App Store Optimalisatie: Het vindbaar maken van apps

Het gebruik van apps is niet meer weg te denken bij onze dagelijkse werkzaamheden. We zien dat de concurrentie bij de apps ook steeds groter wordt. Maar hoe zorg je ervoor dat het aantal downloads van je app hoog genoeg is? App Store Optimalisatie kan hierbij helpen!

Naam en titel van je app

Bij het ontwikkelen van een applicatie zien we dat de applicatie vaak de naam van het bedrijf krijgt. Dit is ook het meest logische en vaak is de bedrijfsnaam al bekend onder de doelgroep. Alleen er is meer: in de Google Play Store en Apple App Store is er de mogelijkheid om tot 30 tekens toe te voegen. Deze ruimte blijft nu vaak leeg en dus onbenut. Vul deze ruimte met overtuigende keywords die vertellen waar de app over gaat. Goed om te weten is dat als de app gedownload is er maar een beperkte ruimte is op de mobiele telefoon. Neem bijvoorbeeld de Google Chrome app: daar is de tekst webbrowser van Google aan toegevoegd. Dit geeft direct aan wat voor app het is en wat je er mee kunt.

Marktonderzoek van apps

Het zoeken naar apps in de app store is iets wat veel voorkomend is. Ruim 60% zoekt naar een app middels de zoekfunctie. Als je hoog wilt eindigen in de zoekresultaten met behulp van ASO voer dan eerst een marktonderzoek uit. Kijk bijvoorbeeld naar de keywords waar je doelgroep op zoekt of gebruikt worden door je concurrenten. Daarnaast is het belangrijk dat je het doel waar je op wilt focussen gaat onderzoeken

App icoon

Een herkenbaar icoon voor je app is essentieel. Maak je icoon niet te druk maar juist netjes en passend bij jouw merkidentiteit. Hoe je app er visueel uit ziet speelt een grote rol bij de ‘look and feel’ van de app. Zo heeft het invloed op het aantal downloads en of de potentiële gebruikers wel daadwerkelijk doorklikken op de app.

Grootte van je app

Waarschijnlijk is het heel herkenbaar dat je telefoon weinig vrije ruimte over heeft. Denk daarom om de grootte van de app wanneer deze ontwikkeld wordt. Als je app te groot is kan dit nadelig zijn voor het gebruik en downloaden ervan.

Wat mag het kosten?

Het merendeel van de apps zijn gratis, bedenk daarom goed wat het doel is van de app en welke prijs je aan de app wilt geven. Voor het bepalen van de prijs kun je het beste een a/b test uitvoeren. In de app store zijn er verschillende mogelijkheden om je app te vergelijken en aan te bieden.

 

Contact

Convident is een full-service webbureau dat zelf up-to-date blijft met marketing trends en ontwikkelingen. Naast dat onze eigen creatievelingen daar zelf midden in zitten en altijd de laatste snufjes willen ontdekken, doen we dit natuurlijk ook voor onze klanten. Hiermee voorzien we onze relaties van de laatste trends met het oog gericht op de toekomst. Heeft jouw organisatie een specifiek vraagstuk en kan Convident je helpen op het gebied van (online) marketing, branding of met het ontwikkelen van een toekomstgerichte website, webshop of app? Neem dan contact met ons op of plan gelijk een afspraak!