Is Google Analytics binnenkort mogelijk verboden in Nederland?

De Oostenrijkse Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft onlangs bekendgemaakt dat het gebruik van Google Analytics binnenkort mogelijk niet meer is toegestaan in Nederland. Hoe kan dit?

Google Analytics & AVG

De Oostenrijkse privacy toezichthouder is in januari 2022 een onderzoek gestart naar het gebruik van deze tool van Google en heeft deze onlangs afgerond. Uit dit onderzoekt blijkt dat Google Analytics niet voldoet aan de AVG (Algemene verordening gegevensbescherming). De Autoriteit Persoonsgegevens is ook gestart met een onderzoek in Nederland naar aanleiding van twee klachten over Google Analytics. Dit onderzoek wordt naar verwachting in het begin van 2022 afgerond. Dan zal bekend worden of we in Nederland afscheid moeten gaan nemen van deze tool. Wel is het opvallend dat de AP zo vooruitloopt op een onderzoek en een dergelijke waarschuwing geeft. Normaal gesproken zegt de toezichthouder niets over lopende onderzoeken. Tot dusver kan de toezichthouder niet meer delen: “Wij zijn volgens de wet verplicht om eerst zelf het onderzoek af te ronden voordat we verdere uitspraken kunnen doen of conclusies kunnen delen.”

De woordvoerder ziet de waarschuwing op de website van de AP niet als vooruitlopen op de zaken. “Het is servicegericht naar de vele organisaties die Google Analytics gebruiken en hier vragen over hebben. Organisaties zijn uiteindelijk zelf verantwoordelijk om bij te houden of hun producten aan de privacywet voldoen. 

Google heeft de software analytics ontworpen. Deze software kan gebruikt worden om activiteiten op websites te meten. Met de dienst is het mogelijk om te meten hoeveel traffic een website heeft en hoe ze op de website terecht zijn gekomen. 

Voor nu is het nog even afwachten wat de uitspraak van AP gaat zijn en hoe Google hierop gaat reageren. Het kan zijn dat Google enkele aanpassingen zal doorvoeren en we er toch nog gebruik van kunnen maken.

google analytics

Wordt bij overtreding Google Analytics ook gelijk verboden?

Mocht Google de nodige aanpassingen doorvoeren om wél AVG-proof te zijn, kan iedereen gewoon nog gebruik blijven maken van deze handige tool. Ook heeft Google gereageerd op hun eigen website. De verstuurde data, kunnen de gebruikers nu zelf instellen. Dit heeft Google aangegeven. Hiervoor moet je gebruikmaken van onderstaande handleiding en kan je je Google Analytics privacyvriendelijk instellen.

Handleiding privacyvriendelijk instellen van Google Analytics.

Heb je hulp nodig bij het privacyvriendelijk instellen van je Google Analytics? Neem dan contact met ons op, onze marketeers helpen je graag. 


Chris
Online marketeer