Hoe profiteer je van voice search?

Heel lang werd het gezien als iets voor in de toekomst, maar het wordt inmiddels steeds vaker gebruikt. In de digitale wereld komt het vaak naar voren als belangrijkste ontwikkeling om rekening mee te houden. Voice search. In plaats van te typen, je spraak gebruiken om snel en eenvoudig te zoeken. Het lijkt er op dat voice search nu ook in Nederland definitief door gaat breken en dat het slechts een kwestie van tijd is dat het grootste gedeelte door spraak gestuurd zal zijn. Bij Convident zijn we een tijd geleden al begonnen met voice search optimalisatie voor onze klanten.

Wat is voice search?

Voice search is het opvragen van informatie, waarbij je de zoekopdracht inspreekt in plaats van typt. Door middel van een gesproken bericht geef je een zoekopdracht aan een zoekmachine. Waar je voorheen typte om een zoekopdracht te geven, doe je dat nu door middel van spraak. Persoonlijke assistenten zoals Google Assistant, Siri, Cortana en Alexa maken gebruik van voice search. Deze ken je wellicht al een tijdje van je smartphone. Er komen steeds meer apparaten beschikbaar die middels spraak worden aangestuurd. Bijvoorbeeld de Amazon Echo, Google Home en de Apple HomePod.

Ontstaan van voice search

In 2008 werd gesproken van een spectaculaire applicatie die het mogelijk maakt dat gebruikers via stemherkenning zoekopdrachten aan de zoekmachine kunnen stellen. Experts in de VS spraken toen over een ontwikkeling in de technologie die mainstream zou kunnen worden. Meer dan 10 jaar later worden spraak gestuurde zoekopdrachten steeds vaker en breder ingezet, naar verwachting is 50% van de zoekopdrachten in 2020 spraak gestuurd. Hier kan je van profiteren door middel van online marketing. Dat de resultaten zeker niet altijd zuiver zijn heb je zelf wellicht eens ervaren. De verwachting is dat door de toename van gebruik de kwaliteit van stemherkenning zich meer en meer zal verbeteren. Mocht je het gemist hebben, Amazon kwam onlangs in het nieuws met zijn “trainingsprogramma” om slimme speakers te verbeteren.

Hoe herken je voice zoekopdrachten

Tot op vandaag maakt Google nog geen onderscheid tussen tekst en spraak gestuurde zoekopdrachten binnen een zoektermenrapport. Je kunt spraak gestuurde zoekopdracht aan verschillende kenmerken herkennen. Volgens een onderzoek van MOZ zijn er in de basis vijf verschillen tussen tekst en spraak gestuurde opdrachten. Voice Search bevat langere zoekopdrachten (1) en natuurlijker taalgebruik (2). Dit zorgt voor meer vragende zoekopdrachten (3), wat de intentie van de zoekopdracht duidelijker maakt (4). Tenslotte zijn de resultaten vaker lokaal gebaseerd (5).  Om erachter te komen of je bezoekers al gebruik maken van Voice Search, kun je een inschatting op basis van de deze kenmerken.

Van SEO naar PASO

Om te profiteren van voice search zoekopdrachten moet je zorgen dat je website geoptimaliseerd is voor persoonlijke assistenten, zoals Siri en Alexa. Om een optimaal resultaat te behalen werk je niet aan SEO maar aan PASO, Personal Assistant Search Optimization. Convident kan je hier verder bij helpen. Het optimaliseren van je website zodat deze bovenaan in de zoekresultaten van de persoonlijke assistenten komen, die bijna altijd Google als zoekmachine gebruiken. Een belangrijk verschil tussen zoekresultaten in je browser en voice search-zoekresultaten is dat je bij voice-search een top 3 of top 5 aanbevolen pagina’s krijgt. Een positie veroveren is dus nog moeilijker, maar des te waardevoller.

Hoger scoren op voice zoektermen

Wanneer je voice zoektermen herkent, verwerk deze dan in je content. Geef bij vragen zo natuurlijk mogelijk antwoord op deze zoekvragen. De digitale assistenten herkennen deze vraag-antwoord constructie, waardoor je de kans vergroot dat je content als antwoord wordt gebruikt. Daarnaast blijken digitale assistenten vaak featured snippets te gebruiken als informatiebron. Deze snippets zijn uitgelichte antwoorden op zoekvragen binnen Google, die vaak met ‘wat’ of ‘hoe’ beginnen. Maak zoveel mogelijk gebruik van de eerdergenoemde vraag-antwoord constructie in de featured snippet. Verwerk de zoekvraag bij voorkeur in een header en geef in de tekst direct antwoord op de vraag.

Lokaal scoren met voice search

Tenslotte zijn de voice search resultaten vaker lokaal gebaseerd, daarom is het zaak om de microdata op orde te hebben. Voorbeelden van microdata zijn je adres, telefoonnummer en openingstijden. Zorg dat de broncode van je webpagina is voorzien van voldoende microdata, zodat Google (en de digitale assistent) je weet te vinden wanneer er in de omgeving naar je product of dienst wordt gezocht.

Meer weten over voice search of hulp nodig bij het optimaliseren van je website? Neem dan contact op.

Neem contact op