Google lanceert Google Analytics 4: De highlights op een rijtje.

Google Analytics is een programma dat bedrijven helpt inzicht te geven in hun websites. Het geeft onder andere informatie over het aantal bezoekers van een website, welke percentage van hen een aankoop doet en hoeveel inkomsten advertentiecampagnes binnenhalen. Ook bij Convident maken wij gebruik van Google Analytics om inzicht te krijgen in websiteverkeer om vervolgens nieuwe kansen te ontdekken.

Recent heeft Google LLC een grote vernieuwing van Google Analytics geïntroduceerd: Google Analytics 4. Wij zetten alle veranderingen voor je op een rijtje en leggen je uit hoe je zelf de nieuwe versie installeert.

Nieuwe interface

Marketeers hebben in de nieuwe versie van Google Analytics toegang tot deze gegevens in de vernieuwde interface. Google heeft de datadashboards van het platform gereorganiseerd tot een logischere indeling om marketeers het gemakkelijker te maken om informatie te vinden binnen het dashboard. Als een marketeer bijvoorbeeld wil weten via welke kanalen zijn bedrijf de meeste gebruikers binnenhaalt, dan is het nu mogelijk om deze informatie terug te vinden in het nieuwe dashboard ‘gebruikersacquisitie’.

De vernieuwde interface heeft ook een paar nieuwe toevoegingen. Allereerst is er een verbeterde tool voor het verwijderen van gegevens. Dit is een uitkomst wanneer gebruikers aan een bedrijf vragen om hun gegevens en activiteiteninformatie te verwijderen. Daarnaast is het bijhouden van gebeurtenissen zonder codes een nieuwe optie. Dit is een functie die ervoor zorgt dat bedrijven minder Google-trackingscodes in hoeven te sluiten op hun websites. Hiermee kunnen acties van gebruikers bijgehouden worden, denk bijvoorbeeld aan het bijhouden van videoweergaven.

Event-driven datamodel

Met de nieuwe versie van Google Analytics zullen websites op een nieuwe manier gemeten worden, namelijk via het Event-driven datamodel. Hierbij worden sessies en paginaweergaven los van elkaar bekeken en ligt de nadruk op een reeks van events. Hierbij worden aan de hand van parameters extra informatie opgenomen. Voorbeelden van deze parameters zijn downloads en scrolls. Dankzij deze verandering kunnen ook de bezoekerservaringen in mobiele apps en websites met een enkele pagina worden bijgehouden.

Ook is er afscheid genomen van de bouncepercentage. Deze gaf aan hoeveel procent van de bezoekers de pagina direct weer verlieten. Deze is vervangen door ‘engaged sessions’, waarmee het engagement op jouw webstie gemeten kan worden. Om aan zo’n sessie te voldoen gelden de volgende voorwaarden:

  • Een minimaal bezoek van 10 seconden.
  • Een geactiveerde conversie. Deze conversie kun je zelf bepalen. Een voorbeeld hiervan is het aanmelden van een nieuwsbrief of het voltooien van een aankoop.
  • Er zijn 2 of meer pageview- of screenview events uitgevoerd. Denk bijvoorbeeld aan een scroll op een website of het klikken op een video.

Wanneer de gebruiker aan minimaal een van deze voorwaarden voldoet wordt dit gezien als een engaged session, waarna de bijvoorbeeld de volgende statistieken ontstaan:

  • Engagement rate: mate van engeged sessions in vergelijking met het totaal aantal sessies.
  • Engaged session per gebruiker: mate van engeged sessions in vergelijking met het aantal gebruikers.
  • Engagement time: totale tijd aan engaged sessions.

Voorspellingsfunctie

De nieuwe versie biedt ook een reeks nieuwe machine learning-functies. Zo kunnen marketingteams automatisch geïnformeerd worden over belangrijke gebeurtenissen, zoals een plotselinge sprong in de verkoop van een bepaald product. Bovendien kan de nieuwe versie van Analytics nu ook een aantal ‘’voorspellende’’ statistieken genereren, zoals de potentiële inkomsten die een bedrijf in de toekomst zou kunnen verdienen aan een bepaalde klantengroep wanneer het de betrokkenheid verbetert.

Met Google Analytics 4 kun je dus doelgroepen creëren om klanten met een hoge waarde te bereiken en analyses op deze klanten uitvoeren. Zo verkrijg je vervolgens een overzicht waarin omschreven wordt waarom sommige klanten waarschijnlijk meer uitgeven dan andere.

Privacy

Ondernemingen passen steeds meer nieuwe privacy vriendelijke manieren toe om gegevens over gebruiksactiviteit te verzamelen. Dit is gedeeltelijk een reactie op de regelgevingen, zoals de AVG. Als onderdeel van deze trend kiezen sommige marketeer er zelfs voor om volledig af te stappen van het gebruik van cookies. De Google Analytics-update, schreef Srinivasan (Google’s vice-president van analyse- en koopplatforms), legt de basis voor een toekomst met of zonder cookies of ID’s.

Google Analytics 4 installeren

De nieuwe versie wordt niet automatisch geüpdatet. Voor de installatie zijn enkele stappen te ondernemen. Wij zette ze voor jou op een rijtje zodat je er zo snel mogelijk zelf mee aan de slag kan:

  • Wanneer je Google Analytics geopend heb ga je linksonder naar Beheer. Onder Property zie je direct bovenaan ‘Upgraden naar GA4’ staan. Wanneer je dit doet zal er een nieuwe property gecreëerd worden. Je zult dan twee Analytics voor dezelfde website hebben.
  • Klik op ‘upgraden naar GA4’ en klik op de ‘aan de slag’ knop onder ‘Ik moet een nieuwe Google Analytics 4-property maken’. Door hiervoor te kiezen worden bestaande tags en instellingen gebruikt. Klik vervolgens op ‘Property maken’.
  • Vervolgens kom je terecht op de installatieassistent pagina. Deze helpt je aan de hand van het personaliseren en instellen van verschillende onderdelen om het maximale uit je property te halen.
  • Wanneer deze voorkeuren geïnstalleerd zijn kun je aan de slag met de Google Analytics 4. Mocht je toch nog niet tevreden zijn over de instellingen? Dan pas je deze via de beheerknop linksonder gemakkelijk weer aan. Onder Property raadpleeg je dan weer gemakkelijk de installatieassistent.