Vandaag is internationale Consumentendag. Op deze dag worden de basisrechten van consumenten gepromoot, wordt er gevraagd om deze rechten te beschermen en wordt er geprotesteerd tegen misbruik ervan. Wat zijn de rechten van de consument op het gebied van webontwikkeling? En over welke rechten dien jij rekening te houden wanneer consumenten jouw webshop bezoeken?
Vandaag, 15 maart, staat geheel in het teken van de rechten van de consument. Een belangrijk item die we niet aan ons voorbij willen laten gaan. Dagelijks gaan wij als digital agency aan de slag met de ontwikkeling van online producten en diensten voor onze klanten. Daarnaast hebben wij dagelijks met klanten te maken die een webshop willen laten ontwikkelen of aan willen laten passen. Op hun beurt krijgen zij weer te maken met consumenten die bij hen afnemen. Standaard rechten en plichten die de consument heeft zijn vrij bekend. Zo is de consument verplicht op de afgesproken prijs te betalen en is de verkoper verplicht om de consument van een deugdelijk product of dienst te voorzien. Maar bij webontwikkeling en webshops gaat het verder dan dit alleen. Daarom zetten wij de belangrijkste punten op een rijtje.
Wanneer bedrijven een website door een extern bedrijf laten ontwikkelen kan er verwarring ontstaat omtrent de auteursrechten en het eigendom van die website. Hierdoor is het van belang dat er vooraf duidelijke afspraken gemaakt worden. Zorg er dan ook voor dat deze zwart op wit meegenomen zijn in het contract. Zo ontstaat er bij de livegang geen verwarring of onenigheid.
Bij Convident zijn wij hier heel duidelijk in. Nadat de website live is gegaan, is deze in eigendom van de desbetreffende klant. Het is natuurlijk wel mogelijk om de hosting of optimalisatie na de livegang via Convident te laten verlopen. Op deze manier houden wij als digitale partner toegang tot het domein en hoef je zelf niet naar complexe zaken om te kijken. Dat is wel zo handig!
In rap tempo is de populariteit van online verkopen gegroeid en ondertussen zijn deze onmisbaar geworden in de tijd waarin we leven. Zo’n 75% van de Nederlanders (ver)koopt, ruilt, of deelt wereldwijd producten of diensten via online platforms. Hierdoor is het van groot belang dat ook op deze grenzeloze markt consumentenrechten en productveiligheid gewaarborgd worden.
Een van de bekendste rechten van een online consument is het recht op bedenktijd. In de meeste gevallen is de bedenktijd 14 dagen. Binnen deze tijd kan de consument de koop ongedaan maken. Let op: deze 14 dagen gaan in zodra de koper het product daadwerkelijk ontvangen heeft. Om misbruik van deze bedenktijd te voorkomen bestaan er uitzonderingen op de regel. Zo is er bijvoorbeeld geen sprake van bedenktijd wanneer het gaat om maatwerk, snel bederfelijke producten of huur voor een kortdurige periode. In deze gevallen is de verkoper wel verplicht om dit te melden. Ook zijn er gevallen waarbij je als online verkoper niet verplicht bent om te vertellen dat er geen bedenktijd is. Dit is bijvoorbeeld bij de online verkoop van pakketreizen, de koop of huur van een woning of wanneer je iets verkoopt als particulier.
Daarnaast heeft een online consument het recht om goed geïnformeerd te worden. Als verkoper ben je daarom verplicht om de klant op de hoogte te stellen van het bestelproces, belangrijke kenmerken van het product of de dienst, de levertijd, de prijs, (eventuele) bijkomende kosten, de duur van de overeenkomst, garantie, de klachtenregeling en de bedrijfsgegevens. Daarnaast moet deze informatie makkelijk te vinden, duidelijk en leesbaar zijn. Verder moet de verkoper informatie geven op ‘een duurzame gegevensdrager’, ofterwijl een te bewaren document. Denk hierbij aan een papier, pdf-bestand of e-mail.
Andere regels waar je als online verkoper rekening mee moet houden zijn:
Uit onderzoek (2020) bleek dat consumenten vertrouwen hebben in Nederlandse online platformen. Desondanks ontstaat er bij consumenten vaak nog verwarring over bij wie zij hun aankopen nou precies doen. Is dit bij een online platform zelf? Of toch bij een webwinkel, een leverancier of misschien wel bij een andere consument? Daarnaast is het vaak nog onduidelijk over bij wie consumenten terecht kunnen wanneer er een probleem met een online aankoop ontstaat. Om deze verwarring aan te pakken is het kabinet bezig met plannen die ook invloed zullen hebben op Nederlandse platforms. Allereerst willen zij afspraken maken over de verantwoordelijkheid van online platforms. Hierin worden er afspraken gemaakt over betere communicatie naar de klanten toe, de aanspreekbaarheid bij klachten en het waarborgen van veilige producten.
Daarnaast wil het kabinet startende online ondernemingen aanmoedigen om hun websites te verbeteren op het gebied van dit thema. Om het vertrouwen van de Nederlandse, online consument te behouden ontwikkelde de Rijksoverheid een rapport met daarin succesvolle praktijkvoorbeelden van Nederlandse online platforms. Hierin worden thema’s als veiligheid, informatiestromen, (na)zorg en duurzame consumptie besproken, die handvatten geven en als inspiratiebron dienen voor online start-ups.
Allerlei zaken om over na te denken wanneer jij besluit om de online markt te gaan betreden. Gelukkig sta je er niet alleen voor wanneer je jouw website of webshop laat ontwikkelen door Convident. Benieuwd wat de opties zijn? Neem dan gerust contact met ons op!