Het is Cyber Monday

Het kerstseizoen ligt weer voor ons. Met veel kortingen en acties proberen winkeleigenaren de consument over te halen hun kerstinkopen te doen. Verschillende actiedagen zijn daarbij vanuit de Verenigde Staten overgewaaid zoals Black Friday en Cyber Monday. Black Friday was afgelopen vrijdag, maar vele acties beginnen al weken vóór Black Friday. Vandaag is het Cyber Monday, de online variant van Black Friday. Maar wat houdt Cyber Monday in? En zijn deze kortingen wel legitiem?

Advertentie

Cyber Monday

Cyber Monday kun je zien als de online variant van Black Friday en valt altijd op de maandag na Black Friday. Deze actiedag is dus alleen voor bedrijven met een online website waar je aankopen op kunt doen. Een goed moment als consument om het internet af te gaan en te profiteren van grote kortingen.

Tijdens Black Friday liepen veel winkeleigenaren tegen het probleem dat voorraden opraakten en het onrustig werd in winkels. Klanten maakten zelfs ruzie onderling. In 2005 werd Cyber Monday voor het eerst gehouden en bood hierin de perfecte oplossing. Tijdens Cyber Monday kunnen consumenten profiteren van grote kortingen zonder daarvoor lang in de rij te hoeven staan of fysiek geweld te gebruiken voor dat ene laatste artikel in de winkel.

Voor winkeleigenaren met zowel een fysieke als online winkel is deze periode van het jaar al helemaal één groot feest. Sinds 2015 doen webshops in Nederland ook mee aan dit Amerikaans fenomeen. Ieder jaar sluiten er steeds meer webshops aan bij de Cyber Monday acties om een groot deel van de jaaromzet binnen te slepen.

Is mijn korting legitiem?

Veel winkeleigenaren verhoogden de prijzen van hun producten vlak voor deze actiedagen als Black Friday en Cyber Monday, om ze vervolgens met korting voor de originele prijs te verkopen. Hier is echter sinds 28 mei 2022 een wet voor opgesteld. Het doel van deze regels is om te voorkomen dat consumenten worden misleid. De ‘van-prijs’ van het artikel in actie, moet de goedkoopste prijs zijn waartegen dit product is aangeboden 30 dagen voorafgaand aan de aanbieding.

Voorbereid op de feestdagen?

Is jouw onderneming al voorbereid op de feestdagen? Heb jij nog hulp nodig met SEO of SEA marketing? Neem contact op met onze online marketeers. Wij helpen jou bij het uitvoeren van de juiste marketingstrategie.


Timo
Online marketeer