Nep nieuws of echt nieuws?

De laatste tijd is er veel commotie geweest over nep nieuws op social media. Veel berichten op Facebook en Twitter zijn niet op de waarheid gebaseerd maar worden alsnog erg veel gedeeld en bekeken. Onder andere Facebook, Twitter en Linkedin zijn klaar met het nep nieuws en hebben aangekondigd dit nieuws een halt toe te roepen.

Een goed voorbeeld is nep nieuws met betrekking tot verkiezingsuitslagen. De 20 meest gedeelde nep berichten over de verkiezingen hebben meer mensen bereikt dan de 20 meest gedeelde echt berichten van media die te vertrouwen zijn.

Omdat Convident het belangrijk vindt dat mensen geen nep nieuws lezen maar echt goed geïnformeerd worden door berichten die op waarheid berust zijn, hier een aantal tips:

 

  • Het is belangrijk dat u altijd alert blijft. Als u twijfelt aan de waarheid van een bericht is het altijd handig om de datum en bron te checken. Ook kunt u vaak aan de afbeeldingen en uitspraken opmaken of een bericht op waarheid berust is.
  • Als u een bepaald bericht in twijfel trekt, is het altijd een goed idee om de ‘over ons’ pagina van deze bepaalde website te bekijken. Als het om nep nieuws gaat zal deze ‘over ons’ pagina vaak ontbreken.
  • Staat er een foto bij het bericht en vertrouwd u het niet helemaal? Sla de foto dan even op en ga naar Google Afbeeldingen. U kunt de foto hier opzoeken. U ziet precies wanneer welke afbeelding wanneer op welke site te zien is geweest.
  • Let op de kop van een artikel. Nep berichten willen vaak erg veel clicks en hebben dan ook vaak een sensationele titel om zoveel mogelijk clicks te generen.

 

We hopen dat u wat aan deze tips heeft, zodat u nep nieuws kan onderscheiden van echt nieuws. Mochten wij hierin verder kunnen ondersteunen of wilt u meer informatie? Neem dan gerust contact met Convident op.