Er zijn verschillende soorten content. Zo kennen we video’s, artikelen over een specifiek probleem of een leuke inhaker. Maar welke content past het beste in je strategie? En is deze content ook wel effectieve content? In dit artikel lees je meer.
De verschillende soorten content
Er zijn verschillende soorten content die weer aparte indelingen en benamingen hebben. In dit artikel kijken we naar contenttypen en contentvormen. Bij contenttypen kijken we naar de inhoud van de content, welke boodschap wil je overbrengen naar je publiek en waar gaat de content inhoudelijk over. Bij contentvormen kijken we naar vorm waarin het geschreven is bijvoorbeeld een tekst, foto of video.
Contentvormen
Zoals we hierboven al hebben aangegeven kijken we bij contentvormen naar de vorm waarin het geschreven is. Hoe presenteer je de inhoud is dit middels een dynamische of statische vorm? We verdelen 3 verschillende vormen namelijk tekst, foto en video.
- Bij tekst gebruik je alleen je ogen gericht op de content en worden zintuigen minimaal geprikkeld.
- Met een foto worden de zintuigen meer geprikkeld dan tekst. Het beeld met kleuren geeft een grotere sensatie.
- Een video zien we als het meest dynamische content vorm waarbij de zintuigen geprikkeld worden door het bewegende beeld.
Informatieve content
Deze content geeft informatie over een product, merk of kennis. De informatie die gegeven wordt kan helpen bij het beslissen van een aankoop of ter inspiratie zijn.
Instructieve content
Deze content manier is erop gericht om uit te leggen hoe een product gebruikt kan worden. Wat we hier veel in zien terugkomen zijn de ‘how to’ video’s. Dit zijn korte video’s waarin uitgelegd wordt hoe bijvoorbeeld analytics kan installeren of Google Tag Manager. Deze content heeft vaak niet als uitgangspunt om iets te verkopen. Wanneer er instructieve content gebruikt wordt kunnen consumenten vaak direct beginnen met het gebruiken van het product.
Vermakelijke content
Met vermakelijke content delen we minder informatie maar spelen we in op het gevoel van de ontvanger. Bij merken zien we dat er veel foto’s of spreuken gebruikt worden om gebruikers aan te trekken of inspiratie over te brengen.
Content marketing piramide
Binnen de content marketing piramide zien we bovenaan hero daaronder hub en afsluitend help content staan. Maar welke content gebruik je? En past dit in het verhaal hieronder leggen we het uit.
Hero content
Deze manier van content gebruik moet duidelijk en opvallend zijn. Je wilt namelijk in een korte tijd veel aandacht genereren voor de content en het merk. Wat je wilt bereiken is dat je doelgroep de content leuk vind en verder gaat delen waardoor het bereik weer wordt vergroot.
Hub content
Wanneer hun content toegepast wordt komen klanten of potentiële klanten vaak in aanraking met jouw producten of merken. Dit pas je toe door regelmatig en periodiek relevante content te delen. Hiermee zorg je er ook voor dat klanten je beter leren kennen en weten wat ze van je kunnen verwachten.
Help content
Help content omschrijven we ook wel als basis content. Deze content zorgt voor alle benodigdheden over je product, dienst of merk. Voor de potentiële klant die nog twijfelt of meer wil weten van het product kunnen dan op de specifieke content pagina meer lezen. Zo kan soms net de laatste stap worden gezet om aan te sluiten bij je merk of product.
Welke content gebruik je?
We kijken als laatste wanneer je welk type content het beste kan toepassen. Hieronder een aantal voorbeelden:
Hero content, video’s
Met hero content kun je het snelst user generated content op gang brengen en het bereik van je content verhogen. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld vlogs of inhakers.
Hub content, informatieve en vermakelijke content
Hierbij kijken we naar een combinatie van informatie en vermakelijke content. Met informatieve content wordt de productkennis op korte termijn verhoogd en is op een langere termijn ook verbindend. Bij vermakelijke content kan ook de merkbetrokkenheid verhoogd worden. Bij deze content manier kunnen mensen zelf bepalen wanneer ze de content lezen denk hierbij aan een nieuwsbrief of een magazine.
Help content, informatieve content
Zoals we hierboven al hebben benoemd is help content de basis voor informatieve content. Dit is het meest relevant omdat mensen hier veelal het meeste naar zoeken online. We zien dat deze manier van content het meest geloofwaardig is bij de gebruikers. De content keuzes worden vaak gebaseerd op aannames en eigen gevoel. Dit artikel geeft weer welke content vormen en typen bewezen effectief zijn om de juiste doelen en doelgroepen te bereiken.
Contact
Convident is een full-service webbureau dat zelf up-to-date blijft met marketing trends en ontwikkelingen. Naast dat onze eigen creatievelingen daar zelf midden in zitten en altijd de laatste snufjes willen ontdekken, doen we dit natuurlijk ook voor onze klanten. Hiermee voorzien we onze relaties van de laatste trends met het oog gericht op de toekomst. Heeft jouw organisatie een specifiek vraagstuk en kan Convident je helpen op het gebied van (online) marketing, branding of met het ontwikkelen van een toekomstgerichte website, webshop of app? Neem dan contact met ons op of plan gelijk een afspraak!
Een gevulde blog in 2019
Hoe zorg je ervoor dat in 2019 een goed gevulde blog op je website zichtbaar is en dat je regelmatig content op je blog kan plaatsen? Hieronder een aantal tips die daarbij kunnen helpen.
Concurrentie
Laat je inspireren door de concurrentie in je omgeving. Lees bijvoorbeeld de blogs van je concurrenten. Zitten er nuttige onderwerpen bij? Kijk wat er aansluit binnen je eigen bedrijf en pas dit naar je eigen hand toe.
Evaluatie
Kijk naar de voorgaande artikelen welke zijn opgevallen en welke juist niet. Zijn er misschien interessante discussies of reacties onder het blogartikel ontstaan of is het blogartikel juist veel gedeeld. Je kunt ook een overzicht maken van het aantal kijkers, reacties en gemiddelde tijd wat er besteed is aan het blogartikel. Zo heb je heel duidelijk een overzicht van populaire artikelen op de website. Misschien kun je deze artikelen verder uitbreiden of uitleggen. Deze manier zorgt ervoor dat je meer lezers aantrekt
Collega’s
Vraag je collega’s om mee te werken aan het artikel. Hierbij zou je een gezamenlijke brainstormsessie kunnen toepassen. Zijn er bijvoorbeeld vragen die vaak terugkomen vanuit klanten? Of bepaalde informatie die zelf nog vaak wordt opgezocht. Als er artikelen geschreven worden over deze vraagstukken kun je zowel collega’s als klanten doorverwijzen naar deze artikelen. Zo kun je voldoen aan de verwachting van de klant en hebben collega’s direct de juiste informatie.
Zoeken
Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in je branche. Zoek een aantal websites op die zich bezighouden met de laatste ontwikkelingen en schrijf je daar bijvoorbeeld in voor de nieuwsbrief. Er zijn ook verschillende tools die je kunnen helpen met het zoeken naar onderwerpen. Als laatste, zoek ook op Engelse termen die passen binnen de branche. Hier kunnen ook weer hele andere artikelen ontstaan.