Het doel van een website is meestal om je doelgroep online te kunnen bereiken, zowel voor bedrijven als particulieren. Je wilt online gevonden kunnen worden en je product of dienst zo goed en duidelijk mogelijk aanbieden. Om dit doel te bereiken dient je website goed in elkaar te zitten. Dit wil je op zowel technisch als op gebruiksvriendelijk niveau goed voor elkaar hebben. Je wilt gebruiksvriendelijke websites om bijvoorbeeld meer conversies te halen of bijvoorbeeld om mensen te voorzien van informatie. In dit artikel gaan we dieper in op de algemene term van User-Friendly websites. Want waar let je op en hoe kan je je eigen website verbeteren?
In 2019 deed 46% van de online fashion-shoppers aankopen met zijn/haar telefoon. Dit is wereldwijd en hoger dan de desktop shoppers met 44% (Ecommercenews.nl). Dit jaar verwachten experts wederom dat dit percentage zal toenemen. Het wordt dus steeds belangrijker dat je website gebruiksvriendelijk is voor zowel mobiel als desktop en tablet. Misschien merk je zelf ook wel dat je steeds vaker je telefoon gebruik waar je vroeger altijd voor achter de computer kroop. De laatste jaren worden steeds meer websites “mobile first” ontworpen. Hier wordt gebruik gemaakt van een Responsive Web Design. Dit is een methode die wij ook gebruiken en waarmee we zorgen dat websites er op elk type scherm perfect uitzien. De gebruiksvriendelijkheid van de website staat hierbij hoog in het vaandel.
Mobielvriendelijke websites zijn ontzettend belangrijk, want het aantal mobiele internetbezoekers is al jaren hoger dan het aantal desktop bezoekers (medium.com). Zorg er dus voor dat je een responsive, mobielvriendelijke website hebt om je doelgroep beter te bereiken.
De eerste indruk van je website is gelijk ook bepalend voor het succes. Vinden bezoekers het fijn om naar je website te kijken? Dan blijven ze langer en klikken ze vaker door binnen de website. Dit kan je bereiken door te zorgen dat je je website makkelijk kan scannen. Je kijkt als bezoeker altijd naar de lay-out van de site, vaak onbewust. Een rommelige en te volle website zal het niet zo goed doen als een website die veel rust uitstraalt. Wanneer je en rommelige website hebt en bezoekers snel weer vertrekken heeft dit invloed op je bounce rate. Een hoge bounce rate houdt in dat bezoekers snel vertrekken je je website zonder enige acties te hebben ondernomen. Meer over bounce rates lees je hier.
De uitstraling van een website werkt hier natuurlijk ook aan mee. Denk aan consistentie binnen de website, een zeker kleurgebruik en het design. Een website waar je graag naar kijkt is een website waar je graag op blijft.
Daarnaast moet je letten op de snelheid van je website: hoe snel laden de pagina’s? Niet onbelangrijk, ook niet voor je SEO: Google prefereert websites die snel laden (vooral op mobiele apparaten), en laat deze ook hoger zien in de zoekresultaten.
Hiervoor kan je bijvoorbeeld foto’s en video’s comprimeren zodat deze minder zwaar vallen op je site. Als je website deels met eigen code geschreven is en niet zo snel laad, kan het een goed idee zijn de HTML code een keer te checken op fouten of onnodige code.
Je website up to date houden, het is niet zo gemakkelijk als het klinkt. Als je website nieuws aanbied, moet je zorgen voor een regelmatige update van blogs en artikelen. Drastisch verouderde websites worden door Google vermijd tussen de zoekresultaten (Theedigital.com). Daarnaast is het ook voor je betrouwbaarheid belangrijk dat je de site actueel en actief houdt. Als bedrijf moet je ook wel eens je diensten actualiseren. Actuele websites zijn immers gebruiksvriendelijke websites.
Door je website actief bij te houden, up-to-date te houden en door deze regelmatig op te schonen. Houdt jij deze interessant voor de bezoeker. Hierdoor hij/zij het prettig vinden om op je website te verblijven en hier een bestelling te doen of contact met je opnemen.
Wil jij ook een gebruiksvriendelijke website? Neem gerust contact met ons op, we gaan graag een keer met je in gesprek.