Bij online marketing is het tegenwoordig essentieel om gegevens/data te verzamelen. Deze statistieken hebben uiteenlopende uitgangspunten om bepaalde gegevens van je website of websitebezoekers te kunnen analyseren. Als ondernemer ben je op de hoogte van het feit dat meten is weten. Het klinkt altijd wat cliché, maar wanneer jij je doelgroep kent en vooral begrijpt, kan er beter ingespeeld worden op kansen en/of bedreigingen voor jouw bedrijf. De gratis dienst om hier meer inzicht in te geven is Google Analytics 4.
In onderstaande blog zal de definitie van Google Analytics worden toegelicht. Daarnaast zal uiteengezet worden wat men allemaal kan met de verschillende groepen binnen Google Analytics. Tot slot wordt gekeken naar de koppeling tussen Google Analytics en verschillende andere diensten van Google.
Google Analytics is een gratis tool van Google dat inzicht geeft in de statistieken van een website of webshop. Dit doet de dienst door handelingen van websitebezoekers te registreren en dit overzichtelijk weer te geven. Dit resulteert in een gedetailleerd rapport voor de beheerder van de website of webshop in onder andere de bezoekersstromen, verkeersbronnen en paginaweergaves. Hier straks meer over.
In oktober 2020 is de nieuwste versie van Google Analytics gelanceerd; Google Analytics 4. Google Analytics 4 wordt gezien als de nieuwe standaard, omdat deze de toekomstige updates zal ondersteunen. De voorloper van Google Analytics 4 is Universal Analytics. Voor Universal Analytics zal Google dus geen updates meer uitbrengen. Google Analytics 4 maakt gebruikt van een eigen property, dus gegevens uit je oude property van Universal Analytics kunnen niet worden meegenomen. Dit betekent dat Google Analytics 4 opnieuw begint met het verzamelen van data. Het is daarom aan te raden om zo snel mogelijk over te stappen op de nieuwe Analytics.
Wanneer je een Analytics account hebt aangemaakt is het belangrijk om deze op de juiste manier te koppelen met je website. Je krijgt na het aanmaken van een Analytics de tracking code voor jouw website te zien. De beste manier om deze te plaatsen op je website is via de broncode.
Het plaatsen van de trackingcode is niet heel ingewikkeld, maar je moet alleen net even weten waar je dat moet doen. Als je ingelogd bent in de back-end dan ga je naar Weergave > Editor (kan ook Thema Editor zijn, afhankelijk van hoe je website is gebouwd). Hier zie je een overzicht van de code die op de website staat. De trackingcode van Google Analytics dient geplaatst te worden in de head van je website. Aan de rechterkant van je scherm zie je de verschillende themabestanden van je website. Hier selecteer je header.php. Op die manier kom je bij de code die in de header staat van je website. Daar moet je de trackingcode van Google Analytics vervolgens aan toevoegen. De trackingcode van Analytics ga je kopiëren en daarna plakken in de regel onder <head>. Vervolgens scroll je naar beneden en klik je op “Bestand bijwerken”. In Analytics kan je meteen controleren of de tracking code haar werkt goed doet. Je houdt de website open staan en binnen Analytics ga je naar het gedeelte Realtime > Overzicht. Hier zie je een actueel overzicht van het verkeer dat op dit moment op je website aanwezig is. Wanneer je ziet dat hier een actieve gebruiker bij staat, weet je dat je de code op een juiste manier geïmplementeerd hebt in de code van je website.
Je hebt het vast al wel meegekregen. Google gaat afstappen van Universal Analytics en daarom moet iedereen over naar Google Analytics 4. Dit moet gebeuren voor 1 juli 2023. Vanaf die datum zal Universal Analytics geen data meer vergaren. Belangrijk dus om je goed voor te bereiden en op tijd de overstap te maken naar Google Analytics 4. Dit is eenvoudig te doen door simpelweg de stappen te volgen die Google hierin aangeeft. Wanneer je bent ingelogd in je Universal Analytics omgeving vind je bovenin de melding om over te stappen. Als je op aan de slag klikt dan kan je eenvoudig de stappen volgen tot het maken van je GA4 account. Let wel op dat je een nieuwe Analytics code moet toevoegen aan je website of deze moet instellen in je Google Tag manager. Je wilt natuurlijk wel data verzamelen in je nieuwe account.
Google Analytics 4 geeft de gebruiker inzicht in verschillende gegevens. Bij het openen van de dienst zie je allemaal verschillende getallen, grafieken en percentages. In Google Analytics kan men aangeven over welke periode hij/zij de gegevens wil zien. Zo heb je de mogelijkheid om getallen, grafieken of percentages te zien van de afgelopen week, de afgelopen 30 dagen, het afgelopen jaar, etc. Daarnaast is een waardevolle toevoeging van de tool dat het onderscheid maakt tussen gegevens van (normale) gebruikers, nieuwe gebruikers en terugkerende gebruikers. Hierdoor kan je als ondernemer bijvoorbeeld analyseren welke landingspagina’s nieuwe gebruikers opleveren of welke advertentiecampagnes zorgen voor terugkerende gebruikers. De software geeft een schat aan informatie die voor jouw organisatie zeer waardevol kan zijn. Echter, dien je wel het vermogen te hebben om al deze informatie te kunnen vinden en te kunnen interpreteren.
Daarom heeft Google Analytics 4 een menubalk toegevoegd aan de linkerzijde van het programma. De menubalk bestaat uit: rapporten, ontdekken, advertenties en configureren. De menuopties ontdekken, advertenties en configureren gaan dieper in op bepaalde gegevens, maar voor nu is het kopje ‘rapporteren’ voldoende. In rapporten heeft Google Analytics 4 jouw gegevens onderverdeeld in vijf relevante groepen.
De vijf groepen die Google Analytics heeft geformuleerd voor rapporten zijn:
Onder de groep ‘realtime’ is toezicht te houden op actuele activiteiten van bezoekers op je website of webshop. De gegevens van het kopje ‘realtime’ worden voortdurend geüpdatet en weergegeven. Zo heb je inzicht in het huidige aantal bezoekers op je website, welke pagina’s en/of gebeurtenissen ze hebben geactiveerd en welke conversies hierdoor hebben plaatsgevonden. Dit kan relevante informatie zijn wanneer je wilt weten wat de invloed is van nieuwe advertentiecampagnes en/of veranderingen op de website op jouw bezoekersverkeer.
Met behulp van de groep ‘gebruiker’ in Google Analytics 4 leer je als ondernemer je doelgroep een stuk beter kennen. Zo geeft de software je inzicht in jouw websitebezoekers met betrekking tot demografische en technische gegevens. Bij het demografieoverzicht valt af te lezen uit welke landen jouw gebruikers afkomstig zijn. Bovendien heb je de optie om dieper te gaan en te kijken uit welke provincie of stad je doelgroep komt. Tot slot, geeft Google Analytics jou de gegevens weer van de websitebezoekers ten aanzien van hun geslacht, leeftijd, interesses en taal.
Bij het technisch overzicht wordt informatie weergegeven dat iets zegt over de platformen en apparaten die jouw websitebezoekers hanteren. Zo valt af te lezen of je (nieuwe/terugkerende) gebruikers het internet, iOS of Android gebruiken als platform om jouw website op uit te voeren. Daarnaast geeft het technisch overzicht inzicht in de keuze van het besturingssysteem en de apparaatcategorie van jouw doelgroep. Ook zaken als de browser, schermresolutie en apparaatmodel worden weergegeven. Tot slot, geeft Google Analytics 4 de mogelijkheid om een beeld te krijgen van hoe jouw (eventuele) app het doet bij de gebruikers.
Onder het kopje ‘acquisitie’ geeft Google Analytics 4 precies aan via welke kanalen bezoekers op jouw website of webshop zijn terechtgekomen. Zo geven de gebruikers- en verkeersacquisitie jou als ondernemer de mogelijkheid om te kijken naar de sessiebron en het medium waarmee bezoekers op jouw website arriveren. De verschillende mediums waar Google Analytics 4 onderscheid tussen maakt zijn:
Bij organisch zoekverkeer geeft Google Analytics weer hoeveel nieuwe gebruikers via de organische zoekresultaten van de zoekmachines op jouw website zijn gekomen.
Als de tool van Google aangeeft dat er bezoekers op jouw website zijn terechtgekomen via de directe manier, dan betekent dit dat de bezoeker rechtstreeks op jouw website is gekomen door de URL in te typen in de zoekbalk van zijn browser.
Bij betaald zoekverkeer zit het wat ingewikkelder in elkaar bij Google Analytics 4. Wanneer gebruikers op jouw website terecht zijn gekomen via advertentiecampagnes categoriseert Google Analytics 4 ze onder betaald zoekverkeer. Hieronder vallen dus bezoekers die komen via Google Shopping, display advertising en remarketingcampagnes.
Wanneer Google Analytics 4 nieuwe websitebezoekers via het medium social media categoriseert, dan zijn de gebruikers op jouw website gekomen via social mediakanalen. Het is mogelijk dat door middel van social media marketing (betaalde advertenties) bezoekers op jouw website terecht zijn gekomen. Maar omdat het medium waarvan de bezoekers arriveren een social mediakanaal is, zal Google Analytics 4 deze ook zo weergeven.
Nieuwe bezoekers die via een link op een externe website op jouw website komen worden weergegeven onder het medium verwijzend (referral). Als bezoekers naar aanleiding van jouw linkbuildingactiviteiten dus op jouw website komen, worden ze geplaatst onder ‘verwijzend’. Hetzelfde geldt wanneer jij een link naar jouw website plaatst in een e-mail richting potentiële klanten.
Tot slot, er zijn ook situatie waarin jouw websitebezoekers via een ander medium terechtkomen op jouw website. Deze worden dan gecategoriseerd onder ‘overig’.
Onder de groep ‘betrokkenheid’ in Google Analytics kan men zien wat bezoekers op jouw website doen. Denk hierbij aan welke pagina’s worden weergegeven, de gemiddelde tijd die bezoekers spenderen op bepaalde pagina’s of bij welke pagina’s bezoekers besluiten jouw website te verlaten. Onder betrokkenheid vallen vier subcategorieën die allen interessante informatie bevatten over het gedrag van de websitebezoeker.
Het engagementoverzicht geeft inzicht in het gemiddeld aantal sessies per gebruiker, de gebruikersactiviteit in de afgelopen tijd en zeer interessant; de gebruikersloyaliteit van jouw website.
Het overzicht van pagina’s en schermen gaat dieper in op individuele gegevens over pagina’s. Zo valt af te lezen hoeveel gebruikers scrollen op verschillende pagina’s, maar ook inkomsten van bepaalde pagina’s of schermen worden getoond.
Onder ‘betrokkenheid’ vallen ook de gebeurtenissen en conversies. Hier wordt het aantal keren dat gebeurtenissen geactiveerd worden en welke conversies daaruit rollen weergegeven. Gebeurtenissen zijn activiteiten/handelingen die door bezoekers worden uitgevoerd op de website en deze verzamelt Google Analytics 4 wanneer ze worden geactiveerd. Conversies zijn vervolgens doelen die door een bedrijf zijn ingesteld en gemarkeerd als conversie. Met behulp van conversies kan je analyseren welke pagina’s en bronnen zorgen voor de meest waardevolle acties op de website.
Voor een website verschillen de gebeurtenissen en conversies ten opzichte van een webshop. Een gewone website heeft namelijk hele andere doelen dan webshop. Zo zou een relevante gebeurtenis voor een website kunnen zijn wanneer iemand zich aanmeldt voor een nieuwsbrief. Dit wordt door Google Analytics 4 opgeslagen wanneer iemand de bedankpagina getoond krijgt na het inschrijven voor de nieuwsbrief. Bij een webshop zou een gebeurtenis kunnen zijn wanneer een bezoekers een product aan de winkelwagen toevoegt. Als hiervoor een conversie is aangemaakt op basis van de pagina voor aankoopbevestiging, slaat Google Analytics 4 deze gegevens op en is deze in te zien onder conversies.
Nieuw van Google Analytics 4 is inzicht in, op welke manier jouw webshop inkomsten genereert. Met behulp van het kopje ‘inkomsten genereren’ krijg je inzicht in de inkomsten vanuit e-commerce, in-app-aankopen en advertenties van uitgever.
Je kan bij e-commerceaankopen zien hoeveel itemweergaven per itemnaam in de afgelopen tijd hebben plaatsgevonden. Daarnaast omschrijft Google Analytics welke items na weergave zijn toegevoegd aan de winkelwagen door de gebruiker. Tot slot, is het zeer bruikbaar dat de tool van Google aangeeft bij welke items je gebruikers over zijn gegaan tot een e-commerceaankoop. Zo kan je altijd bijhouden welke producten het goed doen en welke het minder goed doen.
Onder het kopje ‘in-app-aankopen’ worden gegevens weergegeven van aankopen die gebruikers hebben gedaan in jouw applicatie. Denk hierbij aan de hoeveelheid aankopen en de opbrengst hiervan.
Bij ‘advertenties van uitgever’ wordt aangegeven hoeveel vertoningen jouw advertenties hebben, wat het bereik hiervan is, hoeveel klikken erop hebben plaatsgevonden en welke totale opbrengsten dit hebben opgeleverd.
Google heeft het mogelijk gemaakt om Analytics 4 te koppelen met de andere diensten van Google. Denk hierbij aan Google Ads en Google Tag Manager. Dit zorgt ervoor dat er onderscheid gemaakt kan worden tussen verkeer die via de organische manier en gegevens over verkeer dat via de betaalde (Google Ads) manier op de website is gekomen. Daarnaast kan door middel van Google Tag Manager, tags (stukjes code) worden toegevoegd in de backend van de website/webshop. Dit resulteert in nog meer inzichten in gegevens en gedrag van je websitebezoekers.
Wil jij ook meer inzicht in de statistieken van jouw website of webshop, zoals de bezoekersstromen, verkeersbronnen, paginaweergaves en e-commerceaankopen? Start dan nu gratis met Google Analytics 4. Wil je meer informatie of hulp bij de implementatie van jouw website of webshop met Google Analytics? Neem dan gerust contact met ons op, onze online marketeers staan je altijd graag te woord!