Wanneer je een nieuwe website lanceert kun je daar ook een google analytics account bij koppelen, hiermee krijg je inzicht in het gedrag van je bezoekers op de website. Je wilt namelijk weten wat je bezoekers doen op je website. Bijvoorbeeld wat het meest bekeken wordt en van welke website de bezoekers vandaan komen. In een bepaalde mate kun je dus het gedrag van je bezoekers meten, echter hangt dit wel af van het ontwerp van je website en welke tools er gebruikt worden om te meten. Als je een nieuwe website gaat ontwikkelen of je huidige website gaat vernieuwen wil je de klantreis kunnen zien en meten. Hieronder vertel ik meer waar je op moet letten om het meeste uit analytics te halen.
Meetbare Sitemap
Een website bestaat vaak uit verschillende categorieën en pagina’s. Wanneer je website een goede structuur heeft en geordend is zal de content op je website sneller en beter gevonden worden. Maak gebruik van verschillende URL’s van je pagina’s, dit zorgt ervoor dat Google Analytics jouw website in kaart brengt. Bij het kopje contentanalyse in Google Analytics kun je de URL’s terugvinden. Als je specifieke pagina’s wilt terugvinden moet je ervoor zorgen dat er ook specifieke URL’s gebruikt worden, zoals de URL van ons nieuwsartikel van vorige week www.convident.nl/zakelijk-vloggen. De tekst komt in de URL te staan en is terug te vinden in Google Analytics. Ook wil je graag weten hoe vaak de nieuwsberichten bekeken worden. Maak dan een URL aan en vermeld hierin de categorieën. Op die manier kun je in Google analytics makkelijker filteren op bijvoorbeeld nieuwsberichten.
Zoekopdrachten
Er zijn veel websites met een zoekfunctionaliteit of een filter om een zoekopdracht aan te passen. Welke zoekopdrachten er uitgevoerd worden zijn heel waardevol als je je bezoeker wilt kunnen sturen en overtuigen met jouw content op de website. Je komt er namelijk ook achter wat de interesses van je bezoekers zijn. Deze gegevens kun je ook meten. Gebruik in de URL van de zoekopdracht een query parameter om zo aan Google Analytics door te geven dat iemand een zoekopdracht heeft uitgevoerd. Vervolgens wordt dit verzamelt in Google Analytics en zo kun je zien hoe vaak er op bepaalde termen gezocht wordt en hoe lang er naar verschillende zoekresultaten gekeken zijn.
Wat gebeurt er op de website
Google Analytics vult al heel veel automatisch in maar het is ook mogelijk om persoonlijke instellingen in te vullen. Zoals het aantal conversies of het opdelen van content in categorieën. Daarnaast zijn er ook nog andere tools om metingen in te stellen. Middels Google Tag manager kun je instellen hoe vaak content gedeeld wordt op social media of hoe vaak filmpjes bekeken worden.
Interne bezoekers
De data wat vanuit het web wordt verzamelt is nooit 100% betrouwbaar. Dit komt mede doordat er een googlebot de website kan bezoeken en dus voor pagina bezoeken zorgt. Maar ook als de website veel bezocht wordt door het team neemt Google Analytics dit mee in de metingen. Hoe lang de website bezocht wordt, welke interacties er uitgevoerd worden en welke pagina’s er worden bekeken. Dit zorgt ervoor dat de resultaten vanuit Google Analytics minder betrouwbaar zijn. Filter de interne bezoekers weg uit deze metingen, dit kan bijvoorbeeld door het ip-adres van je organisatie uit te sluiten van de metingen.
Data verzamelen
Vaak worden verschillende metingen om data te verzamelen pas ingezet nadat de website is ontwikkeld of vernieuwd. Dat is heel erg zonde want dan loop je direct al data mis. Bedenk dus goed voordat je begint aan het ontwikkelen van de nieuwe website of het vernieuwen van de huidige website wat je wilt weten. Zo kun je direct de juiste data gaan verzamelen vanuit je website.
Contact
Convident is een full-service webbureau dat zelf up-to-date blijft met marketing trends en ontwikkelingen. Naast dat onze eigen creatievelingen daar zelf midden in zitten en altijd de laatste snufjes willen ontdekken, doen we dit natuurlijk ook voor onze klanten. Hiermee voorzien we onze relaties van de laatste trends met het oog gericht op de toekomst. Heeft jouw organisatie een specifiek vraagstuk en kan Convident je helpen op het gebied van (online) marketing, branding of met het ontwikkelen van een toekomstgerichte website, webshop of app? Neem dan contact met ons op of plan gelijk een afspraak!