Op je website gebruik je veel teksten, maar zijn ze allemaal begrijpelijk en pakkend voor je lezers? Vaak weet je voor wie je schrijft en met welk doel, maar de informatie moet ook goed overkomen op de lezer en dat is soms nog lastig. Lees in dit artikel hoe je dit kunt aanpakken.
Welk niveau heeft jouw lezer?
Er is veel onderscheid in het taalniveau van lezers: de één is dyslectisch, de ander heeft sinds de lagere school geen boek meer gelezen of woont pas een paar jaar in Nederland. Het is goed hier rekening mee te houden bij het schrijven van teksten. Vaak schrijven we in onze eigen woorden, op ons eigen taalniveau, maar dit hoeft dus niet altijd het taalniveau van de lezer te zijn.
Om begrijpelijke teksten te schrijven, moet je dus begrijpelijke taal gebruiken. Dit hoeft niet direct Jip en Janneke taal te zijn, maar vermijd moeilijke woorden en vakjargon als het niet nodig is. Voor moeilijke woorden kun je op Synoniemen.net een makkelijker woord vinden met dezelfde betekenis. Soms zijn er wel een aantal vakwoorden nodig om je boodschap over te brengen. Leg die één keer uit of link naar een website waar het wordt uitgelegd. Maar onthoud: elke boodschap is in eenvoudig Nederlands uit te leggen.
Waarom is begrijpelijke tekst zo belangrijk?
Je wilt dat iedereen jouw tekst begrijpt. Als iemand de teksten niet begrijpt, verliest hij zijn interesse en gaat hij weg bij je website. Een klant minder voor jou, maar voor de lezer is het ook frustrerend. Moeilijke teksten sluiten eigenlijk mensen buiten die moeite hebben met taal. Daarnaast wil je dat jouw boodschap duidelijk overkomt bij de lezer. Als de tekst moeilijk leesbaar is, bestaat er een kans dat de lezer het helemaal niet leest en daardoor verkeerde acties onderneemt, zoals de rekening niet op tijd betalen of verkeerde producten bestellen. Tot slot bespaar je met duidelijke teksten geld. Door de begrijpelijke taal zijn er minder vragen bij de klantenservice, minder verwarring bij klanten en minder onnodige communicatie tussen medewerkers.
Tips om begrijpelijk te schrijven
In een vorig artikel ‘Online teksten: hoe houd je je bezoeker geïnteresseerd?’ hebben we voornamelijk tips gegeven voor het ‘uiterlijk’ van een tekst. Nu geven we tips voor het ‘innerlijk’ van een tekst.
- Geef een duidelijke inleiding
Beschrijf in de inleiding direct de kern van je boodschap. Zo kan de lezer inschatten of de tekst aansluit bij wat hij zoekt.
- Wees consistent
Door een bepaalde consistentie aan te houden in je tekst, kan de lezer er makkelijker en sneller doorheen en is alles goed te volgen. Kies een aanspreekvorm (‘je’ of ‘u’). Kies de verteller: één persoon of meerdere personen (ik… of wij…). Kies een stijl van schrijven van je koppen (gebiedende wijs, vragen, enkelvoud/meervoud). En blijf hierbij!
- Schrijven is schrappen
Houd bij het schrijven je doel en doelgroep in gedachten. Wijk daarbij niet af van het doel met weetjes of andere onderwerpen. En sluit aan bij je doelgroep door termen te gebruiken die zij begrijpen en schrap de informatie die ze al weten. Daarnaast kun je overbodige woorden of vulwoorden schrappen. Ze halen namelijk de kracht uit een zin weg.
Ga aan de slag!
De conclusie is kort gezegd: houd het simpel. Uiteindelijk wil je één duidelijke boodschap overbrengen op de lezer, afgestemd op zijn niveau en zonder onduidelijkheden. Met begrijpelijke taal en consistentie in de tekst kan de lezer meteen bepalen wat hij aan jouw tekst heeft. Maak dus lekker lopende teksten en zorg zo voor lekker lopende zaken!
Contact
Convident is een full-service webbureau dat zelf up-to-date blijft met marketing trends en ontwikkelingen. Naast dat onze eigen creatievelingen daar zelf midden in zitten en altijd de laatste snufjes willen ontdekken, doen we dit natuurlijk ook voor onze klanten. Hiermee voorzien we onze relaties van de laatste trends met het oog gericht op de toekomst. Heeft jouw organisatie een specifiek vraagstuk en kan Convident je helpen op het gebied van (online) marketing, branding of met het ontwikkelen van een toekomstgerichte website, webshop of app? Neem dan contact met ons op of plan gelijk een afspraak!