Vraag een gratis SEO consult aan
Hogere conversie; Meer telefoon of e-mails; Offerte aanvragen; Hogere omzet. De marketeers van Convident gaan graag de uitdaging aan!
Een canonical tag geeft weer wat de originele URL van een specifieke pagina is, wanneer er meerdere pagina’s over hetzelfde geschreven zijn.
Wat is canonical tag?
Het geeft een URL tag weer wat de originele URL van een specifieke pagina is, wanneer er meerdere pagina’s over dezelfde content geschreven werd. Dit geeft aan welke pagina’s zoekmachines, waaronder Google, moeten indexeren indien er meerdere pagina’s over hetzelfde onderwerp bestaan. Dit wordt op de originele pagina weergegeven aan de hand van een zelf verwijzende canonical tag. Terwijl op de vergelijkbare pagina’s deze tag staat die verwijst naar de originele pagina. Wanneer er geen vergelijkbare pagina’s zijn, is er vaak wel nog altijd sprake van een zelf verwijzende canonical tag. Dit toont aan Google of andere zoekmachines, dat deze pagina de enige versie van deze pagina met deze content is en dus geïndexeerd kan worden.
Hoe werkt een canonical tag?
Je moet er wel rekening mee houden dat er maar naar één pagina met een bepaald onderwerp verwezen wordt, met een canonical tag. Pagina 2 kan bijvoorbeeld naar pagina 1 verwijzen, maar dan kan pagina 1 niet naar pagina 2 verwijzen. Op deze manier wordt de ranking van deze pagina’s niet negatief beïnvloedt en heb je enige controle of de gelijkwaardige pagina’s. Zorg er daarom ook voor dat je het gewenste resultaat creëert wanneer je de tags invoert. Je moet jezelf dan ook de vraag stellen: “Op welke plaats belandt mijn doelgroep(en)? Wil je dat ze alle pagina’s over dit onderwerp kunnen terug vinden, of dat ze enkel de pagina met de zelf verwijzende canonical tag kunnen terugvinden?”. Dit zijn dingen waar jij aan moet denken wanneer je de URL tags installeert.
Waar plaats je een canonical tag?
Waar implementeer je dit nu precies? De canonical tags worden via programmeertaal in de webpagina geïmplementeerd en dit zie je specifiek in de <head> sectie van de pagina. Aan deze <head> sectie van een pagina voeg je een <link> element toe, dit geeft aan als de pagina de originele pagina is of niet. Hierbij verwijs je namelijk naar de pagina zelf (zoals bij een zelf verwijzende canonical tag) of je verwijst naar de originele versie van de pagina.
Hoe gebruikt Google canonical tags?
Hoe gaat Google hiermee om? Canonical tags worden gebruikt om een duidelijk signaal te geven aan Google, welke pagina’s zichtbaar moeten zijn. Zoekmachines accepteren ze niet altijd, waardoor die zelf kiest wat het beste resultaat zou zijn. Om dit te volgen kan je Google Search Console gebruiken. Dit is een URL inspection tool door Google die aantoont welke URL’s Google eerder indexeerde.
Projecten / Cases
Deze projecten hebben we in samenwerking met onze opdrachtgevers recent mogen ontwikkelen


Al onze begrippen
- A
- B
- C
- D
- E
- F
- G
- H
- I
- J
- K
- L
- M
- N
- O
- P
- Q
- R
- S
- T
- U
- V
- W
- X
- Y
- Z