze website. Wanneer je de site-eigenaar een mailtje stuurt, is het belangrijk om dit altijd vriendelijk en beleefd te doen. Als je dit niet doet kan het zijn dat de eigenaar geld gaat vragen voor het verwijderen van de link. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je geld gaat betalen voor het verwijderen van een backlink. Laat dit dan ook nooit toe! Wanneer iemand wel dreigt met betaling, kan je altijd nog terugvallen op andere mogelijkheden.

Verwijder je eigen pagina

Wanneer een slechte link is verwezen naar een pagina op je website, dan kan je er altijd voor kiezen om de gehele pagina te verwijderen. Heeft deze pagina geen grote meerwaarde voor je website? Dan is de keuze snel gemaakt. Heeft de pagina echter wel een grote waarde? Maak dan voor jezelf een duidelijke afweging tussen de slechte backlinks en de waarde van de pagina. Door het verwijderen van een pagina op je website verwijder je automatisch alle doorverwezen links naar die desbetreffende pagina.

Backlinks verwijderen

Google Disavow Tool

Je kan altijd nog ontsnappen aan de slechte backlinks door de Google Disavow Tool. Je kan met deze tool de backlinks verwijderen. Disavow betekent dan ook lettelijk vertaald ‘afwijzen’. De tool filtert alle slechte backlinks uit je profiel en verwijdert ze gelijk. De Disavow tool zorgt ervoor dat, de door jou, aangegeven negatieve links worden genegeerd in de zoekresultaten. Het is een makkelijk hulpmiddel, die je snel helpt met het verwijderen en tegengaan van negatieve backlinks.

Domein resetten en helemaal overnieuw beginnen

We raden het niet aan maar het is een optie om de backlinks te verwijderen. Je kan je complete domein resetten als dit nodig is. Wanneer site-eigenaren niet reageren op het verwijderen van negatieve links of er zijn te veel pagina’s die je moet verwijderen, kan je altijd nog je domein resetten. Dit is een effectieve manier om snel van de slechte links af te komen. Je website en pagina’s zijn hierdoor verdwenen. Je domein is echter nog wel in je bezit, de enige optie is om helemaal opnieuw te beginnen. Wanneer je teveel pagina’s dient te verwijderen om een enigszins schone website over te houden, dan kan er voor gekozen worden om deze optie te kiezen.

Advies nodig?

Twijfel je of je te maken hebt met spammy backlinks? Neem dan gerust contact met ons op, wij onderzoeken graag jouw domein.