SEA marketing

Middels SEA marketing ontvang je direct bezoekers uit Google. Door het inzetten van slimme campagnes bereik je de juiste doelgroep wij bouwen conversiegerichte advertenties. Door onze eenvoudige maar gedetailleerde rapportages houden wij je ten alle tijde up to date over de resultaten.

 

Bij Convident hebben we veel ervaring met het opzetten of optimaliseren van advertentiecampagnes. We werken dagelijks met grote en kleinere budgetten in verschillende branches. Niet voor niks zijn we Google partner. We kijken verder dan enkel de campagne. We denken graag mee en houden van persoonlijk contact.

 

Wat is SEA marketing?

Bij SEA marketing of zoekmachine adverteren ben je aan het adverteren in de betaalde zoekresultaten van zoekmachines, zoals Google. Het toepassen van een SEA advertentie kost je dus geld, maar wanneer correct toegepast kan het zeer rendabel zijn. De betaalde zoekresultaten verschijnen namelijk boven de organische zoekresultaten. Bovendien zijn de betaalde zoekresultaten het eerste wat internetgebruikers zien wanneer zij op bepaalde zoektermen zoeken. Omdat ondernemers dienen te betalen voor de uitvoering van SEA marketing is een vooraf opgesteld plan zeer belangrijk.

Het SEA traject start bij Convident dan ook met een uitgebreid zoekwoorden onderzoek. Onze online marketeers gaan opzoek naar de zoekwoorden die relevant zijn voor jouw bedrijf. De bevindingen uit het zoekwoorden onderzoek worden gebruikt om de advertentiecampagnes tot een succes te brengen. Nu rest alleen nog de vraag via welke weg de advertentiecampagnes in de zoekmachines getoond gaan worden. Hieronder volgt een overzicht van de verschillende onderdelen van deze manier van promotie.

img-50 img-fifty

Kom in contact

Wil je meer informatie of ben je er over uit dat Convident jouw online marketing partner is? We komen graag vrijblijvend met elkaar in contact.

img-50 img-fifty

Welke mogelijkheden zijn er?

Er zijn verschillende manieren waarop jij advertentiecampagnes kan lanceren met behulp van de zoekmachines. Er zijn een aantal verschillende zoekmachines waaruit je kan kiezen. De meest bekende zijn Google, Bing en Yahoo. In Nederland gebruikt zo’n 95% van de internetgebruikers Google als zoekmachine. Bij SEA advertenties hebben we het dus in het algemeen over het adverteren in Google, tenzij anders vermeld. Deze zoekmachine biedt verschillende advertentiemogelijkheden aan om te kunnen adverteren. De meest bekende en meest zichtbare vormen van adverteren binnen de zoekmachine zijn tekst advertenties en Shopping advertenties. Andere mogelijkheden zijn Display, Discovery en videoadvertenties. Hieronder zullen we dieper ingaan op elk van deze advertentiemogelijkheden, maar eerst gaan we het hebben over het advertentieprogramma van Google.

De basis, Google Ads

Google Ads is het advertentieprogramma dat is ontwikkeld door de zoekmachine. Door middel van Google Ads kunnen ondernemers advertenties in het Google Netwerk tonen aan internetgebruikers. Binnen deze dienst kan je vervolgens de advertenties maken die jij wilt tonen aan de internetgebruikers. Zoals we hierboven al kort hebben toegelicht zijn er tal van mogelijkheden qua advertentievormen. Ondernemers hebben een Google-account nodig om er gebruik van te kunnen maken. Vervolgens kan een ondernemer in zijn Google Ads-account aangeven welk bedrag hij/zij maximaal wil uitgeven per campagne. Dan is het nu tijd om het te hebben over de verschillende advertentievormen die aangeboden worden.

Adverteren met tekstadvertenties

Tekstadvertenties zijn de advertenties die bovenaan de zoekresultaten van Google worden vertoond. Door het instellen van zoekwoorden kan je zelf bepalen bij welke zoekopdrachten advertenties moeten worden vertoond. Echter, worden niet alle tekstadvertenties, die zijn ontwikkeld door ondernemers, getoond in de betaalde zoekresultaten. Google Ads maakt namelijk gebruik van het veilingmodel om te bepalen of een advertentie wel of niet wordt getoond.

Een ondernemer kan in zijn Google-account aangeven welk bedrag hij/zij maximaal wil uitgeven aan één klik op zijn advertentie. Bij tekstadvertenties betaalt de ondernemer namelijk alleen voor een internetgebruiker die daadwerkelijk op zijn advertentie klikt. Wordt jouw advertentie getoond in de betaalde zoekresultaten, maar wordt er niet geklikt, dan hoef je ook niet te betalen. Deze kosten per klik voor de adverteerder worden ook wel Cost per click (CPC) genoemd. De adverteerder bepaalt voor zijn advertentiecampagne een vastgesteld dagelijks budget. Op basis van de CPC en het budget kan Google Ads dus vaststellen of adverteerders nog in aanmerking komen om hun advertentie te tonen of dat het budget op is.

Nog even terugkomend op het veilingmodel. Het veilingmodel berust met name op twee factoren: het concurrentieniveau en de kwaliteitsscore van de betreffende advertentie. Het concurrentieniveau bepaalt het aantal adverteerders dat zijn advertentie wil tonen voor een bepaalde doelgroep of zoekterm. Hoe hoger het concurrentieniveau, hoe hoger de CPC. De andere factor uit het veilingmodel is de kwaliteitsscore van de advertentie.

Bij het bepalen van de kwaliteitsscore van de advertentie kijkt Google naar de volgende factoren:

1. Relevantie van de advertentie ten opzichte van het betreffende zoekwoord.

Hierbij wordt er gekeken of het betreffende zoekwoord of zoekwoordengroep terugkomt in de advertentie. Als dit het geval is betekent het dat de zoekterm waarop gezocht wordt veelal aanwezig is in de advertentie, en daarom relevant is. De kwaliteitsscore zal omlaaggaan wanneer bijvoorbeeld het zoekwoord niet is opgenomen in de titel van de advertentie.

2. Relevantie van achterliggende webpagina.

Daarnaast analyseert Google hoe relevant de achterliggende webpagina is van de advertentie ten opzichte van het betreffende zoekwoord. Wanneer gebruikers op een advertentie klikken en worden doorverwezen naar een webpagina op een website of webshop, willen zij het antwoord of de content vinden waar ze naar zochten. Dit zorgt er namelijk voor dat de achterliggende webpagina relevant is ten opzichte van het betreffende zoekwoord. Wanneer jij een webpagina koppelt aan een advertentie die niet ingaat op de betreffende zoekterm zal de kwaliteitsscore lager uitkomen.

3. De verwachte click-through rate (CTR)

Tot slot heeft het verwachte klikgedrag van internetgebruikers ook invloed op de kwaliteitsscore. Google bepaalt van tevoren het verwachte aantal klikken per dag op een ontwikkelde advertentie. Deze berekening noemen ze de verwachte click-through rate (CTR). Een hoge CTR geeft aan dat veel klikken van internetgebruikers verwacht wordt, wanneer deze wordt getoond in de betaalde zoekresultaten. Een hoge CTR zal dus ook bijdragen aan de kwaliteitsscore.

De kwaliteitsscore is een getal tussen de 1 en 10. Samen met het concurrentieniveau wordt de kwaliteitsscore gebruikt in het veilingmodel van Google Ads. Een laag concurrentieniveau en een hoge kwaliteitsscore zal leiden tot een gunstige positie met je advertentie binnen het veilingmodel. Daarnaast hebben beide factoren ook invloed op de kosten die je per klik zal moeten betalen. Wanneer er weinig concurrenten adverteren op het betreffende zoekwoord zorgt ervoor dat je met een lage cpc hoog kan staan in de zoekresultaten. Wanneer er veel concurrentie is op het zoekwoord, dan gaat de prijs van kosten per klik omhoog en zal je dus ook een hogere cpc moeten instellen om vaak weergegeven te worden in de zoekresultaten.

img-50 img-fifty

Google Shopping advertenties

Shopping is een online verkoopdienst van Google, die in 2002 onder de (oude) naam Froogle werd gelanceerd. Deze manier van adverteren maakt het mogelijk om producten te tonen aan internetgebruikers wanneer zij zoeken op zoekwoorden die relevant zijn voor de desbetreffende producten. Google Shopping wordt bovenaan de zoekresultatenpagina (SERP) getoond en geeft de internetgebruiker dus een overzicht van de meest relevante producten voor zijn zoekopdracht. In Google Shopping zijn er twee mogelijkheden om jouw producten te laten tonen. Dit kan namelijk op de organische manier of door gebruik te maken van betaalde advertentiecampagnes.

Om producten überhaupt te kunnen plaatsen in Google Shopping, dien je winkel- en productinformatie (productfeed) te uploaden. Het uploaden van een productfeed kan handmatig via Merchant Center of automatisch via de Product Feed Pro plug-in voor WooCommerce. Als Google Shopping een productfeed bezit, kunnen de producten getoond worden aan gebruikers zonder dat je hiervoor hoeft te betalen. Wil je dat producten vaker worden getoond in Google Shopping, dan kan via de koppeling met Google Ads, een advertentiecampagne worden opgezet. Via Google Ads ontwikkel je een advertentiecampagne die jouw producten promoot in Google Shopping als gezocht wordt op relevante zoektermen.

Bestaande campagne laten controleren

Wij kijken geheel vrijblijvend naar jouw bestaande sea campagne en geven adviezen. Benieuwd naar onze kritische blik?

Werken met display advertising

Display advertising of display adverteren is een vorm van adverteren waarbij gebruik wordt gemaakt van banneradvertenties. Banneradvertenties zijn grafische advertenties en worden getoond in het Google Display Netwerk (GDN). Voorbeelden hiervan zijn banners op NU.nl, YouTube en Nos.nl. Tegenwoordig zijn veel Nederlanders actief aanwezig op het internet en is het potentiële bereik van display advertising dus enorm. Omdat je als ondernemer bij display advertising aan het adverteren bent met banners kost het je geld. Het is dus van belang om een goede afweging te maken van de kosten en baten van een eventuele display advertising-campagne.

Een banneradvertentie verschilt met een standaard advertentie op het gebied van tekst, afbeeldingen, flash, video en audio. Banners zijn (over het algemeen) interactiever en leveren dus meer klikken op. Bovendien kan je door middel van display advertising een duidelijk beeld geven van het bedrijf. Als jij ervoor zorgt dat banneradvertenties aanslaan en op de juiste manier zijn vormgegeven kan het een enorme positieve boost geven qua merkbekendheid. Tot slot, wordt bij display advertising gebruik gemaakt van Google Ads om advertentiecampagnes (bannercampagnes) op te zetten. In Google Ads heb je de mogelijkheid om te betalen per klik (CPC) of te betalen per conversie. Bij betalen per conversie hoef je als ondernemer alleen te betalen wanneer klanten conversies genereren.

Wat zijn discovery advertenties?

Een nieuwe vorm van advertenties binnen Google Ads zijn de discovery advertenties. Discovery advertenties zijn sinds 2020 beschikbaar en bieden adverteerders de mogelijkheid om een groot aantal internetgebruikers te targetten. Discovery advertenties kan je op verschillende plekken op het internet vinden:

  • Google Discover Feed
  • Homepage Youtube en Watch Later Feed
  • In Gmail onder promoties en sociaal

Discovery advertenties zijn visuele advertenties waarbij je kan kiezen om één afbeelding te laten zien of een carrousel. Een carrousel ken je wellicht van de Facebook-advertenties waarbij je langs een aantal afbeeldingen kan swipen. De mogelijkheden qua targetting zijn te vergelijken met die van display advertenties.

Het inzetten van videoadvertenties

Videoadvertenties, het woord zegt het eigenlijk al, zijn videoadvertenties die vertoond kunnen worden op YouTube en op sites van videopartners. Binnen de videoadvertenties zijn er verschillende indelingen mogelijk waardoor je hele unieke en gave advertenties kan maken.

De volgende advertentie-indelingen zijn mogelijk:

  • InStream-advertenties die kunnen worden overgeslagen
  • InStream-advertenties die niet kunnen worden overgeslagen
  • Video discovery-advertenties
  • Bumperadvertenties
  • Outstream-advertenties
  • Masthead-advertenties

Op basis van je doelen kan een keuze worden gemaakt tussen één van de advertentie-indelingen

Laat ze niet meer los met remarketing

Remarketing, ook wel retargeting genoemd, is een online marketingmethode waarbij je eerdere bezoekers opnieuw de weg terug laat vinden door middel van gerichte advertenties. Eerdere bezoekers hebben al interesse getoond in jouw producten/diensten of bedrijf. Alleen hebben ze soms een extra duwtje in de rug nodig om over te gaan tot aankoop. Remarketing geeft dit extra zetje door zeer gerichte beeld-, tekst-, videoadvertenties aan de eerdere bezoekers te tonen. Deze soort van adverteren hoeft niet alleen als doel te hebben dat bezoekers terugkomen op de website/webshop en een aankoop doen. Remarketing kan verschillende conversies teweegbrengen en kan zeer relevant zijn. Dit komt mede omdat een zeer klein percentage bezoekers bij het eerste bezoek al overgaat tot een conversie.

Remarketing kan op verschillende platformen worden toegepast. Het is belangrijk dat in de keuze voor het te gebruiken kanaal de doelgroep(en) en jouw business worden meegenomen. Iedere campagne start met het plaatsen van een remarketingtag op iedere pagina. Deze tag is een stukje codefragment (pixel) dat in de backend wordt geplaatst. Met behulp van deze code en een (legale) cookie worden bezoekers toegevoegd aan een zogeheten lijst. Deze remarketinglijsten worden gebruikt om te segmenteren en gerichte advertenties te tonen.

Nu duidelijk is op welke manier bezoekers aan remarketinglijsten worden toegevoegd en in aanmerking komen voor remarketing, kunnen we kijken naar de verschillende kanalen er ingezet kunnen worden. De bekendste vorm van is de Google Ads remarketing. In Google Ads kan jij opzetten om vervolgens via het Google Display Netwerk (GDN) te tonen aan mensen uit je lijsten. Google geeft ook de mogelijkheid voor dynamische weergave, wat een stap verder gaat dan de standaard sea advertentie. Door middel van dynamische remarketing kunnen bijvoorbeeld specifieke producten/diensten of merken worden getoond aan gebruikers uit remarketinglijsten wanneer zij hier al eerder naar hebben gekeken.

Het derde kanaal dat te gebruiken is voor remarketing is de functie remarketinglijsten voor zoekadvertenties (RLSA). Deze functie binnen Google maakt het mogelijk om mensen te benaderen die al eerder de website/ webshop hebben bezocht via tekstadvertenties

img-50 img-fifty

Wat kost een SEA campagne?

Zoals al eerder besproken, berust een SEA-marketing campagne in Google Ads op het veilingmodel. Google Ads maakt namelijk gebruik van het veilingmodel om te bepalen of een advertentie wel of niet wordt getoond in de betaalde zoekresultaten. Het veilingmodel bestaat uit twee factoren, het concurrentieniveau en de kwaliteitsscore van de betreffende advertentie. Als het concurrentieniveau op een zoekwoord hoog is en de kwaliteitsscore van de advertentie laag, dan zal jij waarschijnlijk niet getoond worden in de betaalde zoekresultaten. Andersom, als het concurrentieniveau laag is en de kwaliteitsscore hoog, dan zal de advertentie waarschijnlijk worden getoond in de betaalde zoekresultaten. De kosten die je als ondernemer voor een SEA-marketing campagne betaalt zijn dus sterk afhankelijk van de concurrentie.

Vroeger werd veel via kranten en tijdschriften geadverteerd met verschillende soorten advertenties. In deze traditionele vorm waren de gemiddelde kosten van een advertentie gebaseerd op het bereik van de krant of tijdschrift en de grootte van de advertentie in het medium. Tegenwoordig heeft het bij SEA marketing campagnes niet met de grootte en plaats van de advertentie te maken, maar met de competitie. De minimale kosten die een ondernemer betaalt voor een klik op zijn advertentie bedragen €0,01. Wereldwijd worden de gemiddelde kosten-per-klik voor een advertentie geschat tussen de €1,00 en €2,00 in het zoeknetwerk en op €1,00 gemiddeld in het Google Display Network. Stel je betaalt €2,00 per klik voor je advertentie en je vastgestelde maandelijkse budget is €200. Jouw SEA campagne kan dan per maand 100 potentiële bezoekers opleveren.

De gemiddelde kosten per klik liggen in het zoeknetwerk hoger dan in het Display Network (GDN). Het standaard zoeknetwerk bestaat uit het normale zoeken in Google, Google Maps, Google Shopping, Google afbeeldingen, discussiegroepen in Google en zoekpartners. Het Google Display Network bestaat uit sites zoals Gmail, YouTube, Blogger, Google Finance en sites die zijn ingesteld als zoekpartners zoals NU.nl en marktplaats.nl. De kosten van een SEA marketing campagne liggen in het zoeknetwerk hoger dan in het GDN omdat de klikfrequentie (click-through rate) hoger ligt.

Tot slot, hangen de gemiddelde kosten van een SEA marketing campagne sterk samen met de betreffende sector. Grote bedrijven in de financiële & verzekeringen-sector bijvoorbeeld betalen CPC’s die oplopen tot wel €50,00. En retailer Amazon besteed per jaar zo’n €50 miljoen aan campagnes. Dit zijn gemiddelde kosten per advertentie die kleine ondernemingen niet kunnen betalen en bovendien niet rendabel zijn voor hen. De CPC voor andere sectoren ligt veel lager. Zo kan een onderneming uit het MKB gemiddeld tussen de €1.000 en €2.000 per maand aan Google Ads betalen wat neerkomt op gemiddeld €18.000 per jaar. De gemiddelde kosten van een SEA-marketing campagne hangen dus van meerdere factoren af.

Wat zijn de voordelen van SEA marketing?

Het toepassen van deze manier van marketing kan verschillende voordelen en/of nadelen hebben. Hieronder hebben we een lijstje voor je opgesteld.

1. Direct resultaat

SEA marketing geeft de ondernemer direct resultaat bij de juiste werkwijze. Als de advertentie is ontwikkeld en het budget is vastgesteld, kan d advertentiecampagne live. Dit betekent dat, bij een geschikt bod, direct aan internetgebruikers de advertentie getoond kan worden en verkeer wordt gerealiseerd. Het directe resultaat vraagt wel dat de advertentiecampagne live blijft.

2. Gericht adverteren

Met behulp van SEA marketing kan je zeer gericht adverteren. Dit betekent dat advertentiecampagnes zo kan worden vormgegeven dat het relevant is voor de doelgroep en conversies oplevert. Het gerichte adverteren is vooral mogelijk doordat de adverteerder kan aangeven bij welke zoekwoorden de advertentie getoond dienen te worden. Daarnaast kan de adverteerder doelgroepen aanmaken en op die manier aangeven aan welke doelgroep(en) de advertentie(s) getoond kan worden.

3. Bovenaan verschijnen

Bij de juiste bieding in het veilingmodel van Google Ads kunnen advertenties bovenaan in de betaalde zoekresultaten verschijnen en dus mogelijk veel klikken en verkeer opleveren. Bij zoekmachine optimalisatie of SEO kost het veel meer moeite en energie om pagina’s te laten stijgen in de organische zoekresultaten.

4. Naamsbekendheid

Een ander voordeel van SEA marketing is dat het de naamsbekendheid vergroot. Door te bouwen aan de bekendheid van en de positieve associatie met jouw business, producten/diensten, zal de merkbekendheid toenemen. Dit kan door te adverteren in het Google-zoeknetwerk of in Google Display Network (GDN). In het GDN kan je precies aangeven wie jouw doelgroep(en) is en dus gericht adverteren om jouw naamsbekendheid te vergroten.

Waarom is SEA marketing belangrijk?

Door de toenemende concurrentie is het steeds duurder gaan worden om SEA-marketing toe te passen. Echter, is deze vorm nog steeds een zeer belangrijk onderdeel van online marketing. Waar men reclames op televisie steeds meer is gaan zien als irritant of opdringerig, behouden advertenties hun waarde. Dit komt doordat SEA advertenties steeds slimmer en dus gerichter zijn geworden. Het is dus nog steeds erg belangrijk, omdat het zich richt op mensen die actief op zoek zijn of interesse kunnen hebben in een oplossing die jij te bieden hebt. Een voorbeeld hiervan is dat reclame van een schilder tijdens jouw favoriete serie als irritant wordt ervaren. Maar als jij Googelt op: “badkamer schilderen” en er verschijnt een advertentie van een schilder in de buurt kan dit als bruikbaar worden gezien.

Daarnaast is SEA marketing nog steeds een belangrijk onderdeel van online marketing, omdat tekstadvertenties nauwelijks vallen te onderscheiden van de organische zoekresultaten. Voorheen hadden internetgebruikers een afkeer tegen het klikken op betaalde zoekresultaten. Met name omdat bedrijven hiervoor betaalde en de organische zoekresultaten omhoogkwamen omdat die het beste antwoord op de ingevulde zoekterm gaven. Tegenwoordig vallen de betaalde advertenties niet op tussen de organische zoekresultaten. De opmaak van beide zoekresultaten is hetzelfde, alleen de betaalde resultaten bevatten een label van ‘Advertentie’. Internetgebruikers geven zichzelf steeds minder de tijd om te oriënteren op de zoekresultatenpagina en klikken vaak de eerste optie (een tekstadvertentie) aan.

img-50 img-fifty

SEA marketing uitbesteden aan Convident

Bij het opzetten en uitvoeren van een campagne komen veel verschillende zaken kijken. Het kan dus een stuk efficiënter zijn om SEA marketing uit te besteden. Met name op het gebied van tijd en geld kan je dit veel kosten besparen. Zo kan jij je richten op jouw producten, diensten, klanten en partners. Convident zet een SEA marketing campagne neer en beheert deze maandelijks. We helpen je met het vergroten van je advertentie bereik.

Dat doen we onder meer door de volgende toepassingen:

1. Grip op de resultaten

Met SEA-marketing bij Convident heb je altijd grip op de resultaten. Convident werkt met gecertificeerde specialisten voor het adverteren in de zoekmachines. We kunnen je dan ook perfect helpen met het verantwoord (online) groeien als bedrijf en het maximale resultaat uit je budget halen. Dit doen we door op een rendabele manier alleen potentiele klanten te targeten die specifiek opzoek zijn naar jouw producten of dienstverlening.

2. Controle

Bij Convident heb je zelf altijd de controle over het adverteren en de gestelde (dagelijkse) budgetten. Dat maakt het wel zo handig en overzichtelijk. Advertenties en zoekwoorden kunnen ieder moment van de dag aangepast worden, net als het budget.

3. Meetbaarheid

Daarnaast ontvang je iedere maand van onze online marketeers een rapportage van de uitgevoerde advertentieactiviteiten. Door middel van de rapportages krijg/houd je inzicht in de resultaten. De maandelijkse overzichten geven antwoord op vragen zoals waar je bezoekers vandaan komen, wat hun leeftijd is of welke kanalen ze gebruiken. Deze informatie gebruiken we om jouw doelgroep beter te begrijpen en nog gebruiksvriendelijker van dienst zijn in de toekomstige advertenties.

Kan je meer verkeer en/of conversies gebruiken? Neem contact met ons op om een gerichte advertentiecampagne te ontwikkelen. Wil je gewoon even sparren met een online marketeer van Convident? Kom dan langs op kantoor om de mogelijkheden van SEA-marketing te bespreken.