Online teksten: Hoe houd je je bezoeker geïnteresseerd?

We lezen vaker online dan we denken: een appje, het nieuwe recept of de omschrijving van de film op Netflix. Dit gaat vaak om korte teksten en voelt al niet meer anders dan lezen van papier. Maar teksten van websites lezen toch anders dan uit een boek of tijdschrift. Gelukkig weten de meeste bedrijven dat ook en passen de teksten hierop aan. Toch is hier nog veel winst te behalen. Bezoekers lezen tekst vaak niet of ze vinden dat er te veel (onoverzichtelijke) tekst op de pagina staat. Met onderstaande tips wordt jouw website gebruiksvriendelijker en worden bezoekers weer enthousiast om jouw teksten te lezen.

Creëer de beste omgeving en positionering voor je tekst

Heb je een drukke omgeving op je website? Met knipperende banners en gekleurde call-to-action knoppen? Niet de beste omgeving voor je tekst. De bezoeker heeft alleen aandacht voor de call-to-action of wordt erdoor afgeleid tijdens het lezen. Leuk dat hij naar de call-to-action kijkt, vaak ook nodig, maar plaats ze niet in de buurt van de tekst. Daarnaast zorgt een goede positionering voor rust tijdens het lezen. Wat daarbij erg belangrijk is, is witruimte: ruimte om tekstblokken heen, tussen tekstregels of tussen alinea’s. Zonder witruimte wordt je tekst overweldigend, maar niet op een goede manier. Met witruimte krijg je:

  • Betere leesbaarheid
  • Meer tekstbegrip
  • Meer aandacht voor een element
  • Een open en frisse indruk

Dit zorgt voor een positieve gebruikservaring. Wees dus niet bang om meer ruimte te maken voor witruimte.

Presenteer pas meer tekst bij interesse bezoeker

Voorgaande tips gingen voornamelijk over het uiterlijk van de tekst, wat de bezoeker als eerste ziet. Het innerlijk komt altijd daaropvolgend. Zo werkt het ook met teksten. Verleid de bezoeker eerst met een leuke titel of een onderwerp waar je niet omheen kunt. Toont de bezoeker interesse door te klikken op de link? Bied hem dan de hele tekst aan. Nu is hij bereid om de hele tekst te lezen.

Online teksten schrijven

Contact

Convident is een full-service webbureau dat zelf up-to-date blijft met marketing trends en ontwikkelingen. Naast dat onze eigen creatievelingen daar zelf midden in zitten en altijd de laatste snufjes willen ontdekken, doen we dit natuurlijk ook voor onze klanten. Hiermee voorzien we onze relaties van de laatste trends met het oog gericht op de toekomst. Heeft jouw organisatie een specifiek vraagstuk en kan Convident je helpen op het gebied van (online) marketing, branding of met het ontwikkelen van een toekomstgerichte website, webshop of app? Neem dan contact met ons op of plan gelijk een afspraak!