Het EAT principe uitgelegd

Het EAT principe staat voor Expertise, Authority en Trustworthiness. Het zijn belangrijke fundamenten voor SEO die Google gebruikt voor de zoekresultaten. Google is continu op zoek naar content dat zo goed mogelijk aansluit bij de zoekintentie van de gebruiker. Het goed toepassen van EAT zal daarbij jouw vindbaarheid verbeteren en meer bezoekers naar de website trekken.

Convident website

Expertise

Laat merken dat jij de expert bent binnen jouw vakgebied. Door de website te vullen met hoge kwaliteit content, waarin duidelijk zichtbaar is dat er met ervaring wordt gesproken, laat je zien dat jij de expert bent. Zo laat je zien dat jij degene bent die de zoekintentie het beste kan beantwoorden.

Door betrouwbare en informatieve content binnen jouw vakgebied te plaatsen laat je zien dat je over de juiste kennis beschikt. Het delen van kennis toont aan richting de bezoeker dat je weet waar je over praat. Dit kan doormiddel van bijvoorbeeld blogs of video’s. Houdt het wel bij relevante content en ga geen content delen om het delen, kwaliteit is hierin the key to succes.

Probeer antwoord te geven op de zoekintentie van de gebruiker. Om uit te vinden waar jouw doelgroep naar zoekt kun je het beste een zoekwoord onderzoek uitvoeren. Dit onderzoek geeft een goed beeld van alle onderwerpen die je kunt behandelen om de zoekintentie van je doelgroep te beantwoorden.

Authority

Autoriteit bouw je niet in één dag op. Om een sterke, goede reputatie te verkrijgen moet je langdurig jouw website bijwerken met aantoonbare kennis. Het is belangrijk dat je de website blijft optimaliseren en relevante content plaatst. Werk oude, bestaande content bij zodat er geen outdated informatie op jouw website beschikbaar is.

Een onderdeel van het bouwen van autoriteit is linkbuilding. Wanneer andere websites over jouw website schrijven en/of linken groeit jouw backlink profiel. Google ziet deze backlinks als stemmen die jouw website erkennen. Jouw pagina en content wordt betrouwbaarder bevonden wanneer een andere website erover schrijft/linkt. Let hier wel op dat deze vermeldingen binnen jouw branche/expertise vallen, een link van een modesite naar een technische installateur wekt geen autoriteit op. Lees meer over linkbuilding.

Trustworthiness

Hoe betrouwbaar is jouw website? Google wilt haar gebruikers zo goed mogelijk helpen bij het beantwoorden van de zoekintentie en zal betrouwbare websites voorrang geven in de zoekresultaten. Met een SSL Certificaat zorg je ervoor dat de website altijd een beveiligde verbinding heeft. Dit maakt een website meer betrouwbaar dan wanneer je ‘niet veilig’ bij de url ziet staan.

Daarnaast wil een gebruiker zien met wie hij potentieel zaken doet. Het aanmaken van een ‘over ons’ pagina met daarin persoonlijke afbeeldingen en informatie zorgt voor een grotere betrouwbaarheid. Een potentiële klant kijkt tijdens zijn overweging vaak naar reviews van mensen die hem voor zijn geweest. Google is ook dol op reviews, vraag je klanten een review achter te laten en zorg dat je hierop reageert en kritiek toepast voor het verbeteren van jouw product of dienst. Een transparante organisatie is erg betrouwbaar en komt geloofwaardig over.

5 tips voor het toepassen van het EAT principe

  1. Plaats hoge kwaliteit content. Je wilt laten weten dat jij de expert bent in jouw vakgebied.
  2. Geef antwoord op de zoekintentie van een gebruiker. Voer een zoekwoord onderzoek uit om erachter te komen wat jouw doelgroep zoekt. Pas dit toe bij het schrijven van de content.
  3. Blijf werken aan jouw backlink profiel. Benader autoritaire websites en geef ze relevante informatie mee die zij kunnen plaatsen met een link naar jouw website. (Een ongepubliceerd onderzoek bijvoorbeeld)
  4. Wees betrouwbaar. Zorg voor een beveiligde verbinding met een SSL certificaat. Je website is niet alleen betrouwbaar, ook verlaag je hiermee het bouncepercentage.
  5. Maak een ‘over ons’ pagina waarin je het bedrijf persoonlijk voorstelt. Zo weet een gebruiker met wie die zaken doet.

Benieuwd hoe je jouw eerste stap kunt zetten met het toepassen van het EAT principe? Vraag een gratis SEO-check aan en ontvang een analyse van jouw website op basis van content, autoriteit en techniek.


Timo
Online marketeer