Keyword clusters toepassen voor SEO

Het toepassen van keyword clusters helpt je pagina’s relevanter te worden en meer zoektermen te bereiken. Hiermee verhoog je het potentiële verkeer richting je website. In deze blog duiken we dieper in op deze SEO techniek en leggen we uit hoe je dit kunt gebruiken. We geven antwoord op de volgende vragen:

Zoekwoordonderzoek

Wat zijn keyword clusters?

Keyword clustering is een SEO techniek die wordt ingezet met als doel een pagina voor meer zoekopdrachten te laten ranken. Daarbij komend om meer relevante en hoge posities in de zoekmachine te bemachtigen. Het clusteren van keywords wordt toegepast om vergelijkbare en relevante zoekwoorden te groeperen. Hierbij worden de verschillende zoekwoorden die mensen gebruiken om dezelfde informatie op internet te vinden samengevoegd. Een goed zoekwoord dat bijvoorbeeld samengevoegd kan worden is: ‘’Search engine optimisation” en ‘’SEO’’.

De voornaamste reden dat keyword clustering wordt ingezet is om gemiste verkeer naar een webpagina te beperken omdat er gekozen is voor “dat andere zoekwoord”. Keyword clustering is dan ook een techniek waarbij relevante, gerelateerde zoekwoorden worden gecombineerd en verwerkt in de tekst. Hierbij wordt er gebruik gemaakt van semantic keywords. Deze relevante zoekwoorden zijn verbonden aan het hoofdonderwerp van de content en kunnen elkaar ondersteunen bij het inzichtelijk maken van de inhoud en de doelstelling van de webpagina aan Google. Op deze manier wordt de kans om hoger te ranken gemaximaliseerd.

Wat zijn keywords?

Om goed te kunnen begrijpen hoe een keyword cluster ingezet dient te worden is het van belang dat we eerst kijken naar het bepalen van de juiste keywords. Dit kan onder andere door de diensten die je levert of de branche waarin je werkt eens te Googlen en vervolgens te kijken naar zoektermen die de zoekmachine aanbiedt als “gerelateerde zoektermen’’. Om een voorbeeld te geven gebruiken we de zoekopdracht: Loodgieter Groningen.

Keyword search

Onderaan de pagina zal Google je enige gerelateerde zoekopdrachten geven voor jouw gekozen zoekopdracht. In ons geval geeft Google ons op de zoekopdracht ‘Loodgieter Groningen’, de volgende gerelateerde zoekopdrachten:

gerelateerde keywords

Naast dat we onderzoek aan het doen zijn naar onze keywords zijn we onbewust ook al bezig met ons keyword cluster. Wij raden aan dat je al deze gerelateerde zoekopdrachten ergens noteert in een Excel of Word bestand om ze gemakkelijk terug te vinden. Later in dit artikel leggen wij uit hoe je deze uiteindelijk kan clusteren.

Hoe bepaal je keywords?

Hoe bepaal je de beste zoekwoorden voor jouw bedrijf? Dit wordt door veel bedrijven als lastig ervaren, maar dat hoeft helemaal niet. Het begint eigenlijk weer bij het gebruiken van Google. Een eenvoudige manier om achter je eerste paar keywords te komen is door te kijken naar je concurrenten en wat zij doen. Stel: je wilt hoger scoren in de zoekresultaten en je concurrenten staan al hoog maar jij bent nog nergens op pagina één te bekennen. Dan zullen zij vast en zeker al goed hebben gekeken naar hun zoekwoorden. Het is dan ook niet erg om hier het een en ander af te kijken. Maar onthoud! Neem niet alles klakkeloos over! Verwerk je bevindingen in originele content maar gebruik de al uitgewerkte onderzoeken van je concurrent als hoofdlijn.

Een andere manier om achter zoekwoorden te komen is door het doen van een zoekwoord onderzoek. Bij Convident doen wij dit onder andere door middel van de Google Ads Keyword Planner en andere bekende SEO software. Deze SEO tools kunnen worden ingezet voor het achterhalen van zoekwoorden, zoekvolumes en het opsporen van keyword clusters.

Hoe zet je keyword clusters in?

Door eerst te kijken naar welke zoekwoorden we willen gebruiken op onze pagina is het voorwerk gedaan. Nu is het zaak dat wij deze zoekwoorden gaan indelen in clusters. Simpel gezegd gaan we de zoekwoorden indelen in categorieën. Zo omvat een cluster alle belangrijke zoekopdrachten voor een zoekterm. Door al deze verschillende zoektermen te bundelen tot één pagina zorgen we ervoor dat Google snapt dat deze pagina over dit specifieke onderwerp gaat. Daarbij komt dat deze verschillende zoektermen clusteren ervoor zorgt dat wat de klant zijn zoekterm ook is hij altijd op de juiste pagina zal eindigen. Hierdoor loop je geen bezoekers meer mis en vergroot je het verkeer naar deze pagina.

Ben je benieuwd hoe het inzetten van keyword clusters voor jouw bedrijf kan werken? Probeer het uit of vraag vrijblijvend onze SEO check aan. Hierin behandelen wij onder andere jouw kansen bij het inzetten van keyword clusters.


Florian
Online marketeer