SEA marketing

Bij SEA-marketing of zoekmachine adverteren ben je aan het adverteren in de betaalde zoekresultaten van zoekmachines, zoals Google.

SEA-marketing staat voor Search Engine Advertising. Hoogstwaarschijnlijk heb je al wel eens van de Engelse afkorting SEA gehoord, en weet je dat het staat voor search engine advertising. SEA-marketing is een zeer breed begrip binnen de online marketing. Het geven van een enkele definitie doet SEA-marketing dus te kort. Echter, hebben alle onderdelen van SEA-marketing één gezamenlijk doel. Bij SEA-marketing draait het om het bemachtigen van hoge posities met jouw website of webshop in de betaalde zoekresultaten van zoekmachines. Hoe je als ondernemer start met SEA-marketing en welke verschillende mogelijkheden er zijn wordt hieronder verder toegelicht.

Wat is SEA-marketing?

Bij SEA-marketing of zoekmachine adverteren ben je aan het adverteren in de betaalde zoekresultaten van zoekmachines, zoals Google. Het toepassen van SEA-marketing voor jouw website of webshop kost je dus geld, maar wanneer correct toegepast kan het zeer rendabel zijn voor jouw business. De betaalde zoekresultaten verschijnen namelijk boven de organische zoekresultaten. Bovendien zijn de betaalde zoekresultaten het eerste wat internetgebruikers zien wanneer zij op bepaalde zoektermen zoeken. Omdat ondernemers dienen te betalen voor de uitvoering van SEA-marketing is een vooraf opgesteld SEA-plan zeer belangrijk.

Het SEA-traject start bij Convident dan ook met een uitgebreid zoekwoorden onderzoek. Onze online marketeers gaan opzoek naar de zoekwoorden waar jouw doelgroep(en) op zoeken en dus relevant zijn voor jouw bedrijf. De bevindingen uit het zoekwoorden onderzoek worden gebruikt om jouw advertentiecampagnes tot een succes te brengen. Nu rest alleen nog de vraag via welke weg jouw advertentiecampagnes in de zoekmachines getoond gaan worden. Hieronder volgt een overzicht van de verschillende onderdelen van SEA-marketing.

Kennismakingsgesprek Doe gratis SEA check

“Gelijk inzicht en meteen bovenaan in de zoekmachine met betalen per klik”

Grip, meetbaar en controle. Dat zijn onze keywords voor jouw SEA campagne.

Wat is Google Ads?

Google Ads is het advertentieprogramma dat is ontwikkeld door Google. Door middel van Google Ads kunnen ondernemers advertenties in het Google Netwerk tonen aan internetgebruikers. Binnen Google Ads kan je vervolgens de advertenties maken die jij wilt tonen aan de internetgebruikers. Zoals we hierboven al kort hebben toegelicht zijn er tal van mogelijkheden qua advertentievormen. Ondernemers hebben een Google-account nodig om gebruik te kunnen maken van Google Ads. Vervolgens kan een ondernemer in zijn Google Ads-account aangeven welk bedrag hij/zij maximaal wil uitgeven per campagne. Dan is het nu tijd om het te hebben over de verschillende advertentievormen die Google aanbiedt.

Meer informatie?

Wil je meer informatie of ben je er over uit dat Convident jouw online marketing partner is?
Neem telefonisch of per mail contact op met ons op!

Wat zijn tekstadvertenties?

Tekstadvertenties zijn de advertenties die bovenaan de zoekresultaten van Google worden vertoond. Door het instellen van zoekwoorden kan je zelf bepalen bij welke zoekopdrachten jouw advertenties moeten worden vertoond. Echter, worden niet alle tekstadvertenties, die zijn ontwikkeld door ondernemers, getoond in de betaalde zoekresultaten. Google Ads maakt namelijk gebruik van het veilingmodel om te bepalen of een advertentie wel of niet wordt getoond.

Een ondernemer kan in zijn Google-account aangeven welk bedrag hij/zij maximaal wil uitgeven aan één klik op zijn advertentie. Bij tekstadvertenties betaalt de ondernemer namelijk alleen voor een internetgebruiker die daadwerkelijk op zijn advertentie klikt. Wordt jouw advertentie getoond in de betaalde zoekresultaten, maar wordt er niet geklikt op jouw advertentie, dan hoef je ook niet te betalen. Deze kosten per klik voor de adverteerder worden ook wel Cost per click (CPC) genoemd. De adverteerder bepaalt voor zijn advertentiecampagne een vastgesteld dagelijks budget. Op basis van de CPC en het budget kan Google Ads dus vaststellen of adverteerders nog in aanmerking komen om hun advertentie te tonen of dat het budget op is.

Nog even terugkomend op het veilingmodel. Het veilingmodel berust met name op twee factoren: het concurrentieniveau en de kwaliteitsscore van de betreffende advertentie. Het concurrentieniveau bepaalt het aantal adverteerders dat zijn advertentie wil tonen voor een bepaalde doelgroep of zoekterm. Hoe hoger het concurrentieniveau, hoe hoger de CPC. De andere factor uit het veilingmodel is de kwaliteitsscore van de advertentie. Bij het bepalen van de kwaliteitsscore van de advertentie kijkt Google naar de volgende factoren:

Linkbuilding blog

1. Relevantie van jouw advertentie ten opzichte van het betreffende zoekwoord.

Hierbij kijkt Google of het betreffende zoekwoord of zoekwoordengroep overeenkomt met de content in jouw advertentie. Als dit het geval is betekent het dat de zoekterm waarop gezocht wordt veelal aanwezig is in de advertentie, en daarom relevant is. De kwaliteitsscore zal omlaaggaan wanneer bijvoorbeeld het zoekwoord niet is opgenomen in de titel van de advertentie.

2. Relevantie van achterliggende webpagina.

Daarnaast analyseert Google hoe relevant de achterliggende webpagina is van de advertentie ten opzichte van het betreffende zoekwoord. Wanneer gebruikers op een advertentie klikken en worden doorverwezen naar een webpagina op een website of webshop, willen zij het antwoord of de content vinden waar ze naar zochten. Dit zorgt er namelijk voor dat de achterliggende webpagina relevant is ten opzichte van het betreffende zoekwoord. Wanneer jij een webpagina koppelt aan een advertentie die niet ingaat op de betreffende zoekterm zal jouw kwaliteitsscore lager uitkomen.

Wil je teruggebeld worden?

3. De verwachte click-through rate (CTR)

Tot slot heeft het verwachte klikgedrag van internetgebruikers ook invloed op de kwaliteitsscore. Google bepaalt van tevoren het verwachte aantal klikken per dag op een ontwikkelde advertentie. Deze berekening noemt Google de verwachte click-through rate (CTR). Een hoge CTR geeft aan dat Google veel klikken van internetgebruikers verwacht op jouw advertentie wanneer deze wordt getoond in de betaalde zoekresultaten. Een hoge CTR zal dus ook bijdragen aan jouw kwaliteitsscore.

De kwaliteitsscore van jouw advertentie is een getal tussen de 1 en 10. Samen met het concurrentieniveau wordt de kwaliteitsscore gebruikt in het veilingmodel van Google Ads. Een laag concurrentieniveau en een hoge kwaliteitsscore zal leiden tot een gunstige positie met je advertentie binnen het veilingmodel. Daarnaast hebben beide factoren ook invloed op de kosten die je per klik zal moeten betalen. Wanneer er weinig concurrenten adverteren op het betreffende zoekwoord zorgt ervoor dat je met een lage cpc hoog kan staan in de zoekresultaten. Wanneer er veel concurrentie is op het zoekwoord, dan gaat de prijs van kosten per klik omhoog en zal je dus ook een hogere cpc moeten instellen om vaak weergegeven te worden in de zoekresultaten.

Shopping advertenties

Wat is Google Shopping?

Google Shopping is een onlineverkoopdienst van Google, die in 2002 onder de (oude) naam Froogle werd gelanceerd. Google Shopping maakt het mogelijk om jouw producten te tonen aan internetgebruikers wanneer zij zoeken op zoekwoorden die relevant zijn voor de desbetreffende producten. Google Shopping wordt bovenaan de zoekresultatenpagina (SERP) getoond en geeft de internetgebruiker dus een overzicht van de meest relevante producten voor zijn zoekopdracht. In Google Shopping zijn er twee mogelijkheden om jouw producten te laten tonen. Dit kan namelijk op de organische manier of door gebruik te maken van betaalde advertentiecampagnes.

Organisch of betaald verkeer via Google Shopping

“Via welke weg worden jouw advertentiecampagnes gelanceerd?”

Projecten waar we trots op zijn.

UMCG – Centrum voor Tandheelkunde

UMCG – Centrum voor Tandheelkunde
Webapplicatie

ASBR

ASBR
Online marketing Website

Eems Dollard Regio (EDR)

Eems Dollard Regio (EDR)
Webapplicatie Website

Wat is display advertising?

Display advertising of display adverteren is een vorm van adverteren waarbij gebruik wordt gemaakt van banneradvertenties. Banneradvertenties zijn grafische advertenties en worden getoond in het Google Display Netwerk (GDN). Voorbeelden hiervan zijn banners op NU.nl, YouTube en Nos.nl. Tegenwoordig zijn veel Nederlanders actief aanwezig op het internet en is het potentiële bereik van display advertising dus enorm. Omdat je als ondernemer bij display advertising aan het adverteren bent met banners kost het je geld. Het is dus van belang om een goede afweging te maken van de kosten en baten van een eventuele display advertising-campagne.

Een banneradvertentie verschilt met een standaard advertentie op het gebied van tekst, afbeeldingen, flash, video en audio. Banners zijn (over het algemeen) interactiever en leveren dus meer klikken op. Bovendien kan je door middel van display advertising een duidelijk beeld geven van jouw business. Als jij ervoor zorgt dat jouw banneradvertenties aanslaan en op de juiste manier zijn vormgegeven kan het een enorme positieve boost geven aan jouw merkbekendheid. Tot slot, wordt bij display advertising gebruik gemaakt van Google Ads om advertentiecampagnes (bannercampagnes) op te zetten. In Google Ads heb je de mogelijkheid om te betalen per klik (CPC) voor je advertentie of te betalen per conversie. Bij betalen per conversie hoef je als ondernemer alleen te betalen wanneer klanten conversies genereren op jouw website/webshop of app.

Wat zijn discovery advertenties?

Een nieuwe vorm van advertenties binnen Google Ads zijn de discovery advertenties. Discovery advertenties zijn sinds 2020 beschikbaar binnen Google Ads en bieden adverteerders de mogelijkheid om een groot aantal internetgebruikers te targeten. Discovery advertenties kan je op verschillende plekken op het internet vinden:

  • Google Discover Feed
  • Homepage Youtube en Watch Later Feed
  • In Gmail onder promoties en sociaal

Discovery advertenties zijn visuele advertenties waarbij je kan kiezen om één afbeelding te laten zien of een carrousel. Een carrousel ken je wellicht van de Facebook-advertenties waarbij je langs een aantal afbeeldingen kan swipen. De mogelijkheden qua targeting zijn te vergelijken met die van display advertenties.

Videoadvertenties bieden de gebruiker een unieke ervaring

Wil je teruggebeld worden?

Wat is remarketing?

Remarketing, ook wel retargeting genoemd, is een online marketingmethode waarbij je eerdere bezoekers van jouw website of webshop opnieuw de weg terug laat vinden naar jouw website/webshop door middel van gerichte advertenties. Bezoekers van jouw website hebben al interesse getoond in jouw producten/diensten of bedrijf. Alleen hebben ze soms een extra duwtje in de rug nodig om over te gaan tot aankoop. Remarketing geeft dit extra zetje door zeer gerichte beeld-, tekst-, videoadvertenties aan de eerdere bezoekers te tonen. Remarketing hoeft niet alleen als doel te hebben dat bezoekers terugkomen op de website/webshop en een aankoop doen. Remarketing kan verschillende conversies teweegbrengen en kan zeer relevant zijn voor jouw business. Dit komt mede omdat een zeer klein percentage bezoekers bij het eerste bezoek al overgaat tot een conversie.

Bij de juiste invulling van remarketing kan het zeer rendabel zijn voor jouw bedrijf

Nu duidelijk is op welke manier bezoekers aan remarketinglijsten worden toegevoegd en in aanmerking komen voor remarketing, kunnen we kijken naar de verschillende kanalen voor remarketing. De bekendste vorm van remarketing is Google Ads remarketing. In Google Ads kan jij jouw remarketingcampagnes opzetten om vervolgens via het Google Display Netwerk (GDN) te tonen aan mensen uit je remarketinglijsten. Google geeft ook de mogelijkheid voor dynamische remarketing, wat een stap verder gaat dan de standaard remarketingcampagnes. Door middel van dynamische remarketing kunnen bijvoorbeeld specifieke producten/diensten of merken worden getoond aan gebruikers uit remarketinglijsten wanneer zij hier al eerder naar hebben gekeken.

Het derde kanaal dat te gebruiken is voor remarketing is de functie remarketinglijsten voor zoekadvertenties (RLSA). Deze functie binnen Google maakt het mogelijk om mensen te benaderen met remarketingcampagnes die jouw website/webshop al eerder hebben bezocht via tekstadvertenties

“Convident ontwikkelt een winstgevende SEA-campagne”

Wat kost een SEA-marketing campagne?

Zoals al eerder besproken, berust een SEA-marketing campagne in Google Ads op het veilingmodel. Google Ads maakt namelijk gebruik van het veilingmodel om te bepalen of een advertentie wel of niet wordt getoond in de betaalde zoekresultaten. Het veilingmodel bestaat uit twee factoren, het concurrentieniveau en de kwaliteitsscore van de betreffende advertentie. Als het concurrentieniveau op een zoekwoord hoog is en de kwaliteitsscore van jouw advertentie laag, dan zal jij waarschijnlijk niet getoond worden in de betaalde zoekresultaten. Andersom, als het concurrentieniveau laag is en de kwaliteitsscore van jouw advertentie hoog, dan zal jouw advertentie waarschijnlijk worden getoond in de betaalde zoekresultaten. De kosten die je als ondernemer voor een SEA-marketing campagne betaalt zijn dus sterk afhankelijk van de concurrentie.

Voordelen en nadelen

De gemiddelde kosten per klik liggen in het Google-zoeknetwerk hoger dan in het Google Display Network (GDN). Het standaard zoeknetwerk van Google bestaat uit het normale zoeken in Google, Google Maps, Google Shopping, Google afbeeldingen, discussiegroepen in Google en zoekpartners van Google. Het Google Display Network bestaat uit sites zoals Gmail, YouTube, Blogger, Google Finance en sites die zijn ingesteld als zoekpartners zoals NU.nl en marktplaats.nl. De kosten van een SEA-marketing campagne liggen in het Google-zoeknetwerk hoger dan in het GDN omdat de klikfrequentie (click-through rate) hoger ligt.

Tot slot, hangen de gemiddelde kosten van een SEA-marketing campagne sterk samen met de betreffende sector. Grote bedrijven in de financiële & verzekeringen-sector bijvoorbeeld betalen CPC’s die oplopen tot wel €50,00. En retailer Amazon besteed per jaar zo’n €50 miljoen aan Google Ads-campagnes. Dit zijn gemiddelde kosten per advertentie die kleine ondernemingen niet kunnen betalen en bovendien niet rendabel zijn voor hen. De CPC voor andere sectoren ligt veel lager. Zo kan een onderneming uit het MKB gemiddeld tussen de €1.000 en €2.000 per maand aan Google Ads betalen wat neerkomt op gemiddeld €18.000 per jaar. De gemiddelde kosten van een SEA-marketing campagne hangen dus van meerdere factoren af.

Meer informatie?

Wil je meer informatie of ben je er over uit dat Convident jouw online marketing partner is?
Neem telefonisch of per mail contact op met ons op!

Wat zijn de voor- en nadelen van SEA-marketing?

Het toepassen van SEA-marketing voor jouw bedrijf kan verschillende voordelen en/of nadelen hebben. Hieronder hebben we een lijstje voor je opgesteld.

Uitleg

Voordelen SEA-marketing

1. Direct resultaat

SEA-marketing geeft de ondernemer direct resultaat bij de juiste werkwijze. Als de advertentie is ontwikkeld en het budget is vastgesteld, kan d advertentiecampagne live. Dit betekent dat, bij een geschikt bod, direct aan internetgebruikers de advertentie getoond kan worden en verkeer naar jouw website of webshop wordt gerealiseerd. Het directe resultaat vraagt wel dat de advertentiecampagne live blijft. Op moment dat jij als ondernemer besluit om te stoppen met het adverteren in Google Ads, zal jouw SEA-marketing ook ermee stoppen. Hier in de nadelen meer over.

2. Gericht adverteren

Met behulp van SEA-marketing kan je zeer gericht adverteren. Dit betekent dat jouw advertentiecampagne zo kan worden vormgegeven dat het relevant is voor jouw doelgroep en conversies oplevert. Het gerichte adverteren is vooral mogelijk doordat de adverteerder kan aangeven bij welke zoekwoorden de advertentie getoond dienen te worden. Daarnaast kan de adverteerder doelgroepen aanmaken en op die manier aangeven aan welke doelgroep(en) de advertentie(s) getoond kan worden.

SEA-marketing kent vele voordelen, houdt je de nadelen ook in de gaten?

Wil je teruggebeld worden?

Nadelen SEA-marketing

Nadelen SEA-marketing

1. Geen organisch verkeer

Het nadeel van SEA-marketing is dat het geen organisch verkeer oplevert voor jouw website of webshop. Organisch verkeer betekent dat je voor de realisatie ervan geen kosten hebt gemaakt. Bij SEA-marketing gaat het om hoge posities bemachtigen in de betaalde zoekresultaten. Op moment dat jij als ondernemer besluit om te stoppen met het adverteren in Google Ads, zal jouw SEA-marketing ook ermee stoppen. Dit kan betekenen dat jouw website of webshop opeens veel minder bezoekers telt en inkomsten dus teruglopen. Houdt altijd in het achterhoofd dat SEA-marketing direct resultaat kan opleveren, maar stopt wanneer jouw advertentiecampagne ook wordt stopgezet. Wanneer jij SEA-marketing wil inzetten op de lange termijn is dus een gedegen strategie nodig.

Laat een vrijblijvende SEA-scan uitvoeren door één van onze online marketeers

Waarom SEA-marketing belangrijk

Waarom is SEA-marketing belangrijk?

Door de toenemende concurrentie is het steeds duurder gaan worden om SEA-marketing toe te passen voor jouw bedrijf. Echter, is SEA-marketing nog steeds een zeer belangrijk onderdeel van online marketing. Waar men reclames op televisie steeds meer is gaan zien als irritant of opdringerig, behouden SEA-advertenties hun waarde. Dit komt doordat SEA-advertenties steeds slimmer en dus gerichter zijn geworden. SEA-marketing is dus nog steeds erg belangrijk, omdat het zich richt op mensen die actief op zoek zijn of interesse kunnen hebben in een oplossing die jij te bieden hebt. Een voorbeeld hiervan is dat reclame van een schilder tijdens jouw favoriete serie als irritant wordt ervaren. Maar als jij Googelt op: “badkamer schilderen” en er verschijnt een advertentie van een schilder in de buurt kan dit als bruikbaar worden gezien.

Daarnaast is SEA-marketing nog steeds een belangrijk onderdeel van online marketing, omdat tekstadvertenties nauwelijks vallen te onderscheiden van de organische zoekresultaten. Voorheen hadden internetgebruikers een afkeur tegen het klikken op betaalde zoekresultaten. Met name omdat bedrijven hiervoor betaalde en de organische zoekresultaten omhoogkwamen omdat die het beste antwoord op de ingevulde zoekterm gaven. Tegenwoordig vallen de betaalde advertenties niet op tussen de organische zoekresultaten. De opmaak van beide zoekresultaten is hetzelfde, alleen de betaalde resultaten bevatten een label van ‘Advertentie’. Internetgebruikers geven zichzelf steeds minder de tijd om te oriënteren op de zoekresultatenpagina en klikken vaak de eerste optie (een tekstadvertentie) aan.

“SEA-marketing bij Convident levert relevante en gerichte advertenties op”

Uitbesteden SEA-marketing

3. Meetbaarheid

Daarnaast ontvang je iedere maand van onze online marketeers een rapportage van de uitgevoerde advertentieactiviteiten. Door middel van de rapportages krijg/houd je inzicht in de bezoekers van jouw website/webshop. De maandelijkse overzichten geven antwoord op vragen zoals waar je bezoekers vandaan komen, wat hun leeftijd is of welke kanalen ze gebruiken. Deze informatie gebruiken we om jouw doelgroep beter te begrijpen en nog gebruiksvriendelijker van dienst zijn in de toekomstige advertenties.

 

Kan jouw website of webshop meer verkeer en/of conversies gebruiken? Neem contact met ons op om een gerichte advertentiecampagne voor jouw doelgroep(en) te ontwikkelen. Wil je gewoon even sparren met een online marketeer van Convident? Kom dan langs op kantoor om de mogelijkheden van SEA-marketing voor jouw bedrijf te bespreken.

Projecten waar we trots op zijn.

Verwijsgids

Verwijsgids
Webapplicatie

Defibrion

Defibrion
Online marketing Webshop

Haaer verlofregistratie

Haaer verlofregistratie
Webapplicatie Website

Wil je teruggebeld worden?