Google Analytics: inzicht in jouw websitebezoekers

Google Analytics is een gratis tool van Google dat inzicht geeft in jouw websitebezoekers. Heb je net een nieuwe website laten maken? Dan wil je natuurlijk graag bekijken hoe de site werkt en of je nieuwe klanten binnen krijgt. De software van Google stelt je in staat om alle relevante gegevens te bekijken.

De tool laat bezoekersstatistieken en het gedrag van bezoekers zeer gedetailleerd zien. Daardoor kan je een beter beeld krijgen van jouw doelgroep en analyseren waar nieuwe kansen liggen voor jouw website. Je kan precies bekijken of de vooraf opgestelde doelen behaald worden en op welke pagina’s je aanpassingen gewenst zijn. De software geeft een schat aan informatie die voor jouw organisatie heel waardevol kan zijn. Daar ligt ook een valkuil; verlies jezelf niet in de enorme hoeveelheid data dat de software te bieden heeft.

De tool werkt door middel van een trackingcode die je kan plaatsen in de back-end van een website. De code stuurt de websitegegevens van jouw bezoekers door naar Google Analytics.

Wil je meer te weten over de nieuwe Google Analytics 4 en hoe je die moet instellen? Lees dan hier ons meest recente artikel.

Welke data kan je meten met Google Analytics?

Google Analytics heeft de optie om de data realtime te meten, maar ook te selecteren over een voorgaande periode. De software maakt het mogelijk om bepaalde perioden tegen elkaar te vergelijken. Er zijn grofweg vier soorten categorieën die de software meet.

  • Doelgroep
  • Acquisitie
  • Gedrag
  • Conversies

De gegevens van andere Google tools, zoals Ads, Tag Manager en Search Console kan je integreren in Google Analytics.

Doelgroep

Door Google Analytics kan je interessante informatie van websitebezoekers te weten komen. Een voorbeeld wat je kan zien is uit welke landen jouw bezoekers afkomstig zijn (zie onderstaande afbeelding). Daar houdt het nog niet op; je kan ook per land bekijken in welke provincie je het meest bekeken wordt. Verder kan je Analytics bekijken wat de leeftijd, geslacht en interesses van je websitebezoekers zijn.

Nederland verandert steeds meer in een digitale maatschappij en dat maakt dat de vindbaarheid op mobiele apparaten steeds belangrijker is. Een functie in Analytics is dat je door een overzicht precies kan kijken op welke apparaten jou bezoekers de site bekijken. Zelfs het model van telefoons is voor Analytics geen geheim.

Google Analytics: inzicht in jouw websitebezoekers

Acquisitie

Verder laat de tool precies zien via welke kanalen bezoekers op de website zijn gekomen. Daarmee kan je analyseren of dit overeenkomt met wat je vooraf had verwacht en waar je mogelijk verbeteringen zou kunnen maken. In een overzicht geeft de software aan wat jouw topkanalen zijn. In onderstaande afbeelding zie je dat bij onze website de meeste traffic komt door de kanalen: ‘Organic Search’, ‘Direct’ en ‘Paid Search’.

Het kanaal ‘Organic Search’ betekent hoeveel bezoekers uit de organische zoekresultaten van de zoekmachine op de website zijn gekomen. Daarnaast betekent ‘Direct’ hoeveel bezoekers rechtstreeks op de site zijn gekomen door de URL in te typen in de zoekbalk van hun browser. Ten slotte laat het kanaal ‘Paid Search’ zien hoeveel mensen via advertenties op jouw site zijn gekomen’ (bijvoorbeeld Google Ads).

acquisitie kanalen

Gedrag

In het onderdeel ‘gedrag’ kan je achterhalen wat bezoekers op jouw website doen. Je kan statistieken bekijken voor je alle pagina’s op de website zoals de weergaven, gemiddelde tijd op een pagina, bouncepercentage en uitstappercentage. Daarnaast kan je ook verder inzoomen om te bekijken wat de statistieken voor individuele pagina’s zijn.

Ook kan je een zogenaamde ‘gedragsstroom’ bekijken. Dit is een overzicht dat verschillende klantreizen op een website laat zien. Je kan bijvoorbeeld zien bij welke pagina’s mensen besluiten om jouw website te verlaten.

Conversies

Het doel van een conversie verschilt voor elk bedrijf. Zo kan je bijvoorbeeld diensten leveren of producten verkopen. Voor Google Analytics maakt het niet uit wat je doet, je kan handmatig instellen wat jij zit als een conversie. Dit zijn de zogenaamde ‘Conversie doelen’ in Analytics. Wanneer je deze doelen hebt aangemaakt kan je analyseren op welke pagina’s jij conversies behaalt. Zo zie je ook meteen welke pagina’s niet goed werken. Daar kan je vervolgens aanpassingen maken.

Beschik je over een webshop en wil je achterhalen hoe het komt dat veel potentiële klanten niet hun bestelling afmaken? Ook hiervoor heeft Google een oplossing bedacht met een ingebouwde e-commerce tracking. Door een trechterweergave kan je precies bekijken op welk punt in de klantreis de klant besluit te stoppen met het plaatsen van een bestelling. Met deze informatie kan je aanpassingen maken om de omzet uit jouw webshop te verhogen.

Staat jouw Google Analytics goed ingesteld?

Wil je graag meer weten over de bezoekers van jouw website? Convident kan je helpen bij het correct instellen van de software. Wij zijn ook goed in het maken van analyses en het opstellen van een duidelijke online marketingstrategie. Ben je benieuwd wat wij voor je kunnen betekenen? We bespreken graag alle mogelijkheden onder het genot van een kopje koffie.


Chris
Online marketeer