Bij Convident is het versterken van het backlinkprofiel middels linkbuilding een belangrijk onderdeel van de zoekmachine optimalisatie. Door onze jarenlange ervaring weten we sterke en duurzame links te realiseren die autoriteit verhogen.
- Maandelijks kwalitatief sterke links
- Duidelijk rapportage
- Hoge kwaliteitseisen
- SEO specialisten
Wat is linkbuilding?
Linkbuilding, je hebt er ongetwijfeld eens over gehoord, een mailtje over ontvangen of je weet er simpelweg (bijna) alle ins en outs van. Onze ervaring is dat het voor sommige ondernemers een lastig te bevatten concept is terwijl anderen er dagelijks mee bezig zijn. In beide gevallen kunnen we vanuit Convident goed ondersteunen. Linkbuilding is (nog steeds) één van de belangrijkste ranking factoren om organisch beter gevonden te worden in Google. Organisch houdt in dat je vertoond wordt in Google zonder een advertentie te laten lopen via de zoekmachinegigant. Het algoritme van Google beslist. waar je vertoning in de zoekmachine komt te staan. Door het toepassen van linkbuilding ontwikkelt de website een sterke backlinkprofiel wat de organische resultaten ten goede komt.

"Stijg in de organische zoekresultaten met linkbuilding"
Linkbuilding is het meest eenvoudig uit te leggen middels een metafoor.
“Stel er zijn twee schilders, de ene schilder kent 100 personen en de andere schilder slechts 1 persoon. De kans is groot dat de schilder die 100 personen kent veel meer opdrachten ontvangt dan de persoon die 1 persoon kent.” En zo werkt het (ongeveer) ook met linkbuilding.
Wat is linkbuilden?
Linkbuilding is kort gezegd het vergaren van links van pagina’s van derden. Een eigenaar van een pagina kan ervoor kiezen om een (hyper)link op zijn of haar webpage te plaatsen en deze door te sturen naar jouw site of shop. Hierdoor heb jij een backlink ontvangen van een externe pagina oftewel een website van derden. Hoe meer van deze backlinks jij ontvangt, des te meer autoriteit een pagina opbouwt in zoekmachines zoals Google. Eigenlijk moet je backlinks dus zien als een soort stemmen van goedkeuring. Hoe meer backlinks, oftewel stemmen, een pagina bevat, hoe betrouwbaarder deze oogt in de ogen van Google. Echter, dit betekent niet dat je met alle backlinks blij moet zijn. En dat laatste maakt het ook een juist zo moeilijk!

Hoe werkt linkbuilding bij Convident?
Bij Convident zullen we bij een linkbuildtraject eerst beginnen met het inventariseren van het huidige linkprofiel. Dit doen wij door een 0-meting te maken en de huidige backlinks te noteren in ons linkbuilddossier. We willen namelijk geen dubbele backlinks naar een domein sturen.
- Hoe staat het huidige backlinkprofiel ervoor?
- Zitten er sites tussen die niet relevant zijn?
- Hoe autoritair is de pagina op dit moment al?
- Hoeveel backlinks bevat het domein (en de concurrentie)?
- Sluiten de huidige backlinks aan binnen jouw branche?
- Zitten er pagina’s tussen die schadelijk zijn voor je domein?
Wanneer het huidige backlinkprofiel in kaart is gebracht, zal er gekeken worden naar welke backlinks in welke branches óf niches aansluiten bij de tak van sport waar jouw platform zich bevindt. Maandelijks gaan onze marketeers voor je aan de slag om zoveel mogelijk (relevante) backlinks te plaatsen en die doorverwijzen naar belangrijke pagina’s. Maandelijks worden deze geplaatste backlinks, blogs en artikelen door ons gerapporteerd. Onze content marketeers creëren waardevolle content op verschillende branche gerelateerde platforms, blogs en zowel lokale als landelijke nieuwsblogs. Convident heeft hierin een netwerk in uiteenlopende branches. Er wordt handmatig gecontroleerd of de opties relevant zijn voor de niche en of deze de moeite waard zijn om te verwijzen naar het domein. Indien dit het geval is, zal er contact opgenomen worden met een blogeigenaar met de vraag of deze persoon interesse heeft om een backlink te verwijzen naar het domein.
Waarom is linkbuilding belangrijk?
Linkbuilding is één van de grotere onderdelen van zoekmachine optimalisatie. Het is echter lastig deze waarde goed te meten, het proces duurt lang en is hierdoor minder meetbaar. Echter is het een essentieel onderdeel van de optimalisatiestrategie die niet vergeten mag worden. Tegenwoordig verandert de manier waarop zoekmachines kijken naar referenties sterk. Kwaliteit krijgt de voorkeur boven kwantiteit. Dit maakt het uitbreiden van je profiel een grotere uitdaging maar biedt ook kansen. Zo is het mogelijk door de juiste werkwijze te hanteren concurrentie in te halen. Het samenwerken met Convident zorgt voor een duurzame en natuurlijke maandelijkse groei. Onze ervaring is dat deze manier van het uitbreiden van je profiel erg positief ontvangen wordt door zoekmachines als Google. We hebben dan ook prachtige resultaten geboekt, ook in concurrerende niches.
Linkbuilding is dus een belangrijk onderdeel van de algemene zoekmachine optimalisatie strategie. Het zorgt voor duurzame posities in Google waardoor er minder budget richting advertenties hoeft te gaan. Wel werken wij vaak met een bredere inzet van de marketing opties. Zeker bij nieuwe websites is het inzetten van SEA een prima manier om direct resultaat te verkrijgen. Dit geeft de ruimte om geleidelijk de organische vindbaarheid op te bouwen.

Wat zijn goede backlinks?
Een goede backlink komt bij een pagina vandaan die aansluit bij niche of branche. Wanneer je een bedrijf hebt die gespecialiseerd is in het verkopen van consumentenelektronica, dan past een link van Tweakers daar natuurlijk ontzettend goed bij. Backlinks worden bij voorkeur dus verkregen van websites die daadwerkelijk relevant zijn en goede content bevatten. De mooiste backlinks zijn links waaraan Google niet kan zien dat je bewust aan het linkbuilden bent. Echter, dit is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Het aantal backlinks (kwantiteit) zegt namelijk ook iets over een backlinkprofiel. Je wilt dus een goede balans behouden tussen ontzettend sterke links, blogpagina links en startpagina links. Zo behoud je de balans tussen kwantiteit en kwaliteit. Door de ervaring met het uitvoeren van marketing trajecten hebben wij veel referentie voor het opzetten van een natuurlijk profiel.
Waar plaats je een backlink?
1. Link op homepage
Waar een backlink wordt geplaatst op een pagina zegt ook iets over de kracht van deze link. Bij voorkeur wordt een backlink prominent geplaatst op de homepage van een website. Hierdoor wordt deze link vaak gezien en krijgt deze veel kracht mee vanuit deze pagina voor de zoekmachines. De homepage van een site wordt vaak als het meest krachtig gezien door zoekmachines. Een link op een homepage van een bedrijf of een druk bezocht platform moet immers wel goed zijn toch? Toch komt het in de praktijk weinig voor dat er een link geplaatst kan worden op een homepage.
2. Link in de vorm van een blog
Daarom kiezen wij er vaak voor om een blog te plaatsen op websites van derden. Hierdoor kan er een leuk feitje of nieuwtje gedeeld worden en kunnen er bij voorkeur meerdere links worden toegepast in het artikel. Zo zorgen we ervoor dat de content rondom de verwijzing relevant is aan het onderwerp van de te promoten pagina.
3. Link plaatsen op een partnerpagina
Veel blogs beschikken over een zogeheten partnerpagina. Dit zijn vaak pagina’s die een beetje verstopt zitten. Een webmaster weet vaak dat linkbuilding een ontzettend belangrijke ranking factor is in Google. Daarom kiest de eigenaar van het domein ervoor om een partnerpagina aan te maken. Deze pagina is niets anders dan een opsomming van hyperlinks die allen doorverwijzen naar andere domeinen, omdat er een linkruil gedaan is. Wanneer de link wordt geplaatst op een dergelijke pagina, zal deze minder krachtig zijn dan een homepage link of een blogartikel. Ondanks dat heeft het toch nut om af en toe dergelijke opties te plaatsen. Deze worden immers ook geïndexeerd door Google en dragen bij aan het aantal links dat verwezen wordt. En dus zal in de loop der tijd ook door het plaatsen van links op een partnerpagina het linkprofiel versterken.
"Op verschillende manieren werken aan een natuurlijk linkprofiel"
Projecten waar we trots op zijn
De Vries XL
HB Personeel
Kost linkbuilding veel tijd?
Linkbuilding is een proces waar veel tijd en energie in kan gaan zitten. Bovendien is het een traject dat nooit klaar is, de concurrentie zit namelijk ook niet stil. Het is als organisatie daarom een uitdaging om bij te blijven.
Een van de redenen dat linkbuilding veel tijd kan gaan kosten, is omdat je de zoekmachines de tijd moet geven om houw niet vergaarde backlinks te indexeren. Oftewel, Google dient jouw nieuwe backlinks op te merken en te beoordelen. Het realiseren van verwijzingen is een arbeidsintensief proces wat verloopt gedurende een langere periode. De ervaring is daarom dat het voor organisaties zelf lastig is een goed niveau te halen.
Een andere manier is het in bulk inkopen van deze dienst. Onze ervaring is dat dit negatieve effecten heeft op de resultaten. Wij willen dan ook altijd met klem adviseren niet zelf te gaan rommelen. Wanneer er veel links doorverwezen worden naar een domein in één batch, kan dit als spam gezien worden. Google zal dit zien als manipulatie en zal deze links markeren als spam. Het is beter om een aantal dagen per maand te werken aan je linkbuilding. Zo plaats je gedurende de maand geleidelijk backlinks. Dit resulteert erin dat de zoekmachines de linkbuilding activiteiten zien als ‘natuurlijk’. Wanneer je tientallen backlinks plaatst op één dag, zal de zoekmachine dit als onnatuurlijk zien en dit als spam aanwijzen. Werken aan je linkprofiel is dus een proces waar je geleidelijk aan dient te werken en waarin je tijd moet investeren.
Kost linkbuilding veel geld?
Als linkbuilding een tijdrovend proces gaat zijn, kan het veel geld gaan kosten. Hoe het kostenplaatje er dan precies uit komt te zien verschilt per aanpak. Zo zijn er een aantal manieren om gratis links te verkrijgen, maar kan je ook backlinks tegen betaling laten plaatsen. Hieronder vind je vier manieren voor ‘gratis’ links:
- Je aanmelden met je bedrijf bij relevante online bedrijfsgidsen en startpagina’s
- Plaats links op andere websites en/of social media-accounts die je zelf beheerst
- vraag aan partners van je bedrijf om het plaatsen van links
- Plaats interne links
Meer informatie?
Wil je meer informatie of ben je er over uit dat Convident dé geschikte linkbuild partner is? Neem telefonisch of per mail contact met ons op!
1. Je aanmelden met je bedrijf bij relevante online bedrijfsgidsen en startpagina’s
Door je met je bedrijf of organisatie aan te melden bij online bedrijfsgidsen en startpagina’s wordt een link geplaatst. Het is zeer gemakkelijk om het bedrijf op te laten nemen in de lokale bedrijfsgidsen. Consumenten die op zoek zijn naar bijvoorbeeld een lokale kapper, aannemer of specifieke retailer zullen jouw bedrijf vinden wanneer hiernaar gezocht wordt. Daarnaast heeft de bedrijfsgids of startpagina de link geplaatst wat zorgt voor een sterker linkprofiel richting de zoekmachine. Op startpagina’s kan naast het plaatsen van een backlink ook een link naar de pagina geplaatst worden in de lopende tekst van een blog. Startpagina’s bevatten vaak specifieke onderwerpen waarover geschreven wordt. Wanneer jouw bedrijf of organisatie op één van deze onderwerpen aansluit, is de geplaatste backlink dus zeer relevant. Pas wel op met het plaatsen van startpagina links en of bedrijfsgidsen links. Er moet namelijk een gezonde balans zijn tussen hoogwaardige links en startpagina/bedrijfsgidsen links, die over het algemeen als minder relevant beschouwd worden. Hanteer in dit geval de 80-20 regel.
2. Plaats links op andere websites en/of social media-accounts die je zelf beheert
Als je meerdere site bezit, is het gemakkelijk om hierop backlinks te plaatsen. Let er hierbij wel op dat de links geplaatst worden op de websites met een sterke score en relevante content voor deze pagina. Daarnaast bezit je vaak ook een aantal social media-accounts die gekoppeld zijn aan je bedrijf. Het is eenvoudig te regelen om op je Facebook-, Instagram-, LinkedIn- of Twitteraccount een link te plaatsen. Ondanks dat deze links niet geïndexeerd zullen worden door Google, is het wéér een plaats waar je vernoemd wordt op het internet. Het is dus altijd verstandig om dit mee te nemen!
3. Vraag aan partners of zakelijke relaties
Fysieke partners van je bedrijf, zoals klanten, leveranciers, intermediairs en/of belangengroepen kunnen op hun pagina ook een backlink plaatsen naar de site. Met deze partijen bezit jij een goede relatie, waardoor een backlink laten plaatsen gemakkelijk is geregeld. Ook het sponseren van stichtingen kan een mooie manier zijn om sterke referenties te ontvangen. Deze pagina’s bestaan soms al jaren en hebben daardoor een sterke autoriteit opgebouwd.
4. Plaats interne links op eigen platform
Naast het verkrijgen van verwijzingen, kun je ook intern linken. Dit houdt in dat links worden geplaatst binnen jouw platform die vervolgens linken naar andere pagina’s binnen je eigen site. Het is goed om gebruik te maken van dit soort interne hyperlinks. Ook intern linken ziet Google als linkbuilding en draagt dus bij aan een sterk linkprofiel.
"Bij Convident geloven we in een strategisch linkbuilding plan met doelstellingen"
Onderdelen linkbuilding strategie
Om erachter te komen of een website van derden goed aansluit bij jouw doelgroep kan je deels gebruik maken van logisch nadenken of boerenverstand. Gaat het onderwerp van de pagina van derden over hetzelfde of is er een aansluitend onderwerp die je op je eigen site hebt staan? Dan kan er vaak redelijk veilig overgegaan worden tot een linkruil. Binnen Convident maken we gebruik van speciale programma’s om te kijken of een mogelijkheid aansluit bij die van onze klanten. Wij controleren pagina’s altijd op een groot aantal kwaliteitseisen. Dit doen we voordat we een eventuele uitvraag aan gaan. We willen immers geen energie steken in een potentiële link als deze niet autoritair is of niet voldoet aan onze eigen voorwaarden. Hieronder staan een aantal termen die wij bij Convident belangrijk vinden bij een linkbuilding traject.
1. Trust Flow
De definitie van Trust Flow die Majestic zelf geeft is als volgt: “Trust Flow is een Majestic Flow Metric-score die wordt geworden door het aantal links van een seed-set van vertrouwde sites naar een bepaalde URL of domein.”
Majestic bepaalt de Trust Flow aan de hand van de hoeveelheid kwalitatieve links die naar een pagina worden doorverwezen. Hoe hoger het aantal vertrouwde websites die worden doorverwezen naar een domein, hoe hoger de Trust Flow zal zijn. Dit werkt ook andersom; ziet Majestic dat er veel spammy links van bijvoorbeeld startpagina websites naar een domein worden verwezen, dan zal de TF (Trust Flow) lager uitvallen dan gewenst.
2. Citation Flow
De definitie van Citation Flow die Majestic zelf geeft is als volgt: “Citation Flow is een Majestic Flow Metric-score die wordt gewogen door het aantal citaties naar een bepaalde URL of domein.”
Dit zegt dus iets over het aantal verwezen backlinks. naar een domein toe. Idealiter is de Trust Flow en Citation Flow praktisch in evenwicht. Ligt de Citation Flow van een website veel hoger dan de Trust Flow? Dan houdt dit in dat er veel links van een lage kwaliteit naar het domein verwijzen.
Meer informatie?
Wil je meer informatie of ben je er over uit dat Convident de geschikte online marketing partner is? Neem telefonisch of per mail contact met ons op!
3. Domain Authority
Ook de Domain Authority is een veel gebruikte metric binnen de wereld van linkbuilden. Deze matric is ontwikkeld door Moz. Domain Athority (DA) is een door Moz ontwikkelde ranking score voor zoekmachines die voorspelt hoe waarschijnlijk het is dat een website scoort op pagina’s met zoekresultaten van zoekmachines (SERP’s). Domain Authority-scores variëren van 1 tot 100, waarbij hogere scores overeenkomen met een grote kans op ranking. Domain Authority is gebaseerd op gegevens uit onze Link. Explorer-webindex en gebruikt tientallen factoren in zijn berekeningen. De eigenlijke berekening van de domein autoriteit zelf maakt gebruik van een machine learning-model om een ‘best passend’ algoritme te voorspellen. Dit algoritme zal onze linkgegevens correleren met ranglijsten in duizenden daadwerkelijke zoekresultaten die we gebruiken als standaarden om tegen te schalen.
Moz gebruikt hierbij een eigen ontworpen machine learning-model om te achterhalen of eigenlijk te bepalen is hoe sterk een pagina is in de ogen van Google. Hoe hoger de DA (Domain Authority) of PA (Page Authority), hoe beter een site zal zijn om een link op te plaatsen.
4. Spamscore
Een veel voorkomende metric die wordt meegenomen tijdens het linkbuilden is de spamscore van een webpagina. Deze spamscore, wederom ontwikkeld door Moz, laat zien in hoeverre een website een Google penalty heeft ontvangen of wellicht compleet is uitgesloten door Google.
Binnen Link Explorer vertegenwoordigt de spamscore het percentage sites met vergelijkbare functies als de site die nu onderzoekt en waarvan we hebben vastgesteld dat ze door Google zijn bestraft of verbannen. Spamscore is gebaseerd op ons machine learning-model dat 27 gemeenschappelijke kenmerken identificeerde van de miljoen verboden of bestrafte sites in de gegevens die we eraan hebben gegeven.
- Een score van 1% – 30% wordt beschouwd als een lage spamscore
- Een score van 31% – 60% wordt beschouwd als een gemiddelde spamscore
- Een score van 61% – 100% wordt beschouwd als een hoge spamscore
Een hoge spamscore voor betekent niet dat deze per se spam is. Het is een teken dat je wat meer onderzoek moet doen naar de kwaliteit en relevantie van de website. Lees meer over het gebruik van spamscore
"Ontwikkel samen met Convident een natuurlijk linkprofiel"
Veelgebruikte begrippen
Zoals je vast al is opgevallen zijn er veel verschillende manieren om te werken aan linkbuilding. Er bestaan daarom ook veel verschillende begrippen rondom dit onderwerp. Hieronder lichten we een aantal termen toe.

Anchor text of ankertekst?
Anchor text is Engels voor ankertekst. Dit is een woord of woordgroep op een webpagina waarop geklikt kan worden en de gebruiker doorverwijst naar een specifieke URL. Wanneer naar subpagina’s of pagina’s met een ingewikkelde URL dient te worden verwezen, wordt gebruik gemaakt van een ankertekst. De ankertekst is dan een relevant woord of woordgroep die gekoppeld wordt aan een URL. Het (vaak blauw) gekleurde woord ‘URL‘ is een voorbeeld van een ankertekst. Het geeft de gebruiker de mogelijkheid om erop te klikken en naar de pagina te gaan waar het begrip URL wordt toegelicht. Deze pagina bevat een specifieke URL. Wanneer de URL te lang of te ingewikkeld is om in de lopende tekst toe te voegen, dan wordt er dus gebruik gemaakt van een ankertekst in de vorm van het woord ‘URL’.
Dit soort hyperlinks schakelen verschillende pagina’s op het internet aaneen. Van belang bij de keuze van je ankertekst is dat je zoekmachine optimalisatie in acht neemt. Voor de ankertekst kan er gebruik worden gemaakt van relevante zoekwoorden met betrekking tot de verwijzing. Zo draagt een deze bij aan de score in de resultaten van de zoekmachine.
In sommige gevallen is het niet nodig om een ankertekst te gebruiken. Er wordt dan gewoon gebruik gemaakt van de originele URL. De voornaamste reden hiervoor is wanneer de URL waarnaar wordt verwezen niet complex is. Denk bijvoorbeeld aan www.convident.nl. Voor de gebruiker is de tekst duidelijk te lezen en geeft deze de inhoud van de verwijzing aan. De complete URL wordt dan opgenomen in de lopende tekst en geeft op die manier de gebruiker de mogelijkheid om door te verwijzen naar de desbetreffende pagina. Voeg wel de hyperlink toe aan de backend van de website, want anders kan er niet op geklikt worden.
Wat zijn verwijzende domeinen?
Referring domains is Engels voor verwijzende domeinen en zeer belangrijk wanneer er gedacht wordt aan linkbuilding. Verwijzende domeinen zijn domeinen die een backlink naar een website/webshop bevatten. De externe pagina die dus een link plaatst naar jouw website is een verwijzend domein. Het aantal verwijzende domeinen die jouw webplatform bezit, is dus gelijk aan of lager dan het aantal backlinks dat het bezit. Houdt hierbij wel rekening met het plaatsen van meerdere backlinks via één verwijzend domein, want dat zal niet altijd zorgen voor een sterker linkprofiel. Integendeel, wanneer Google ziet dat op één website steeds naar dezelfde site wordt verwezen, zal dit een negatieve invloed hebben op jouw ranking.
Een klein voorbeeld: Een lokale schulder heeft de schuur bij jou thuis geverfd. Jij bent er tevreden erg tevreden met het resultaat en laat dit merken door tegen mensen uit de buurt te zeggen dat de schilder erg goed is in zijn werk. Op het moment dat jij constant tegen iedereen uit de buurt gaat vertellen hoe goed deze schilder is, kan dit als irritant of zelfs als spam worden ervaren.
Jij bent in dit verhaal het verwijzende domein en laat met je stem (de backlink) horen hoe positief je bent. Toch heeft de schilder er veel meer aan als mer meerdere mensen (verwijzende domein) uit de buurt positief over hem praten.
Conclusie: het aantal verwijzende domeinen heeft meer invloed op de domein autoriteit van je website dan het aantal backlinks. Het is zeker geen schande om een paar backlinks op hetzelfde verwijzende domein te hebben geplaatst, maar het zorgt wel te veel voor een negatief effect.
Een linkpartner
Een linkpartner is iemand met een relevante pagina die een backlink wil plaatsen naar de website. De eigenaren van pagina’s waarop de verwijzingen naar het platform op staan noemen we linkpartners. Een goed netwerk van dergelijke partners is dus essentieel om de deze dienst juist te kunnen uitvoeren.
Wat is interne linkbuilding?
Interne linkbuilding is het plaatsen van links binnen je eigen website. Op deze links kan worden geklikt waardoor de gebruiker naar andere (sub)pagina’s of content binnen de site wordt geleid. Ook interne linkbuilding voegt waarde toe aan een linkprofiel en zorgt ervoor dat de zoekmachine een duidelijker beeld krijgt van de meest essentiële en interessante pagina’s van je platform.
Linkbuilding middels blogs
Het verkrijgen van referenties via blogs is een sterke manier om incontent links te verkrijgen. Vaak wordt alleen een hyperlink geplaatst op de partnerpagina van een externe website. Gebruikers kijken meestal niet op deze pagina’s en ze zijn er meer voor de eigenaar van de pagina om zijn links kwijt te kunnen voor de zoekmachines. Wanneer een backlink wordt geïntegreerd in een blog, krijgt de link naar jouw omgeving een veel prominentere plaats. In een blog kan je relevante onderwerpen bespreken die betrekking hebben op het bedrijf. In de geschreven blog zijn hyperlinks te vinden die een URL bevatten die naar de website verwijzen. Een relevante blog schrijven kost wat meer tijd dan een backlink plaatsen op een partner pagina. Dit is zeker de moeite waard want Google geeft het een veel hogere score.
Wat is een ABC-linkruil?
Wanneer bij linkruil twee eigenaren van een site met elkaar afspreken om backlinks naar ieders website te plaatsen, zal Google dit herkennen. Dit leidt ertoe dat Google de geplaatste backlinks als minder waardevol zal bestempelen. Een sterkere manier van linkruilen is middels een ABC-linkruil. Hierbij zijn drie websites nodig: A, B en C. Stel jij beheert zelf twee websites, namelijk A en B. Je wilt graag een linkruil uitvoeren met C, alleen wil deze ook een backlink op jouw site. In deze linkruil is het dan mogelijk dat C een backlink plaatst naar jouw A. En in ruil daarvoor plaats jij een backlink van C op jouw B. Met deze aanpak is er geen sprake van een directe linkruil tussen twee pagina’s en zal Google dus de geplaatste backlinks als waardevoller zien. Let wel op dat er geen verband is tussen jouw A en B, want dan herkent Google de directe linkruil.
"Wij hebben veel linkpartners en zorgen voor kwalitatieve ABC-linkruil mogelijkheden"

Een linkgrafiek
De software van Majestic geeft in zijn overzicht ook een linkgrafiek. Een linkgrafiek geeft het netwerk aan toplinks die een site omringt weer. Door hiervan een grafiek te maken valt in kaart te brengen hoe de ontdekte links allemaal met elkaar verbonden zijn. Precies in het midden van de linkgrafiek bevindt zich de website waarvoor linkbuilding wordt uitgevoerd. Daaromheen bevinden zich verschillende clusters van locaties waar backlinks op zijn geplaatst.
Zo is een linkgrafiek goed te gebruiken om te achterhalen waar zich rondom een pagina natuurlijke onnatuurlijke netwerken bevinden, en/of om een overzicht te krijgen van hoe clusters met elkaar zijn verbonden.
Het linkprofiel
Een linkprofiel geeft het profiel van een website weer dat is opgebouwd uit de backlink-data van de desbetreffende website. Deze backlink-data bestaat uit verschillende criteria zoals Trust Flow, Citation Flow, Domain Authority en Spam score. Op de software van Majestic wordt het linkprofiel weergegeven in de vorm van een strooidiagram. Op basis van de manier waarop de verschillende punten op de strooidiagram zijn uitgelijnd/uitgestippeld, valt af te lezen of het linkprofiel gezond is. Een strooidiagram waarbij de verschillende punten ver uit elkaar liggen en niet rondom een lineaire lijn, geeft een zwak linkprofiel aan.
Uitlokken middels linkbait
De naam linkbait verklapt het eigenlijk al een beetje, je lokt men uit om naar je pagina toe te linken. Dit kan op verschillende manieren toegepast worden, bijvoorbeeld door het schrijven van een ijzersterke pagina die men gebruikt als bron. Daarnaast kan het ook ingezet worden door iets grappigs op je website te zetten. Er zal bij veel mensen een lampje gaan branden wanneer er wordt gezegd: ishetalweekend.nl. Een soort gelijk idee kan je natuurlijk toepassen op je eigen website of webshop. Veelal staat linkbait bekend om iets negatiefs, echter hoeft dit helemaal niet het geval te zijn. In 2006 liet Matt Cutts, het hoofd van webspam Team Google, weten dat dit geen negatieve gevolgen zal hebben voor je website.