Alles wat je moet weten over caching.

Wanneer iemand een website bezoekt, worden er allerlei verschillende processen uitgevoerd, zodat een gebruiker toegang krijgt tot het gebruik van de website. Het uitvoeren van deze processen kan soms onnodig veel tijd en capaciteit kosten. Tijd en capaciteit die beter aan andere dingen kan worden besteed. Om deze situatie te vermijden, wordt caching gebruikt. Met behulp van caching wordt de laadtijd van een website flink teruggebracht! Wat is caching nou eigenlijk? En hoe werkt het precies? Lees hierover meer in dit artikel.

Wat is caching?

Kort gezegd worden met caching gegevens van een website opgeslagen voor hergebruik. Dan wordt er in feite een kopie gemaakt van deze betreffende webpagina. Bij het caching-proces worden gegevens uit de cache gehaald. Cache is een software- of hardwarecomponent, die erop gericht is om nieuwe gegevens op te slaan. Dit wordt gedaan zodat toekomstige verzoeken van dezelfde gegevens kunnen worden opgehaald. Hierdoor zal de laadtijd van een pagina veel korter worden, waardoor gegevens van die website sneller opgehaald en verwerkt kunnen worden. Zo’n cachegeheugen wordt ook wel gezien als een high-speed dataopslaglaag.

Website caching is vandaag de dag één van de meest winstgevende technologieën die beschikbaar wordt gesteld voor universeel gebruik. Door deze technologie zijn websites sneller toegankelijk. Dit zal resulteren in betere SEO-scores voor de beheerder van de website en voor een betere gebruikerservaring voor de gebruiker van de website.

Kortom, er wordt op een effectieve manier de prestaties van website geoptimaliseerd. Geen enkele reden dus waarom u website caching niet zou willen toepassen op uw eigen website!

Het gebruik van caching

Het caching proces kan het best omgeschreven worden als een proces dat kijkt naar de manier van hoe een pagina wordt getoond. Op het moment dat iemand voor het eerst een website bezoekt, wordt de website op de normale manier geopend. Vervolgens begint het caching proces. Dit proces loopt als volgt:

  • Het verzoek van toegang tot de website wordt ontvangen;
  • Dit verzoek wordt verwerkt;
  • De webpagina die wordt weergegeven, wordt omgezet in bijvoorbeeld een WordPress-bestand;
  • Dit WordPress-bestand wordt vervolgens opgeslagen op het RAM-geheugen.

Wanneer dezelfde bezoeker voor de tweede keer op de website komt, wordt het voorbereide WordPress-bestand naar de browser van de gebruiker gestuurd. Hierdoor zal de laadsnelheid van de website voor de gebruiker veel hoger zijn dan de vorige keer. Op de afbeelding hiernaast is te zien hoe u zelf het caching proces kunt toepassen op uw eigen pc.

Het legen van de cache

Ondanks dat de pagina sneller getoond wordt, kan het soms voorkomen dat bij een volgend bezoek op die website oude data wordt getoond. Dit gebeurt omdat de browser nog lokaal had opgeslagen. Het is dan handig om de laatste data niet langer lokaal op te halen, maar juist van de server zelf. Hiervoor moet dan wel eerst de cache worden geleegd, zodat de laatste informatie gewoon weer opgehaald kan worden. Het legen van de cache is voor elke browser weer anders. Zie hieronder de verschillende mogelijkheden:

Cache wissen in Google Chrome

  1. Klik rechts bovenin in de menubalk op de 3 puntjes
  2. Klik op ‘Meer hulpprogramma’s
  3. Klik op ‘Browsergegevens wissen’Selecteer alleen het vinkje bij ‘Gecachte afbeeldingen en bestanden’
  4. Klik op de knop ‘Gegevens wissen
  5. Sluit of herlaad het tabblad

Cache wissen in Mozilla Firefox

  1. Kies in het Mozilla Firefox menu onder Extra (Tools) het item Options (Windows)
  2. Klik op Cookies and Site Data (Windows)
  3. Klik op de knop ‘data wissen’ (Windows)
  4. Selecteer alleen het vinkje ‘Gecachte web content’ (Windows)
  5. Sluit of herlaad het tabblad (Windows)

 

  1. Selecteer ‘Geschiedenis’ en daaronder het submenu-item ‘Recente geschiedenis wissen’ (Mac)
  2. In het vervolg keuzemenu kan het tijdbereik worden aangegeven van de cache (Mac)
  3. Selecteer de gegevens die moeten worden verwijderd uit de cache (Mac)
  4. Klik op ‘Nu Wissen’ (Mac)
  5. Herlaad de pagina (Mac)

Cache wissen in Safari

  1. Klik in de menubalk bovenaan op Safari
  2. Klik op ‘Voorkeuren
  3. Klik op het tabblad ‘Geavanceerd
  4. Zet een vinkje bij Toon Ontwikkel-menu in menubalk
  5. Klik in het venster op het rode bolletje met een kruisje
  6. Klik in de menubalk bovenaan op ‘Ontwikkel
  7. Klik op ‘Leeg caches
  8. Herlaad de pagina

Cache wissen in Microsoft edge

  1. Klik op de drie puntjes boven in het scherm
  2. Klik op ‘Instellingen
  3. Selecteer ‘Browsergegevens wissen
  4. Klik op ‘Kies wat u wilt wissen
  5. Vink de gegevens en bestanden in de cache aan, die je wilt verwijderen
  6. Klik op ‘Wissen
  7. Verlaat of herlaad de pagina

Hoe gebruikt Convident caching?

Convident maakt op alle websites die ze onderhouden gebruik van het programma WordPress. WordPress is een systeem om een website, webshop of zelfs een blog te beheren, zonder dat er kennis nodig is van programmeertalen. Door de technologie van caching zal de snelheid van een WordPress site enorm verbeterd worden, zonder dat er hiervoor iets voor hoeft worden ingeleverd. Als een klant bij Convident een VPS-website hostingspakket wordt aangeschaft, zit hier automatisch WordPress bij met een geoptimaliseerd caching proces.

Wil je ook een WordPress website met een geoptimaliseerd caching proces? Neem dan contact op met de medewerkers van Convident en zij zullen je verder helpen.


Cas
Developer / Support