Uit interne gegevens van Google uit februari 2021 blijkt dat 15% van de dagelijkse zoekopdrachten bestaat uit nieuwe zoekopdrachten. Met nieuwe zoekopdrachten bedoelt men zoekopdrachten die door de zoekmachines nog niet eerder zijn tegengekomen. Hieruit is te concluderen dat de onlinegebruiker dus nog iedere dag opzoek is naar nieuwe informatie en content. Google vindt het van belang om in te spelen op deze consumententrend van het constant veranderende online zoekgedrag van de consument. Maar hoe doen ze dit?
Sinds 2016 maakt Google het mogelijk om advertenties in Google Ads te creëren volgens het proces van uitgebreide tekstadvertenties (expanded text ads). Een uitgebreide tekstadvertentie was destijds een uitbreiding op de standaard tekstadvertenties van Google. Het maakte de gebruiker onder andere mogelijk om meerdere kopvelden en beschrijvingsvelden toe te voegen aan de advertentie. Daarnaast veranderde Google de weergave van de URL in de advertentie en werden tekstadvertenties geoptimaliseerd voor mobiele apparaten. Echter, heeft Google besloten om per 30 juni 2022 het niet meer mogelijk te maken om uitgebreide tekstadvertenties te maken of te bewerken in Google Ads (of andere platforms die uitgebreide tekstadvertenties ondersteunen).
Het maken en bewerken van uitgebreide tekstadvertenties is dus niet meer mogelijk na 30 juni 2022. Maar bestaande uitgebreide tekstadvertenties worden nog gewoon weergegeven naast responsieve tekstadvertenties. Ook is het mogelijk voor de gebruiker om rapportage over de prestaties van de uitgebreide tekstadvertentie op te vragen. Als laatste geeft Google nog steeds de optie om jouw uitgebreide tekstadvertentie te stoppen, te hervatten of te verwijderen. Dan rest nu nog de vraag, waarom verdwijnen dan de uitgebreide tekstadvertenties van Google en wat is het alternatief?
Zoals in het begin genoemd, veranderen en ontwikkelen de online consumententrends zich voortdurend. Sinds 2018 geeft Google de gebruiker de optie om responsieve zoekadvertenties te creëren in Google Ads. Google past responsieve zoekadvertenties zelf aan om de consument meer tekst en relevantere content te tonen. In de praktijk betekent dit dat de gebruiker de mogelijkheid heeft om 3 kopvelden en 2 beschrijvingsvelden (elk 90 tekens) te creëren voor zijn responsieve zoekadvertentie. Vervolgens analyseert Google Ads in de loop der tijd automatisch welke combinatie van kopvelden en beschrijvingsvelden het beste presteren.
Deze vorm van automatisering bij responsieve zoekadvertenties is essentieel om het veranderende online consumentengedrag bij te houden. Omdat uitgebreide tekstadvertenties niet deze vorm van machinelearning bevatten worden ze steeds minder relevant voor de consument, en dus voor jouw bedrijf. Google ziet dan ook graag dat in de loop der tijd men (volledig) overstapt naar de responsieve zoekadvertenties. Zelf gaf Google in juni 2021 al vrij dat adverteerders die met dezelfde items overschakelen van uitgebreide tekstadvertenties naar responsieve zoekadvertenties, gemiddeld 7% meer conversies genereren tegen vergelijkbare kosten per conversie.
Klaar om voor jouw bedrijf responsieve zoekadvertenties te creëren? Convident helpt je graag met het vinden van de relevantste kopvelden en beschrijvingsvelden!