Links afwijzen met de Google Disavow tool

Als je dit artikel hebt gevonden dan wil je waarschijnlijk een flinke lijst aan backlinks door de Google Disavow Tool heen knallen om voor eens en altijd af te rekenen met een aantal schimmige backlinks (websites). Logisch, want wij hebben ook een hekel aan schimmige backlinks die grote spamwaardes bevatten. Voordat je helemaal losgaat in de tool is het wel belangrijk om te achterhalen waarom je deze links wilt Disavowen. Waarschijnlijk ben je tot dit idee gekomen omdat:

 • Er een plotselinge daling is in je organische posities
 • Een daling in het organische verkeer op de website
 • Verkeer vanuit vreemde landen middels referrals
 • Er een handmatige penalty is gegeven

Veel websites zien pieken en dalen in verkeer, organische posities en bestellingen of offerteaanvragen. Wanneer je de Google disavowtool wilt inzetten is het belangrijk om niet af te gaan op je gut feeling maar eerst grondig onderzoek doet of de negatieve trend echt komt door een schadelijk backlinkprofiel. Bijna elke zoekmachine, voornamelijk Google, voert regelmatig updates uit aan hun algoritme. Dit brengt uiteraard schommelingen met zich mee in organisch verkeer en posities. Neem daarom geen overhaaste beslissingen voordat je aan de slag gaat met deze tool. Deze tool dient alleen ingezet te worden als laatste redmiddel, bezoek (na het lezen van dit artikel ;)) menig forum en die zullen dit bevestigen. Zoals Google zelf ook al aangeeft;

Dit is een geavanceerde functie waarbij je goed moet opletten. Als je de functie onjuist gebruikt, kan dit een nadelig effect hebben op de prestaties van je site in de Google-zoekresultaten. – bron; support.google.com

Hoe herken je een slechte backlink?

Hoewel het merendeel van de backlinks die naar je website verwijzen prima zijn, zullen er altijd links bestaan die van slechte of schadelijke kwaliteit zijn. Dit kunnen links vanuit het buitenland zijn, backlinks die een Google penalty hebben ontvangen of backlinks van één website waar je tienduizenden keer op staat. Ook bestaan er links die voortkomen uit een Private Backlink Network (PBN). Er zijn meerdere manieren om een slechte backlink te herkennen, denk hierbij aan één van de onderstaande factoren:

 • De gelinkte website valt buiten je eigen niche
 • De content op de website is van een laag niveau
 • Externe website maakt geen gebruik van een SSL
 • De website is puur gebouwd om mee te linkbuilden
 • Het betreft een website met een lage DA (domain authority)
 • Het betreft een website met een lage Trust Flow
 • De website bevat een Google Penalty
 • Het betreft een (schadelijke) backlink uit het buitenland
 • De website bevat seksuele content (en sluit niet aan bij je eigen branche)
 • De website zit vol technische fouten

Er zijn gratis websites om te zien of een extern gelinkte website een lage DA waarde bevat of beschikt over een spamscore. Een gratis tool die hiervoor gebruikt kan worden is bijvoorbeeld websiteseochecker. Deze website werkt volgens dezelfde metrics als MOZ. Om te kijken of een website over een goede TF (Trust Flow) en CF (Citation Flow) kan de gratis versie van Majestic gebruikt worden.

Links disavowen zonder drastische maatregelen

Het is mogelijk om backlinks te verwijderen zonder de inzet van de Google Disavow Tool. Wanneer je wordt genoemd op een website waar je liever niet op staat is het altijd beter om eerst contact met hen op te nemen. Vraag hierbij aan de beheerder van de website of zij de link willen verwijderen, als je geluk hebt doen ze hier niet moeilijk over. Of dit mogelijk is zie je al vrij snel aan de uitstraling van de website. Is dit een startpagina website of een website die bij het openen al praktisch crashed dan kan je hier deze alvast op een lijstje noteren. Echter is het nog steeds niet nodig om deze gelijk door de Google disavow tool heen te gooien.

Negatieve SEO-aanvallen

Een negatieve SEO-aanval wordt gedaan door personen, (wellicht concurrenten) die slechte backlinks versturen naar jouw domein. Zie het als een soort DDOS aanval waarbij iemand met slechte bedoelingen een enorme hoeveelheid schadelijke websites naar je domein stuurt. Dit wordt gedaan met de intentie om je website organisch te laten zakken in Google. Deze vorm van Black Hat SEO komt gelukkig niet heel vaak voor.

Links afwijzen met de Google Disavow-tool:

1. Zoek een (gratis) tool om schadelijke backlinks op te sporen

Semrush.com Backlink Audit Tool en Ahrefs.com zijn gratis tools om deze “slechte links” op te sporen. Heb je nog geen Google Search Console account? Maak dan eerst een account aan.

2. Genereer een .txt-bestand

De eerste stap is het noteren van alle backlinks in een .txt-bestand met de specifieke pagina’s of domeinen waarvoor je backlinks wilt afwijzen. Een disavowlijst dient altijd te zijn opgemaakt in een .txt-bestand (UTF-8). Dit klinkt misschien heel spannend maar de standaard kladblok op je pc voldoet al aan deze richtlijnen.

Google disavow links

3. Stel de disavowlijst op

 • Zorg ervoor dat je elke afwijzingsregel in een nieuwe regel plaatst
 • Elke regel moet beginnen met “domain” (zonder de aanhalingstekens)
 • De bestandsnaam is niet belangrijk

Je kunt tot 100.000 links/domeinen afwijzen tot een bestandsgrootte van 2 MB.

Google Search Console Disavow Links kan gebruikt worden om schadelijke URL’s of domeinen te disavowen. Wil je een voorbeeld ontvangen van een dergelijke disavowlijst, neem gerust contact met ons op.

4. Hoe lang duurt het voordat mijn links verwijderd zijn?

Binnen enkele weken tot een maand zal je merken dat de eerste backlinks verwijderd zijn.

Wat kan er fout gaat tijdens het disavowen van backlinks?

Wanneer er genoeg tijd is besteed aan het nauwkeurig selecteren van schadelijke backlinks kan er weinig fout gaan. Zelfs wanneer het bestand zelf fouten bevat dan geeft Google dit netjes aan. Je zult een foutmelding ontvangen en vervolgens kan je het bestand aanpassen en opnieuw proberen om het bestand in te dienen.


Sander
Online marketeer