Logo logica

In de auto, na een lange terugreis van vakantie, rijd je rond etenstijd op de snelweg. Wat zie je daar in de verte? Een grote gele letter M! Yes! Patat met een hamburger gaat er nu wel in. Zo belangrijk is het om een goed logo te hebben: directe herkenbaarheid. Lees in dit artikel alles over logo’s, van kleurgebruik tot een goede uitwerking op je website.

Het beeldmerk is een symbolisch herkenningsteken van een organisatie. Deze worden bij websites bijvoorbeeld in de tabbladen gebruikt; dit heet de favicon, de pagina-icoon. Beeldmerken zorgen voor herkenbaarheid.  Bekijk bijvoorbeeld de volgende beeldmerken, zonder woordmerk herken je ze ook toch?

Logo voor online gebruik

Online gelden er andere regels dan voor print. Doordat er online gebruik wordt gemaakt van pixels is het handig om dunne lijnen te vermijden in het logo. Als de lijn namelijk dunner is dan 1 pixel, zie je hem niet. Houd hier ook rekening mee bij de keuze van het lettertype. De letters, die uit lijnen bestaan, moeten niet te dun zijn.

Doordat het logo responsive moet zijn op internet (op elk apparaat en elk formaat goed te lezen en te gebruiken), kan het logo soms heel klein worden weergegeven. Het is daarom belangrijk om voldoende contrast in het logo te hebben. Vaak wordt het logo hiervoor vereenvoudigd door het contrast tussen kleurtinten kleiner te maken en het contrast tussen verschillende kleuren groter te maken.

Door het online gebruik zijn veel logo’s veranderd in de loop der jaren. Kijk bijvoorbeeld hoe Pepsi zich heeft ontwikkeld:

Logo design trends

Ik zou een heel artikel kunnen wijden aan trends op het gebied van logo’s en dat ga ik ook doen! In het volgende artikel ga ik in op de belangrijkste trends voor 2019 – stay tuned.

Is jouw logo nog up to date?

Kijk af en toe eens kritisch naar je logo en bedenk of ie goed genoeg is voor online gebruik en nog steeds de identiteit van jouw bedrijf uitstraalt. Een goed logo zegt meer dan 1000 woorden.

Contact

Convident is een full-service webbureau dat zelf up-to-date blijft met marketing trends en ontwikkelingen. Naast dat onze eigen creatievelingen daar zelf midden in zitten en altijd de laatste snufjes willen ontdekken, doen we dit natuurlijk ook voor onze klanten. Hiermee voorzien we onze relaties van de laatste trends met het oog gericht op de toekomst. Heeft jouw organisatie een specifiek vraagstuk en kan Convident je helpen op het gebied van (online) marketing, branding of met het ontwikkelen van een toekomstgerichte website, webshop of app? Neem dan contact met ons op of plan gelijk een afspraak!