Optimaliseer jouw content met de Yoast SEO plugin voor WordPress

Naar schatting zijn er 64 miljoen websites die als content management systeem (CMS) WordPress gebruiken. Bovendien komen er dagelijks ongeveer 650 nieuwe WordPress websites bij, die gebruik kunnen maken van 50.000 beschikbare plugins om jouw website verder te verbeteren. De populairste plugin voor WordPress is geschreven door een Nederlander genaamd Joost. Hij ontwikkelde de plugin Yoast SEO voor WordPress om websites te optimaliseren voor zoekmachines. Maar wat is de plugin Yoast SEO, hoe werkt deze en hoe kan jij ermee aan de slag?

Wat is de Yoast SEO plugin?

De plugin Yoast SEO kent 5 miljoen actieve installaties en is meer dan 350 miljoen keer gedownload. Dit soort cijfers weerspiegelen wel de populariteit en dus relevantie van de plugin voor WordPress. Zoals hierboven genoemd wordt Yoast SEO gebruikt door kleine ondernemers of SEO specialisten om websites te optimaliseren. Er is ook een Yoast SEO Premium plugin voor WordPress, die de gebruiker uitgebreidere opties geeft om de website te optimaliseren. Belangrijk om hierbij te noemen is dat de plugin Yoast SEO (Premium) een hulpmiddel is om landingspagina’s of nieuwsberichten te optimaliseren. De plugin beoordeelt namelijk de content op de pagina’s van jouw website en bepaalt of deze nog verder verbeterd kunnen worden. Daarnaast bevat de plugin nog een aantal andere zeer nuttige functionaliteiten, maar daar straks meer over.

Logo Yoast SEO plugin

Hoe werkt de Yoast SEO plugin?

Wanneer je nog nooit gebruik hebt gemaakt van de Yoast SEO plugin, kost het wat extra tijd bij het installeren van de plugin voor WordPress. Het installeren van de plugin kan via een duidelijk stappenplan op de website van Yoast. Na installatie kan de gebruiker de standaard instellingen voor de plugin doorvoeren. De plugin komt zelf met een pop-up bericht en helpt je de verschillende instellingen vast te leggen. Nadat de gebruiker alles geconfigureerd heeft, kan de plugin gebruikt worden bij de dagelijkse werkzaamheden, zoals het schrijven van SEO-teksten.

De vraag rust nu een beetje hoe de plugin Yoast SEO jou helpt en werkt bij het uitvoeren van dagelijkse werkzaamheden. De belangrijkste functie van de plugin is dat die allereerst de geschreven content op een landingspagina, blog, artikel, nieuwsbericht, dienstenpagina, etc. zal lezen en onthouden. De Yoast SEO plugin heeft dan bepaald waar de geschreven content over gaat en hoe die ongeveer is opgebouwd. De plugin analyseert ook bijvoorbeeld de opgegeven omschrijving van een landingspagina. Daarnaast worden nog vele andere factoren gemeten en beoordeelt.

Het doel van de plugin is uiteindelijk om de gebruiker een advies te geven over de optimalisatie van de content op basis van SEO criteria. De Yoast SEO plugin weet bijvoorbeeld hoe vaak een zoekterm dient terug te komen in de content, of de omschrijving van de pagina overeenkomt met de content en wat de ideale titel lengte en meta-beschrijving is. Op basis hiervan stelt de plugin een SEO score en leesbaarheidsscore in. Een groen bolletje geeft aan dat alles correct is, een oranje betekent dat de score oké is en een rood bolletje betekent dat verbetering nodig is.

SEO- en leesbaarheidsscore Yoast

Wat zijn belangrijke onderdelen van de Yoast SEO plugin?

Er zijn heel veel verschillende factoren en onderdelen waar de Yoast SEO plugin gebruik van maakt. Echter zijn er na installaties maar een aantal zaken waar je als gebruiker rekening mee dient te houden of gebruik van kan maken. De Yoast SEO metabox is eigenlijk het enige wat je in de backend van WordPress nog dagelijks gebruikt. De Yoast SEO metabox geeft namelijk een weergave van hoe jouw rich snippet in zoekmachines eruit zal gaan zien. Bovendien geeft de plugin een leesbaarheidsscore van de content op jouw pagina.

Geautomatiseerde technische SEO verbeteringen

De Yoast SEO plugin bevat een aantal geautomatiseerde technische SEO verbeteringen. Twee daarvan zijn de canonical tags en de metatags. Deze technische aspecten van de plugin ondersteunen de zoekmachines in het beoordelen van jouw pagina’s. Op deze manier helpt de plugin jouw website ook op technische SEO gebied.

1. Canonical tags

Canonical tags worden ook wel canonieke URL’s, rel canonical of canonical tags genoemd. Deze helpen zoekmachines met het vinden van de meest relevante versie van een pagina. Een canonical tag is een element die in de broncode van de website wordt geplaatst. Een canonical tag laat aan een zoekmachines als Google weten onder welke URL een bepaalde pagina getoond dient te worden in de zoekresultaten. Met een canonical tag kan men dus aangeven welke pagina en URL de meest belangrijke versie zijn en dus het belangrijkste is.

Kom meer te weten over canonical tags!

2. Metatags

Metatags zijn ook elementen die in de HTML code van een pagina kunnen worden geplaatst. Deze ondersteunen de zoekmachines en zijn dus niet zichtbaar voor gebruikers. Metatags kunnen gebruikt worden om aan Google te laten weten of een pagina zichtbaar kan worden gemaakt of onzichtbaar. Wanneer Google door middel van een metatags een pagina niet kan lezen, zal deze niet worden getoond in de zoekresultaten.

3. Geavanceerde XML sitemaps

Ten derde ontwikkelt de Yoast SEO plugin geautomatiseerde XML sitemaps. XML sitemaps geven de structuur van jouw website weer voor zoekmachines. Door geautomatiseerde XML sitemaps kunnen zoekmachines zoals Google jouw website dus sneller en gemakkelijker begrijpen.

4. Snellere laadtijden

Als laatste bevat de Yoast SEO plugin een speciale functie waarmee het op een innovatieve manier gegevensbeheer regelt. Binnen WordPress zorgt de plugin voor het verzamelen en opslaan van gegevens van bijvoorbeeld jouw websitebezoekers. Door de innovatieve manier van gegevensbeheer worden de laadtijden van jouw landingspagina’s en dus website sneller.

Focus op keyphrase

In het begin is het al even genoemd, de Yoast SEO metabox. Na het schrijven van content kan je met de Yoast SEO metabox bepalen hoe jouw content scoort op SEO gebied en leesbaarheid. Een belangrijk onderdeel hiervan is het invoeren van jouw focus keyphrase. Jouw focus keyphrase dient eigenlijk het onderwerp van jouw content te beschrijven. Het is dus zeer belangrijk dat jouw focus keyphrase het zoekwoord bevat waarvoor de pagina is geschreven.

Consistente snippets

Met de Yoast SEO metabox is het een stuk gemakkelijker geworden om consistente snippets te schrijven voor jouw verschillende pagina’s. De Yoast SEO metabox geeft een weergave van hoe jouw rich snippet eruit gaat zien in de zoekresultaten van Google. Hierin kan je vervolgens jouw focus keyphrase invoeren, de SEO-title aangeven, de slug van jouw pagina zien en de meta beschrijving handmatig invoeren. Zo kan je ervoor zorgen dat jouw rich snippets opvallen in de zoekresultaten en altijd consistent zijn op het gebied van SEO en leesbaarheid.

Google preview Yoast

Wat is de Yoast SEO Premium plugin?

Als laatste bespreken we nog even kort de uitbreiding op de plugin voor WordPress, namelijk de Yoast SEO Premium plugin. De Yoast SEO Premium plugin geeft de gebruiker nog meer mogelijkheden om de content op jouw pagina’s te optimaliseren voor zoekmachines. Er is bijvoorbeeld de mogelijkheid om jouw Yoast SEO uit te breiden met news SEO, video SEO, local SEO en WooCommerce SEO. Deze helpen jou allemaal om de content van bijvoorbeeld nieuws en video’s te optimaliseren. Daarnaast geeft de Yoast SEO Premium jou een weergave van hoe jouw pagina eruit gaat zien als die via social mediaplatformen gedeeld wordt. En krijg je meer inzichten in gebruik maken van synoniemen en gerelateerde focus keyphrases.

 

Heb jij een WordPress website en zou de content op jouw pagina’s ook een betere SEO score en leesbaarheidsscore kunnen gebruiken? Neem gerust contact met ons op of kom langs op kantoor voor een bakje koffie. De online marketeers van Convident staan je graag te woord en verbeteren de uitkomst van jouw Yoast SEO plugin!


Sander
Online marketeer