De overstap van Adobe Illustrator naar Figma

Sinds de start van Convident werken wij met Adobe Illustrator. Dit bevalt goed maar we zijn altijd op zoek naar manieren om ons proces te verbeteren. Met name op het gebied van webdesign. Belangrijke redenen voor het kiezen van Figma boven Adobe Illustrator zijn de workflows en de manier waarop klanten feedback kunnen geven. In dit artikel gaan we dieper in op de voor- en nadelen van deze nieuwe werkwijze.

figma

Versie beheer

Voorheen werden bestanden van verschillende versies apart opgeslagen: homepage versie 1, homepage versie 2, enzovoort. Dit nam veel opslagruimte in beslag en er moest regelmatig gezocht worden naar een bepaalde versie.

Met het cloud werken van Figma worden al deze versie wijzigingen automatisch opgeslagen. Daarnaast zijn ze in te zien en op te zoeken per datum. Vorige week wat aangepast? Dan zoeken we eenvoudig tussen de laatst aangepaste versies en gaan we weer verder waar we gebleven waren. Het werkt makkelijker en het zorgt ervoor dat we alle revisies in een overzicht hebben.

Nadelen Figma

Er zijn ook een aantal nadelen aan het werken met Figma. Hieronder volgen de nadelen die wij ervaren hebben:

Internet afhankelijk

Het werken met Figma is volledig internet afhankelijk. Het is weliswaar te gebruiken in een internetbrowser of applicatie voor de laptop, maar heeft internet nodig om de bestanden uit de cloud te halen. Even snel onderweg wat aanpassingen doen zit er dus niet meer in zonder wifi of een internetbundel. Omdat wij tegenwoordig altijd verbonden zijn, zorgt dit doorgaans niet voor hele grote problemen.

Gewenning aan Adobe Illustrator

Adobe Illustrator is een programma waarin ook veel les gegeven wordt op scholen. Nieuwe werknemers kunnen hier dus vaak al mee uit de voeten. Dit zorgt ervoor dat ze snel aan het werk kunnen en weinig instructies nodig hebben.

Bij Figma is dit vaak niet het geval. Naast dat er minder mee gewerkt wordt op bijvoorbeeld scholen is de overgang van het ene programma naar het andere ook groot. De manier waarop het programma ingevuld is, zoals de componenten, layers en hotkeys, zijn allemaal anders. Het vergt dus iets meer werk om wegwijs te worden in Figma als je Adobe Illustrator gewend bent. Gelukkig is het programma vrij intuïtief en zijn veel shortcuts hetzelfde gebleven.

Alleen webdesign bij Figma

Met Figma werken we aan het webdesign en hiervoor werkt het ook prima. Maar het programma is niet gemaakt om bijvoorbeeld logo’s te ontwerpen. Hiervoor maken we nog steeds gebruik van Adobe Illustrator.

Conclusie Figma vs Adobe Illustrator

Kortom: Wij proberen met deze stap onze klanten een beter idee te geven van de gemaakte ontwerpen en alvast feeling te geven over hoe de website er uit komt te zien. Ook hebben wij deze stap gedaan vanwege de vele bovengenoemde voordelen die Figma biedt om onze workflow te versnellen en te verbeteren. Wij werken inmiddels met veel plezier met dit programma en hebben al veel positieve feedback van klanten ontvangen over onze nieuwe werkwijze.

Heb je nog vragen over Figma of zou je graag een dergelijk ontwerp door ons laten ontwerpen? Neem vooral contact op en wij kijken wat we voor je kunnen doen.

 

Contact

Convident is een full-service webbureau dat zelf up-to-date blijft met marketing trends en ontwikkelingen. Naast dat onze eigen creatievelingen daar zelf midden in zitten en altijd de laatste snufjes willen ontdekken, doen we dit natuurlijk ook voor onze klanten. Hiermee voorzien we onze relaties van de laatste trends met het oog gericht op de toekomst. Heeft jouw organisatie een specifiek vraagstuk en kan Convident je helpen op het gebied van (online) marketing, branding of met het ontwikkelen van een toekomstgerichte website, webshop of app? Neem dan contact met ons op of plan gelijk een afspraak!