Vraag een gratis SEO consult aan
Hogere conversie; Meer telefoon of e-mails; Offerte aanvragen; Hogere omzet. De marketeers van Convident gaan graag de uitdaging aan!
Responsive webdesign zorgt ervoor dat het uiterlijk van een website, webshop of webapplicatie op een dynamische manier veranderd.
Wat is een responsive webdesign?
Responsive webdesign (RWD) is een benadering die gebruikt wordt bij het ontwikkelen van een web omgeving. Responsive design zorgt ervoor dat het uiterlijk van een website, webshop of webapplicatie op een dynamische manier veranderd. Dit is wel volledig afhankelijk van de schermgrootte en oriëntatie van het apparaat dat wordt gebruikt om deze te bekijken. Een PC scherm zal een responsive design bijvoorbeeld compleet verschillend tonen dan een responsive design op een smartphone. Responsive webdesign is een benadering die het probleem van sommige ontwerpen beantwoord. Dit doet responsive webdesign door zich aan te passen aan de verschillende apparaten die op dat moment beschikbaar zijn. Dit kan dus variëren van kleine smartphones tot grote desktopmonitoren.
Hoe werkt een responsive webdesign?
Responsive design gebruikt zogenaamde breakpoints. Deze helpen bij het bepalen van de lay-out van de web omgeving op basis van de schermgrootte waarop deze getoond wordt. Boven een breakpoint wordt één specifiek ontwerp gebruikt en onder dat breakpoint wordt een ander ontwerp geplaatst. De breakpoints baseren zich voornamelijk op de breedte waarmee de browser zich kan tonen. De opmaak van deze ontwerpen blijft wel volledig hetzelfde op alle verschillende apparaten. Het is enkel de lay-out die wordt aangepast om het uiterlijk van de web omgeving te veranderen.
Bij responsive design worden pagina elementen dus eigenlijk gewoon herschikt, zodat het overzichtelijk op het gewenste apparaat bekeken wordt. Zo kunnen afbeeldingen op een andere plaats komen te staan binnen je web omgeving. Of wanneer je meerdere tekstkolommen hebt, wordt dit verminderd. Hierbij baseert responsive design zich op verhoudingen die aangegeven worden door een raster. Hierbinnen kun je de inhoud en andere ontwerp elementen rangschikken.
Wat is belangrijk bij gebruik van een responsive webdesign?
Het is goed om er rekening mee te houden dat responsive design ook mogelijk is om bepaalde items op kleinere schermen mee te tonen. Het is dus niet alleen een goede manier om gelijke toegang tot informatie te bieden. Vaak zijn het items, zoals achtergrondafbeeldingen, secundaire inhoud of aanvullende navigatie. De beslissing om deze inhoud en andere items te verbergen of het uiterlijk van een pagina te wijzigen, moet allemaal gebaseerd zijn op kennis over jouw gebruikers en hun wensen en behoeften.
Doordat het ontwerp niet gekoppeld wordt aan een bepaald apparaat met responsive webdesign, wordt het ontwerp eigenlijk gewoon aangepast. Elementen worden dus groter of kleiner weergegeven. Daarnaast worden ze ook in een willekeurige volgorde geplaatst. Hierdoor is het beter om een responsive design in te voeren op een website die gericht is op de inhoud in plaats van de functionaliteiten. Complexe gegevens of interacties kunnen moeilijk zijn om te implementeren, terwijl de duidelijkheid en functionaliteit behouden blijft.
Hoe creëer je een bruikbare ervaring met responsive webdesign?
Omdat responsive design afhankelijk is van het verschuiven van elementen op een pagina, is het de bedoeling dat het ontwerp en de ontwikkeling nauw samenwerken om een bruikbare ervaring op verschillende apparaten te kunnen garanderen. Responsive design verandert dan ook vaak in het oplossen van een puzzel. Dit komt omdat je de elementen op grotere pagina’s volledig moet reorganiseren zodat de elementen op dunnere en langere pagina’s passen. Ervoor zorgen dat elementen passen binnen een bepaalde pagina is onvoldoende voor een geslaagd responsive design. Om het responsive design te doen slagen, moet het design volledig bruikbaar zijn op alle schermresoluties en alle schermformaten.
Wanneer de elementen over de pagina bewegen, wordt de ervaring van de gebruiker ook aangepast. De gebruikservaring kan verschillen wat betreft de verschillende weergaven. Het is daarom erg belangrijk dat ontwerp- en ontwikkelteams met elkaar samenwerken om de schikking van de inhoud te bepalen. Daarnaast is het ook belangrijk om te zien hoe het eindresultaat met de verplaatsende elementen eruitziet. Op deze manier kunnen ze ook een idee hebben over hoe dit de gebruikservaring kan beïnvloeden.
Daarom kijken er ook veel teams naar populaire responsive design frameworks, een voorbeeld hiervan is Bootstrap, die kan helpen bij het maken van ontwerpen. Daarbij kunnen dergelijke kaders ook een grote hulp zijn om de ontwikkeling in gang te brengen. Hierbij moet er wel zorgvuldig overwogen worden hoe het framework zal inspelen op de inhoud en de functionaliteit van jouw website en niet alleen hoe de website in het algemeen werkt.
Testen
Om een indicatie te krijgen over de ervaring van de gebruiker, raden we het aan om bruikbaarheidstesten op de responsive designs uit te voeren. Daarnaast is het ook goed om de responsive designs op verschillende platforms te testen. Het kan soms al lastig genoeg zijn om een website te ontwerpen die bruikbaar is op een desktop. Het kan dan dus nog lastiger zijn om een website te ontwerpen die bruikbaar is voor de verschillende schermformaten. Hetzelfde ontwerp element dat op een desktop kan werken, kan vreselijk werken op een smartphone, of omgekeerd.
Waarom is content belangrijk bij responsive webdesign?
De inhoud is een belangrijk aspect om in gedachten te houden wanneer je responsive design op een goede manier wilt toepassen. Op een grote desktopmonitor is nu eenmaal veel meer content zichtbaar zonder dat je hoeft te scrollen in vergelijking met het kleine scherm van een smartphone. Het is dan ook iets gemakkelijker voor gebruikers van een desktopmonitor om rond te kijken op de pagina, zodat ze kunnen ontdekken naar wat ze op zoek zijn. Op een smartphone moeten gebruikers vaak eindeloos scrollen om de interessante inhoud te ontdekken die ze wouden. Het is dus van belang om de content als prioriteit te stellen. Want hiermee help je je gebruikers te vinden naar wat ze zoeken.
Waarom is responsive webdesign belangrijk?
Responsive design kan ook invloed hebben op de prestatie van jouw website. Niet elke apparaat kan dezelfde zware architectuur aan. Er is dan ook een grote verschil met een desktop met een groot scherm en een smartphone met een klein scherm. Daarnaast moet je ook denken aan de internetverbinding. Wanneer jij het responsive design uittest, zit je waarschijnlijk op kantoor met een uitstekende netwerkverbinding. Dit is echter niet zo in alle situaties. Denk dus aan alternatieven en zorg dat jouw responsive design de performance van jouw website niet vermindert. Het is dan ook niet fijn wanneer het downloaden van een bestand van jouw website tien keer langer duurt voor een smartphone gebruiker in vergelijking met een desktop gebruiker. Test dit dus in alle mogelijke situaties en wees hierop voorbereid!
Projecten / Cases
Deze projecten hebben we in samenwerking met onze opdrachtgevers recent mogen ontwikkelen


Al onze begrippen
- A
- B
- C
- D
- E
- F
- G
- H
- I
- J
- K
- L
- M
- N
- O
- P
- Q
- R
- S
- T
- U
- V
- W
- X
- Y
- Z