Wanneer is de laatste keer dat je kritisch naar je eigen website hebt gekeken? Vaak loopt het allemaal wel, maar het is heel belangrijk om je online visitekaartje up to date te houden. Daarom geven we in dit artikel vier eenvoudige aanpassingen waarmee je je website kunt optimaliseren. Kijk hierbij vooral wat bij jouw strategie past.
1. De eerste indruk: je homepagina
De bezoeker komt als eerste op de homepagina terecht en daar kun je maar één eerste indruk maken. Enige druk dus om die pagina goed te hebben. Direct ook lastig, want met alleen beeld en weinig woorden moet duidelijk worden wie je bent en wat je doet. Wat is handig en belangrijk om de homepagina te hebben?
- Een duidelijk menu waarmee de bezoeker snel zijn weg vindt
- Wie je bent en wat je organisatie doet
- Voldoende content om de bezoeker nieuwsgierig te maken, zoals tekst, video of beeld
- Voldoende call-to-actions om naar de rest van de website te linken
- Duidelijke contactgegevens
Vaak heb je zelf de homepagina al tig keer gezien en zie je het eigenlijk niet meer. Daarvoor kun je interne of externe hulp vragen. Intern kun je collega’s vragen die zich normaal gesproken niet over de website buigen. Wat vinden ze van de homepagina? Misschien kijken ze veel op de websites van concurrenten; wat kan het bedrijf daar van leren? Ga samen brainstormen en ontdek de verbeterpunten. Extern kun je online een test doen via UsabilityHub waar willekeurige mensen je website beoordelen. Dit kan op een aantal manieren: de testgroep kan verschillende homepagina’s zien waar ze de beste uit moeten kiezen of jouw homepagina wordt vijf seconden getoond waarna de testgroep er vragen over moet beantwoorden. Met deze informatie kun je kleine elementen aanpassen op je website, zoals kleurtinten veranderen of de tekst iets herschrijven om het doel van de organisatie duidelijk naar voren te laten komen. Onthoud wel dat de testgroep niet per se jouw doelgroep is en dat je dus zelf moet nagaan of de feedback logisch is voor jouw website.
2. Logische call-to-actions
Na de eerste indruk is het tijd voor actie. Elk moment waarop een bezoeker zijn gegevens kan achterlaten is actie-tijd: bij het contactformulier, bij de nieuwsbriefinschrijving en bij het achterlaten van een e-mailadres voor meer informatie. Om dit te optimaliseren is het belangrijk om de huidige staat de analyseren. Welke call-to-actions werken, welke formulieren worden juist weinig ingevuld? Ligt het aan de tekst of aan de plaats? Denk hierbij aan de reis die je klant aflegt binnen jouw site: is het logisch om op deze plek deze actie te doen? Loop je call-to-actions dus nog even langs en kijk of ze logisch in het geheel passen.
3. Tips voor afbeeldingen
De afbeeldingen op je website stralen het gevoel van jouw bedrijf uit. Het is in veel gevallen dan ook mooi om eigen beelden te gebruiken. Met de vele gebruiksvriendelijke fotobewerkingsprogramma’s en apps zien jouw foto’s er snel goed uit. Let bij het plaatsen van de beelden op het formaat: hoe groter de afbeelding, hoe langzamer de website. Verder kun je bij het plaatsen van de beelden een titel en een alt-tekst invullen. De alt-tekst vertelt de zoekmachine waar de afbeelding over gaat. Vul hierbij het zoekwoord in dat je ook voor de pagina gebruikt.
4. Verwijzen met interne links
Tot slot helpen interne links bij het optimaliseren van je website. Heb je nieuwe pagina’s of blogs toegevoegd aan je website? Link hier dan naar vanuit je andere pagina’s. Dit heeft namelijk invloed op de ranking van die pagina door Google. Loop je pagina’s dus nog even langs en kijk of je kunt verwijzen naar oude of nieuwe content. Al deze kleine aanpassingen kunnen grote veranderingen brengen. Als je even de tijd neemt om de bovenstaande punten te doorlopen, heb je je online visitekaartje snel weer up to date en klaar voor een goede eerste indruk.