De online consument wil zich tegenwoordig steeds gemakkelijker over het internet kunnen begeven. Google doet er alles aan om deze online weg te verbeteren en het internet gebruiksvriendelijker te maken. Echter, is veel data nodig van het online gedrag van gebruikers om te kunnen bepalen waar knelpunten of obstakels zitten. Google heeft de laatste jaren verschillende tools of programma’s hiervoor ontwikkeld. Een bekend programma voor het analyseren van acties en gedrag van je websitebezoekers is Google Analytics. Maar misschien heb je ook al wel eens gehoord van Google Tag Manager (GTM)? Een programma van Google die nog een stukje verder gaat dan Google Analytics en zeer interessant kan zijn voor jouw website of webshop!
Lees hieronder wat Google Tag Manager is, hoe het verschilt van Google Analytics en hoe jij gemakkelijk Google Tag Manager kan installeren en implementeren via je WordPress website of webshop.
Google Tag Manager (GTM) is eveneens een gratis tool die je in staat stelt om gedrag en/of acties van gebruikers op je website of webshop te meten. Deze gegevens worden doorgestuurd en weergegeven in Google Analytics om te laten zien wat er op jouw website of webshop gebeurt. Wat Google Tag Manager allemaal kan meten straks meer over. Eerst lichten we toe hoe Google Tag Manager precies werkt.
Google Tag Manager maakt het mogelijk om tags of pixels te beheren en in te zetten op jouw website/webshop. Een tag of pixel is een stukje code welke op de backend van een webpagina kan worden geplaatst. Google Tag Manager heeft van zichzelf al een standaard aantal tags (bijvoorbeeld van Google Analytics of Google Ads) welke met een paar klikken kunnen worden geplaatst in de backend. Nu we weten wat een tag of pixel is, wat houdt z’n stukje code in?
Een tag of pixel is dus een stukje code in de backend van een webpagina die gedrag of een actie van gebruikers kan meten wanneer zij actief zijn op jouw website of webshop. Dit gedrag en de acties van een gebruiker kunnen doormiddel van tags zeer specifiek geformuleerd worden. Tags kunnen bijvoorbeeld op een webpagina meten hoe vaak een gebruiker op een bepaalde button klikt, of ze een video bekijken, of ze contactformulieren invullen en welke producten ze in hun winkelwagen leggen. Zo zijn er ontzettend veel acties van gebruikers te meten op jouw website of webshop via tags van Google Tag Manager.
Zoals hierboven genoemd is Google Tag Manager eigenlijk een programma dat gedrag en acties van gebruikers op jouw website/webshop meet. Maar Google Analytics meet toch ook het gedrag van je websitebezoekers? Hoe verschilt Google Tag Manager dan van Google Analytics?
Google Analytics kijkt of iemand op een pagina is en wanneer de bezoeker naar de volgende pagina gaat. Dit is kort door de bocht, maar daar komt het in grote lijnen op neer. Echter, op zo’n pagina doen bezoekers heel wat meer en wil je deze gegevens ook inzichtelijk maken. Google Tag Manager biedt jou deze mogelijkheden en je kan hierin zeer ver gaan. Deze extra data geeft je veel meer inzichten om jouw website of webshop en desbetreffende pagina’s te optimaliseren voor de consument.
De standaard acties die je in Google Analytics kunt meten kan je via Google Tag Manager ook opzetten. Dus zoals bovengenoemd gebruikt Google Analytics Google Tag Manager om simpele acties over je website bezoekers vast te leggen en hier een bondig overzicht van te geven. Daarbovenop geeft Google Tag Manager jou de mogelijkheid om veel specifiekere handelingen te meten van je websitebezoekers. Oftewel, naast de eenvoudige acties die Google Analytics gebruikt van Google Tag Manager, kan je GTM dus veel dieper gebruiken om veel meer data te genereren voor je analyse. Bij Convident maken we vaak gebruik van tags binnen GTM om conversies van gebruikers te kunnen meten. Conversies zijn namelijk ontzettend interessant om te kunnen meten hoe websitebezoekers je webpagina waarderen. Omdat je in Google Tag Manager specifieke Google Analytics- of Google Ads-tags kan aanmaken, kan je conversies meten die betrekking hebben op bijvoorbeeld je zoekmachine optimalisatie of je Google Ads-campagne.
Stel je voert een Google Ads-campagne uit en je wilt weten wat voor invloed dit heeft op het verschillend aantal producten dat je verkoopt. Dan is via Google Tag Manager gemakkelijk een Google Ads-tag toe te voegen die kan meten of een gebruiker via jouw Google Ads op je webshop is gekomen en welk product hij/zij vervolgens heeft aangeschaft. Zeer interessant om dus te kunnen zien of je Google Ads-campagnes werken en welke producten het goed of minder goed doen. Andere standaard tags van Google Tag Manager geven antwoord op de volgende vragen:
Zoals hierboven genoemd zijn er verschillende standaard tags om gebruik van te maken in Google Tag Manager. Wanneer gebruik wordt gemaakt van bijvoorbeeld een standaardtag voor het meten van aantal product aankopen op jouw webpagina, kan dit simpel worden geactiveerd in Google tag Manager. Je maakt gemakkelijk een tag aan die deze conversie meet, en Google Tag Manager zorgt er zelf voor dat de tag of pixel in de backend van de desbetreffende webpagina wordt geplaatst. Als de tag door GTM is geplaatst, zullen de gegevens ervan worden doorgestuurd naar Google Analytics die het voor jou inzichtelijk maakt.
Maar als je uitgebreidere tags wil plaatsen om specifiekere conversies te kunnen meten op je webpagina is een extra stap nodig. Zeker wanneer je de waarde van een aankoop wil meten is de volgende stap essentieel. Met name tags of pixels die conversies meten met betrekking tot Google Ads-campagnes of überhaupt conversies meten binnen webshops, is het installeren van de Google Tag Manager plug-in voor WordPress nodig. Door het installeren van GTM in je WordPress, kan de code of pixel door GTM gemakkelijk worden geplaatst in de backend. Als jij dus een bepaalde conversie wil meten kan je via Google Tag Manager de voorwaarde van de tag aangeven. Vervolgens zorgt Google Tag Manager door de plug-in ervoor dat de tag of pixel wordt geplaatst in de backend van een webpagina of meerdere aangewezen webpagina’s. De gegevens en/of data van je tags worden doorgestuurd naar Google Analytics om het overzichtelijk voor jou te maken.
Wil jij ook meer inzicht in het gedrag van je gebruikers en/of de conversies die worden uitgevoerd op jouw website of webshop? Start dan nu met Google Tag Manager en ga jouw doelgroep beter begrijpen. Wil je meer informatie of hulp bij het implementeren van jouw Google Tag Manager tags met WordPress of de combinatie van tags met jouw Google Ads-campagne? Neem gerust contact met ons op of kom langs op het kantoor van Convident voor een vrijblijvend gesprek!