Optimaliseren van je afbeelding: belangrijk voor je website

Zoals we weten brengen mooie afbeeldingen een website tot leven. Het kan je websitebezoeker gelijk boeien en hierdoor zullen zij een langere tijd op je website verblijven. Dit vergroot automatisch het aantal conversies op je website. Hoewel dit misschien een beetje kort door de bocht lijkt, zit hier wel degelijk een kern van waarheid in. Het oog wil nou eenmaal ook wat, en afbeeldingen die goed aansluiten bij bijvoorbeeld je homepage kunnen hier zeker een verschil in maken. Maar je website kan ook achteruitgaan, als je de afbeeldingen niet op de juiste manier upload.

Waarom is optimaliseren nodig?

Wij komen vaak nog websites tegen waarbij de gebruikte afbeeldingen niet geoptimaliseerd zijn. Dit heeft dan vaak te maken met het formaat afbeeldingen, maar ook met het feit dat de afbeeldingen niet gecomprimeerd zijn. Dit kan grote gevolgen voor je website hebben. Denk hierbij aan de laadsnelheid van de website, een daling in je Googleposities en lagere bezoekersaantallen. Het foutief gebruik maken van afbeeldingen op je website kan dus betekenen dat er minder conversies gerealiseerd worden.

Dus, hoe kan je ervoor zorgen dat je je afbeeldingen op je website kunt optimaliseren en hierdoor je websitesnelheid aanzienlijk kunt verbeteren?

Bepaal de grootte van je afbeelding

Wanneer je foto’s maakt met je mobiel of met je camera, hebben deze vaak niet de juiste afmeting om deze meteen op je website te kunnen plaatsen. Hetzelfde geldt wanneer er gebruik gemaakt wordt van verschillende stockfoto’s. Deze afbeeldingen zijn vaak te groot en zullen hierdoor onnodig veel ruimte innemen op je site. Deze wil je dus gaan verkleinen. De volgende programma’s kan je hiervoor gebruiken.

Maak bijvoorbeeld gebruik van:

• Photoshop (betaald, offlineprogramma)
• Gimp (gratis, offlineprogramma)
• Picresize (gratis, onlineprogramma)

Afbeelding comprimeren

Nu je afbeeldingen netjes geschaald zijn wil je ze nog kleiner maken in bestandsgrootte. Je wilt van die overtollige MB’s en KB’s af die je vaak niet nodig hebt. Het comprimeren van afbeeldingen kan soms wel 50 tot 60% bestandsgrootte schelen. Vaak is dit een grote winst en op deze manier blijft je eigen website ook lekker snel. Afhankelijk van het soort afbeelding dat je wilt comprimeren, zijn hier online een heleboel gratis tools voor te vinden. De meeste tools zijn erg geschikt om afbeeldingen mee te comprimeren. Normaliter merk je geen grote kwaliteitsverschillen op wanneer je de originele afbeelding en de gecomprimeerde afbeelding met elkaar vergelijkt. Bij logo’s en grafieken valt je dit verschil echter sneller op, maak dus zelf de keuze in hoeverre je de afbeelding wilt comprimeren.

Maak bijvoorbeeld gebruik van:

• Gimp
• TinyJPG (ook voor PNG)
• CompressJPEG
En zo zijn er nog tientallen gratis aanbieders te vinden. Beslis voor jezelf welke het beste voor jou werkt.

Afbeelding comprimeren voorbeeld, optimalisatie convident website
Kan jij het verschil zien tussen onze gecomprimeerde en niet-gecomprimeerde foto?

Voor jezelf checken of je afbeeldingen te groot zijn

De meeste website beheerders kennen Page Speed Insights wel. Dit is een gratis tool van Google die een duidelijk overzicht geeft hoe snel je website is. Daarnaast geeft Google je een duidelijke rapportage waar en hoe je winst kan behalen op de laadsnelheid van je website.

drie voorbeelden (bol.com, mediamarkt.nl en de convident.nl website) en de snelheden
Bol.com, Convident.nl en Mediamarkt.nl – snelheidsverschillen

Specifiek weten welke pagina’s traag zijn?

Via je Google Analytics is op een duidelijke en overzichtelijke manier te vinden welke pagina’s de echte boosdoeners zijn op je website. Via Analytics kan je per pagina zien hoe snel deze inlaadt en hoeveel tijd dit in beslag neemt. Hoe je dit doet?

Ga naar; Gedrag -> Sitesnelheid -> Paginatiming.

Selecteer in het rechter drop down menu “gem. laadtijd van pagina (sec.)”. Vervolgens is er een duidelijk overzicht te zien van de verschillende pagina’s en de bijbehorende pagina’s.

Gemiddelde laadtijd van pagina, afbeelding comprimeren en optimaliseren convident

De laadsnelheid wordt niet alleen beslist door het aantal foto’s dat je hebt gebruikt. Het kan ook aan geheel andere zaken liggen. Denk bijvoorbeeld aan de snelheid van je server waar je website op draait, hoe de website gebouwd is, en zo zijn er nog talloze redenen te verzinnen waarom je website traag is. Vermoed jij dat je website traag is? Neem gerust contact met ons op. Wij kijken er graag naar!


Sander
Online marketeer